17 de des. 2012

FER-HO BÉ

Sàvats
Me Parece Bien
Any: 2012
Discogràfica:Auto-editat

Pareu màquines. L’ocasió ho val. Sàvats vénen amb el treball sota al braç. Me parece bien, l’han titulat, i la veritat és a que a mi també. Més que res pel gir que s’han atrevit a fer, aportant claror, tan a nivell musical com a líric, a unes composicions que fins a dia d’avui s’havien mogut per altres coordenades.

Anem per parts. Per segona vegada, els gironins s’han encomanant a Paco Loco, i li han cedit el control dels faders i la responsabilitat de la producció. Els qui estem acostumats als treballs del gadità li trobem la marca habitual. Percussions esmorteïdes, detalls còsmics en forma d’arranjament i la forta impremta de grups indie anglosaxó. Sobre aquesta premissa es mouen les onze cançons de Me parece bien, començada per "¡Bien!", introducció cantada de poc més d'un minut per fer-nos una idea de per on aniran els tiros. Les primeres cançons ho deixen entreveure. Un arsenal d'efectes guanya pes. El joc de veus també. Arribem a "Sol", sense cap mena de dubte, el punt àlgid. Single rodó i carta de presentació que pot obrir moltes portes. De fet, l’inici és demolidor.

Resultaria agosarat dividir el disc en dues parts, però el que sí és cert és que es juga amb peces que es mouen per altres terrenys, hi predominen les guitarres acústiques i els mitjos temps. Més reposats i introspectius. En aquesta part s'emporta la palma "El Trato". En l'extrem oposat, "Patada rayo con agarre de fuego", que gairebé els porta al terreny dels Primal Scream. L'altra sorpresa agradable és la presència de bases electròniques o percussions passades per filtres. La sensació és que hi ha més de tot, no sé si sempre al seu lloc. Com ve sent marca de la casa, la rúbrica en forma de cinc minuts de cançó. A poc a poc, contenint la tensió.

Amb poc més de tres anys, Sàvats ja s’han cascat tres discos. Si ens els dos primers apuntaven una línia clara, l’ombra de Nacho Vegas és allargada, acabem de donar un pas endavant, no sabem ben bé cap a quina part o si tindrà solució de continuïtat. No obstant això, sospitem que la constant introspecció i l’escolta atenta de diferents referències han acabat abocant aquest gir. L’ocasió ho valia.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Joanb Palahí
Correcció: Joanaina Font

1 comentari:

vik Jambert ha dit...

Bon dia i bona hora!

Home, al meu criteri posar "Sol" com a punt àlgid..... Crec que és molt millor "Ahora". Ara que: a gustos colors, diuen.

Salut&Música!