22 de gen. 2013

EL TERCER SEMESTRE ES COMPLICA


El Tercer Semestre
#TenderTropic
Any: 2013
Discogràfica: Aloud Records


El nou EP dels sabadellencs El Tercer Semestre, després del seu EP Que Venen les Medusses, ve de de la mà de la discogràfica Aloud Records, així que, sense escoltar-los, un pot entreveure la seva instrumentalitat i l'alta elaboració de les composicions. I aquest #TenderTropic és així mateix, compleix a la perfecció les premisses. Però si ens quedéssim aquí seria injust. L'EP és molt més, és una explosió contínua de math rock molt ben articulat que veu directament dels rius més cabalosos i referents, els absorbeix en el seu organisme i i ens planta al davant una proposta que res té a envejar a qualsevol nova banda d'arreu.

Avui mateix surt el disc, però ja fa setmanes que està rondant la xarxa. La discogràfica, va posar el disc (com tot el seu catàleg) en descàrrega gratuïta i l'hem pogut assaborir llargament i arribar, així, a la conclusió que sí, que avui mateix ja l'anirem a comprar. No tornaré a destacar la meva estima per les pràctiques d'Aloud, no us espanteu, només he volgut fer aquest petit incís.

El primer que assalta la vista en veure el disc són les seves cançons, els títols. Sempre em resulten curiosos els noms que es posen a les composicions instrumentals. De vegades llargs i enrevessats, com suplint l'absència de lletra cantada, de vegades amb un simple "01" per al primer tall i un "02" pel segon. Però de vegades no, de vegades hi ha alguna cosa més. "Ratalan", "Manuel", Tropicat", "Flowers", "Fèlix Millet" i "Obsolescencia" són els sis suggeridors títols. De seguida en destacaria els dos últims, "Obsolescencia" (amb aquesta pica d'ullet a Rocky) i "Fèlix Millet", amb la seva puntada a la corrupció. Però en aquest àmbit volia destacar, també, la desapercebuda "Manuel", ja que el primer resultat a  Google de "Sabadell + Manuel" surt… Taxan! Manuel Bustos, l'exalcalde de la població inculpat per corrupció. Tampoc fingirem que si ara mateix poses qualsevol nom de pila més una població el més probable és que et surti un polític corrupte del lloc escrit, però l'interessant aquí és que uns facin una cançó, per molt instrumental que sigui, sobre l'exalcalde corrupte de la seva ciutat.

"Ratalan" podria ser una broma amb catalán o rantamplan; "Tropicat" podria ser-ho amb mots com MeteoCat, o qualsevol pla tipus NeuCat, i "Flowers" podria ser una dedicatòria al mític personatge barceloní, o no. Potser només són càbales meves.

Però anem a la música, que és el que ens ocupa aquí. Els vam destacar als Grups de Nova Fornada i els vam anomenar a la ressenya d'un discret concert on eren els teloners dels gallecs Unicornibot. En ambdós casos hi havia moltes puntes de fletxes que apuntaven a la formació d'una molt bona banda, encara, però, en estat de creixement. Aquí succeeix el mateix. Aquest EP ja té una consistència i elaboració de banda destacable; aquest #TenderTropic no arriba a ser una obra madura i definitiva, però, cada any hi ha grups que amb molt menys fan un LP. Les influències són clares: Don Caballero, amb tota aquesta influència de l'avantguarda del jazz i les pulsions rítmiques gruixudes que s'escapen del gènere. Potser als que més s'apropen són als madrilenys The Joe K-Plan i als Unicornibot mateixos o als primers Foals. Ens trobem davant d'un altre cas en en qual, segurament, si aquesta banda fos de Chicago (per dir un lloc que no sigui Sabadell), aquest EP correria com la pólvora per les xarxes, ja que, com a previ de disc, està a una alçada molt òptima per dipositar-hi moltes esperances.
Si en aquest gènere està tot dit, si en el math és molt complicat aixecar-se i sobresortir per damunt de tantes i tantes bandes que han fet el més complicat, si la sensació predominant és que l'encotillament de gènere és només apte per fans del gènere, si sembla complicat sortir-ne il·lès, El Tercer Semestre se'n surt amb una gràcia pròpia, amb aquest punt ballable que tant recorda a les demos i, fins i tot, a alguna cançó del primer disc de Foals.
Aptes per tocar en escenari gros, aptes per un garatge de fidels, El Tercer Semestre sona versàtil i contundent i, amb la presentació d'Aloud al món, esperem que el seu directe estigui a l'altura i que creixin més, una mica més, perquè s'entreveu una bona trajectòria futura.

Fotografia de portada: Helena Torrent
Text: Lluís Huedo
Correcció:Joanaina Font