29 de gen. 2013

LLEGIR I ESCRIURE #5 GLACIARES


Glaciares
Alexis M. Smith
Any: 2012
Editorial: Alpha Decay


Quina relació tenen una bibliotecària, un excombatent de la guerra d’Irak i la formació dels icebergs? L’Alicia Kopf s’apropa a Glaciares, d’Alexis M. Smith, esperant trobar la resposta...

Aquells a qui els agradi la neu, els arbres pelats a l’hivern, i mirar les emocions humanes a través de cristalls geomètrics no podran resistir-se al magnetisme de la portada de Glaciares en un aparador.

Isabel, que va veure “volcans en erupció, balenes que migraven i icebergs avançant pel mar abans d’haver vist gratacels”, és la protagonista d’aquest relat. Viu a Portland, té vint-i-tants anys, i és restauradora de llibres i buscadora de tresors als mercats de segona mà.

La prosa d’Smith transcorre entremesclant quotidianitat i records. La infància d’Isabel és narrada amb el mateix to que la descripció del fons marítim d’una fotografia familiar: el “plany fractal de les aigües”, un llom de balena lliscant a la superfície, o les restes d’un antic naufragi que emergeixen juntament amb la separació dels seus pares. Imatges d’una serenitat que no mostra, però sí suggereix, la mida de l’animal que neda a les profunditats.

A la superfície, el seu company de feina a la biblioteca, excombatent a la Guerra d’Irak, remou altres corrents. La colpidora història del perquè del seu sobrenom, Spoke (radi de bicicleta), és una de les parts més aconseguides del llibre, que afegeix una aresta necessària al que podria ser una col•lecció d’imatges molt suggeridores.
L’afició, quasi obsessió, de la protagonista pels vestits de segona mà i la vaga paraula vintage poden acabar per fer perdre el sentit més interessant que podria tenir la fascinació per aquelles teles que han embolcallat cossos desapareguts. Així i tot, no podem deixar de sentir simpatia pel personatge que tant bé descriu algunes pulsions ben usuals entre artistes i escriptors contemporanis: espigolar imatges i reconstruir memòries anònimes.

Ens trobem davant d’una prosa epidèrmica, molt atenta a les sensacions tàctils i visuals, que ens encanta en la seva brevetat. Els Glaciares d’Smith són un bonic paisatge nevat. Els amants del glaç, però, hi poden trobar a faltar arestes.

Fotografia de portada: Editorial Alpha Decay
Text: Alicia Kopf
Correcció: Joanaina Font