2 de gen. 2013

GRUPS DE NOVA FORNADA 04


Aquesta secció especial on descobrir nous talents de la música del nostre país arriba a la quarta entrega en menys de dos anys, això és bona senyal. Tanmateix és una mostra del fet que GN no es contenta amb els grans estàndards de la música alternativa, però això ja és un altre tema. Avui, el que ens ocupa són aquestes bandes que, amb poca cosa a Internet, ens criden l'atenció i ens fan augurar-los un bon futur.


Proyecto Hombre, Disco Duro Demo
Punk d'avui i de sempre. Punk a la madrilenya. Desenfadat és quedar-se curt, només llegint els títols de les cançons, el nom del grup i guaitant la portada, ens podem fer una bona idea del que ens hi podem trobar. Però no us quedeu aquí, doneu-los una oportunitat. ¿Qué pasa si usted se pasa?, diu la portada. Doncs no res. Passeu-vos i veureu que no passa absolutament res per començar a escoltar Proyecto Hombre. Bé, potser us poseu a cantar "pantalones violadores, mucho mejor ponerse el camisón y que me folles escuchando rocanrol", però, tret d'això, ho passareu molt bé en qualsevol oportunitat que tingueu d'escoltar aquestes vuit cançons que apenes superen el minut.
Lost Fills, M&M part I
Criats entre el Bribón, Rafa Nadal i el cas Nóos, aquest duet de guitarra i bateria de Palma de Mallorca, a part de ser molt Putes, porten sis cançons desolades a pulmó obert plenes dels ritmes  que et fan botar. Melodies efectives i juganeres amb el pop que decauen en la modernor de grups com No Age, sense deixar-se autocomplaure i entrant sovint en espirals de bogeria molt gratificants. Desitgem un LP ben aviat.
Euria, #1
Començo pel final. Música ambiental, estàtica i elàstica, alhora que traspassa el paisatgisme per il·luminar tènuement com un llamp brodat per una àvia. Literalment. Euria va començar quan la Tania Terror va crear la il·lustració de la portada, un collage d'una àvia cosint un llamp. Després, l'Ivan va agafar la guitarra i trepitjant el drone va treure tres cançons que són aquest #1 que Boston Pizza Records va editar en casset i que ja s'ha esgotat. Així i tot, encara queden cançons al Bandcamp:
Assot, Bullen les calderes
Guitarres afilades, màstils al vent, doble bombo i lletres basades en llegendes del Montseny. Al Montseny no tot és emo i llangardaixos. El metall dels vuitanta hi va anar a passar un estiu i des de llavors, cada pocs anys, en surt una nova banda. Tant els fa que estiguem al 2013 i el folk hagi conquistat Tv3, Assot s'han cascat nou cançons del metal més atemporal. Moksha, Uziel, The Eyes... Ara és el torn d'Assot. Per cert, òbviament en Joan Colomo ha col·laborat en dues cançons.
PacoSan, Combustione
Vénen de Sitges, però si no fos perquè canten en català ningú ho diria. Apunten a grup personalíssim, en aquestes quatre cançons, eclèctiques en elles mateixes com són, plenes de frescor i energia positiva, ballables com són, i arriscades, sincopades i experimentals com són, no deixen de ser uns molt bons temes de pop i rock revisionats en clau contemporània que no fan altra cosa que atrapar-te i complir a la perfecció la màxima dels EP: desitjar-ne més.
·Y·, Horizonte de Sucesos
Podria explicar-ho, però al seu Bandcamp ho diuen tant bé: Duo d'electrònica mínimal de Barcelona. Inspirats en els sons més foscos del coldwave, post punk i bandes sonores clàssiques a l'igual que la primera onada de la música industrial dels vuitanta. Música electrònica corcada, embrutida i, així i tot, lluent com el led d'un aparell ple de cables i botons. No els deixeu escapar.

Aquí us deixem els anteriors especials:
GRUPS DE NOVA FORNADA 01
GRUPS DE NOVA FORNADA 02
GRUPS DE NOVA FORNADA 03


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Joanaina Font