2 de gen. 2013

LA PARELLA D'OR


L'arribada del nou any és també l'inici de l'època de premis cinematogràfics i televisius. Trobar el presentador ideal no és tasca senzilla i tots coneixem grans fracassos. Enguany però sembla que els responsables dels Globus d'Or, que s'entregaran el 13 de gener, l'han encertat de ple confiant en la parella còmica formada per Tina Fey i Amy Poehler, un tàndem estimat i respectat per l'audiència que ha donat moments brillants a la televisió com, per exemple, el recordat gag de l'entrevista de Sarah Palin al programa Saturday Night Live (SNL).

Segurament la presentació d'aquesta edició es beneficiarà de la química i la complicitat entre les dues actrius, amigues i companyes de professió des de que es van conèixer a principis dels anys 90 en un grup d’improvisació a Chicago. El moment àlgid de la nit es pot produir quan es doni a conèixer la guanyadora del premi a millor actriu de comèdia, categoria en la qual les dues són candidates. Fey està nominada per cinquena vegada pel seu paper de Liz Lemon a 30 Rock, mentre que Poehler competeix per segona vegada per la seva interpretació de Leslie Knope a Parks and Recreation. Les dues sèries que capitanegen les actrius s'emeten a la NBC i són dos remeis infal·libles contra el mal humor. L'estrena del tàndem còmic com a presentadores en aquesta gala és l'excusa perfecte per recuperar o per començar a veure, si no ho feu ja, totes dues sèries.Aquest any 30 Rock dirà adéu per sempre als seus seguidors amb un capítol doble que posarà punt i final a la setena temporada, marcada per una durada molt més curta de l’habitual ja que només s’han rodat 13 episodis. La sèrie està inspirada vagament en els anys en què Tina Fey va participar al programa de la NBC Saturday Night Live, on va coincidir amb Amy Poehler. L'actriu interpreta Liz Lemon, la cap de guionistes d’un programa d’entreteniment de la NBC similar al que ella mateixa va guionitzar en la vida real.Gràcies a aquest punt de partida, la sèrie treballa amb una gran quantitat d'elements meta-televisius que fan les delícies dels experts en la matèria, encara que en ocasions pot despistar a l'espectador menys avesat al mon catòdic nord-americà. Els guionistes de la sèrie no tenen cap mena de problema per llançar cruels ironies sobre la cadena que els allotja i l'espectador ha d'estar atent per poder-les captar totes.

Considerada per Newsweek la millor comèdia de la darrera dècada, 30 Rock té en la relació entre Alec Baldwin i l'ex-guionista de SNL un dels seus pilars. El germà gran de la saga Baldwin borda els seu paper d'empresari republicà entestat en ensenyar les grans veritats de la vida a Lemon, una demòcrata convençuda amb certs problemes per encarar la vida adulta. El constant estira i arronsa entre el mestre i la deixeble dóna els millors moments de la sèrie i ens fa oblidar altres personatges menys digeribles, com el que interpreta Tracy Morgan. Els melòmans i caçadors de celebrities trobaran en la sèrie el seu refugi ideal ja que les seves trames han fet de les aparicions estel·lars un recurs habitual. Actors com Matt Damon, Jon Hamm, Susan Sarandon o Julianne Moore, o polítics com Al Gore o Condolezza Rice han interpretat personatges puntuals en algun dels seus capítols.


Parks and Recreation, la companya de cadena de 30 Rock, també té en el món de la política un dels seus principals referents. En aquest cas, Amy Poehler dóna vida a Leslie Knope, la subdirectora del departament de Parks and Recreations (el Parcs i Jardins de casa nostra) a Pawnee, una ciutat fictícia d’Indiana. La sèrie va ser concebuda seguint l’estètica de fals documental (mockumentary) de The Office, caracteritzada per l’ús d’una sola càmera. Al contrari del que podia semblar en un principi, per trobar el punt a la producció de l’estrafolària política d’Indiana no és imprescindible ser fan de la sèrie d’Steve Carrell.

Una de les sorpreses més agradables de la sèrie és veure com els guionistes, poc a poc, van transformar Knope, que, en el pilot, es presenta com una treballadora apassionada per la seva feina, però una mica cap buit, i s'acaba convertint en un personatge entranyable que acaba creant addició. En el seu dia a dia, està rodejada pels seus companys de feina, cadascun amb les seves singularitats i rareses, que formen un curiós grup impossible de no estimar, especialment a partir de la segona temporada, que és quan la sèrie guanya solidesa i accentua la interacció entre els personatges. Algun d'ells, com Ron Swanson, el cap de Knope interpretat per Nick Offerman, són objecte de culte i adoració per part dels seguidors de la sèrie.

La comicitat de Poehler creix en cada capítol i el suport d’actors com Louis C. K., que va interpretar una trama puntual, converteixen les ficades de pota habituals de Leslie Knope en antídots als dies grisos.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font