28 de gen. 2013

CLIPS IMPERDIBLES #76


Simon Wannaz és un dissenyador de Suïssa que ha dirigit diferents clips sota tota mena d'encàrrecs, des de vídeos promocionals, fins a curtmetratges i videoclips. El més recent del seu portfolio és el vídeo musical que s'acaba d'estrenar per a la banda BUVETTE, també de Suïssa. En el videoclip, tres personatges peculiarment intrigants viatgen en un cotxe antic entre boscos d'arbres alts i plens de boira, per arribar a un edifici estrany i allà dins descobrir-nos unes característiques del tot surrealistes. Color poc saturat per un vídeo que té una gran qualitat cinematogràfica.

El nou videoclip per a Astrio, “Pasqua Florida”, l'ha realitzat Rafa de los Arcos amb una càmera de fotos i molta paciència. Una paciència similar a la que han d'haver tingut la parella polonesa Kijek/Adamski per fer el clip “Katachi”, per al japonès Shugo Tokumaru.
“Pasqua Florida” se situa en una casa abandonada i freda, amb algun insecte mort i mentre una dona descalça balla d'una habitació a una altra. Fum i canvis de llum, i tot plegat representat per un muntatge que avança a petits i ràpids salts.

Tot i que a “Katachi” la feinada és més que evident, aquesta manera de treballar per part dels directors Kijek/Adamski no ens hauria de sorprendre, ja que es tracta dels mateixos autors que van fer el videoclip “Pirate's Life”, per a We Cut Corners, o el maquíssim i inoblidable “Everytime”, d'Oi Va Voi. Els clips realitzats per aquesta parella (Katarzyna Kijek i Przemislaw Adamski) mantenen una plasticitat que s'aprecia a primer cop d'ull i que és molt poc comuna en la majoria de produccions audiovisuals contemporànies, en les quals la importància recau en els efectes de postproducció. En aquesta nova producció per al cantant japonès, els directors han usat un làser dirigit per ordinador per a crear les 2000 formes que il·lustren i protagonitzen el vídeo i que, mitjançant l'stop-motion, aconsegueixen una continuïtat brillant.

“Cirrus” és un collage molt interessant que juga amb els ritmes de la música i amb tota mena d'imatges apropiades de pel·lícules. Forma imatges calidoscòpiques que arriben a un nivell gairebé d'horror vacui. Per sort, per acabar he reservat el vídeo “Don't Stare At The Sun”, bastant més relaxat que tota la resta i contemplatiu.

1. BUVETTE - “Airplane Friendship” (by Simon Wannaz)


2.Astrio - “Pasqua Florida" (by Rafa de los Arcos)


3. Bonobo - “Cirrus” (by Cyriak)


4. Shugo Tokumaru - “Katachi” (by Kijek/Adamski)


5. Richard Hawley - “Don't Stare At The Sun” (by George Belfield)


Fotografia de portada: Pertany al videoclip de BUVETTE, "Airplane Friendship", de Simon Wannaz.
Text: Anna Dot
Correcció: Joanaina Font