27 de des. 2012

LLEGIR I ESCRIURE #03 | CRÒNICA D'UN DELICTE MENORCrònica d'un delicte menor
Ramon Mas
Any: 2012
Editorial: L'Albí Narrativa
Alicia Kopf llegeix“Crònica d’un delicte menor”, de Ramon Mas. I li recorda de quan va arribar per estudiar a Barcelona, les últimes manis, i la faula del vestit nou de l’emperador. I el conte resulta que no s’ha acabat.

Vint anys lletraferits i encesos pel punk són material inflamable. “Massa ingenus per resultar pedants, massa sincers per esdevenir poetes”, així són els  protagonistes de Crònica d’un delicte menor, de Ramon Mas. Personatges que retraten aquella espècie perenne d'aspirants a literats que molts coneixem -o hem estat- i que sovint habita els bars de les facultats, cultivant, amb més o menys èxit, l’hort dels seus marges.

Fer “dringar gots respirant l’olor de cendra que s’escampa per Barcelona”, robar  llibres com a malifeta etílica, i a comissaria. El furt en una llibreria durant els aldarulls de les  manifestacions contra la guerra d’Iraq, causa les vint-i-quatre hores d’arrest d’aquest grup amb el què Mas ens farà baixar als soterranis de la justícia. Un cop tancats, acompanyem al narrador, Ramon,  a la davallada més lúcida; primer als laberints del sentiment de culpa, després a la de la consciència de la radical soledat de l’individu en els moments més crucials: “Tots passàvem pel mateix tràngol, però en veritat cadascú estava clavat a la seva pròpia creu”.

Aquest llibre de prosa clara i absorbent, transporta a tots aquells que hagin anat a Barcelona per estudiar a la universitat, a aquella expectació “de ser allà on passen les coses” que tenen els primers anys a la capital. En la hàbil descripció de les tramoies de la justícia, a mi personalment, m’ha recordat esdeveniments més recents com la brutalitat policial a les manifestacions de l’últim any i cert discurs institucional que m’ha semblat una versió gore (no per l’ull, sinó per la grandària de la hipocresia), de la faula del vestit nou de l’emperador. A través d’aquesta història Mas ens problematitza temes tant candents com la manipulació mediàtica per part del poder, els abusos policials, i allò tant tristament vigent (perdó), kafkià, de l’home perdut en els laberints impersonals del poder legislatiu.

Ramon Mas té un gran talent per la descripció sintètica dels altres, i la ironia necessària per fer la de sí mateix. Ens trobem davant d’una narració realista en el sentit més bonic del terme: Crònica d’un delicte menor és una novel·la de formació que pretén explicar una història amb la voluntat de ser-li fidel. I és així com l’acompanyem en el trajecte.

Fotografia de portada: Portada del llibre
Text: Alicia Kopf
Correcció:Joanaina Font