3 de gen. 2013

MAZONI O COM COMENÇAR BÉ L’ANYFeia més o menys un any que no parlava (ni jo ni cap altre redactor del bloc) d’en Jaume Pla (Mazoni). La darrera vegada fou a la llista dels millors discos de 2011 i ja allà declarava el meu amor incondicional cap a les seves cançons. Fa poc ens vam trobar a un concert al Sidecar i em va explicar que ara trauria dues cançons noves. “Així, més pop”, va dir. I jo li vaig comentar un pensament que sempre havia tingut al cap quan treia nou disc: “Podries fer 12 Memòries* i un disc pop de puta mare i forrar-te”. Segurament no es forraria, perquè amb això de la música no es forra -pràcticament- ningú, però el cas és que quan li dóna la gana fa algunes de les millors cançons pop del país. Indiscutible. Certament, Mazoni prefereix experimentar i anar més enllà a treure discos de menys melodia fàcil i tornada recordable, però més interessants. Per fi ha arribat el moment d’escoltar aquestes cançons amb un nou senzill que apareixerà aquest divendres al suplement de música del diari Ara.

“Magranes molt” i “Purgatori” són els dos títols que cal afegir a l’excel·lent recull de cançons de Mazoni. La primera és un indiscutible hit pop atemporal que entra igual de bé que un quinto fresquet a la platja de Pals. De tornada infal·lible (“magranes magranes magranes molt”) i lliçó de vida inclosa (“preocupar-se és ocupar-se abans d’hora, em fa ràbia haver perdut tant temps, però ara entra dintre dels pronòstics que les coses acabin bé”), “Magranes molt” ja és cançó favorita de 2013. Poc més de dos minuts de pop desacomplexat , melodia imbatible i lletra memoritzable.

“Purgatori” és un pel més complexa a nivell líric: “parla de desfer-nos d'allò que no és essencial. Això no només ens fa més feliços, sinó que converteix la nostra posició en inexpugnable”, explica Jaume Pla. Més lenta, reflexiva, però igualment d’efectiva. Una cançó que costa més d’entrar que la cara A, però que amansa una tornada coral que et va entrant poc a poc. Oju que pinta a un dels growers de l’any.

Comença bé l’any a Bankrobber, després d’un any un pel menys hiperactiu del que ens tenien acostumats. A banda d’aquestes dues noves cançons de Mazoni, ens esperen nous discos de El Petit de Cal Eril (amb banda renovada), Els Surfing Sirles, Macho, Espaldamaceta (amb un format totalment nou i revolucionari), Isaac Ulamm o el debut de Macrobukkake, formació electrònica que desmuntarà sencer el catàleg de la discogràfica empordanesa.

*"Memoria" és LA CANÇÓ pop de la discografia de Mazoni. Va aparèixer al seu tercer disc, Si els dits fossin xilofons, de 2007. Com passa el temps, eh!

Fotografia de portada: Bankrobber
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Joanaina Font