9 de gen. 2013

LOUIE, COMÈDIA DE LES PETITES MISÈRIES


Ens trobem immersos en una setmana de pas a l’espera que tornin les sèries després de la parada nadalenca. Un moment ideal per posar-nos al dia amb algunes de les produccions que han despertat l’atenció dels experts, però que no hem tingut temps de seguir. Un és el cas de Louie que, després de tres temporades emetent-se a la cadena per cable FX, s’ha convertit en la comèdia preferida dels crítics. Com prova de l’amor que li professen, la sèrie ha estat guardonada amb diferents premis com l’Emmy al Millor Guió de Comèdia.

Interpretada, escrita, dirigida i, fins i tot, editada pel monologuista Louis C. K. (les dues inicials deriven de la pronunciació aproximada del seu cognom, Székely), la comèdia de moda gasta un humor negre i amarg, que costa d’empassar en el primer capítol, però en el qual reconeixem veritats que són incòmodes.

No té un fil conductor, la sèrie s’estructura en diferents escenes, algunes sense relació entre elles, que defineixen el dia a dia del protagonista, un monologuista divorciat i amb dues filles; amb una visió pessimista i fosca de la vida. Els capítols intercalen passatges dels seus espectacles d'stand-up amb escenes de la seva vida: des d’una partida de cartes amb els amics fins a una visita al metge. Precisament, el seu desencant fa que la ficció, que en molts casos corre el risc de ser interpretada com autobiogràfica, es balancegi entre la tragèdia i la comèdia fosca. Louie és una comèdia sense estridències ni histrionismes, on tot passa d’una forma natural. És una comèdia sobre les petites misèries diàries d’aquest monologuista, però podria ser perfectament sobre les nostres desgràcies quotidianes. No us recargolareu al sofà de riure, però esbossareu un somriure d’aquells que a vegades fan una mica de mal.

El protagonista de la sèrie no és ni molt menys la persona més alegre del planeta, tot i dedicar-se professionalment a fer riure la gent, i podríem objectar que no fa res per canviar la seva actitud davant la vida. Louie simplement va fent.

No podem dir el mateix del creador de la sèrie, es nota que Louie és un treball que estima i que cuida fins a l’últim detall. Es nota en la gent que escull per acompanyar-lo en la ficció, tots personatges reconeguts i respectats com Abraham F. Murray, Ricky Gervais, Amy Poehler, o las indies Parker Posey o Chloë Sevigny.

Louis C. K. gaudeix de completa llibertat en tots els aspectes de la sèrie, gràcies a la màniga ampla de la cadena FX, que fins i tot li permet prendre’s un any sabàtic. El creador va anunciar recentment que, malgrat la gran acollida que té la sèrie, els seguidors hauran de fer cura d’abstinència i esperar fins la primavera del 2014 per gaudir de nous episodis. Aquesta llarga pausa servirà, segons ha explicat l’actor, per no devaluar la qualitat de la sèrie i poder oferir un producte que estigui a la alçada de les seves expectatives i dels seguidors. Una aturada perfecta perquè els espectadors més endarrerits facin una marató i s’empassin les tres primeres temporades de cop. 

Fotografia de portada: FX
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font