13 de nov. 2012

RIFFS D'EXTRARADI

Los Rotos
Rojo
Any: 2012
Discogràfica:Casafont Records


Doncs ja tenim el segon. Pràcticament a forma de redempció, per demostrar-se que continuen vius després de la fallida experiència amb Warner. Com si fos una espècie de necessitat vital que pren forma de 7 cançons agrupades pel títol Rojo. Simple i suggerent. En certa mesura, és el pas ferm que els hi faltava en la carrera. Si es vol previsible, però igualment vàlid.

A diferència del predecessor, en aquest tot és més cru, o si es prefereix, més directe. Menys ornamentació i de cara a barraca. Ho simbolitza a la perfecció "Retórica II". Canya a la guitarra, estribillo potent que convida al sing along. No obstant, hi ha de tot, els mitgos temps "Ciudad Dormitorio" o "Pista de Baile" a temes més evolutius com Blade Runner. Equilibri entre potència i control. Ecos de M-Clan o fins i tot Coque Malla, sobretot en l’aspecte líric, recorren tot el disc.

La fórmula és senzilla i per tant efectiva. Ni subterfugis ni artificis, no busqueu res més. Riffs, esquemes bàsics del rock i macarrisme a dosis acceptables. A això se li ha d’afegir lletres treballades, utilitzan tòpics de forma ingeniosa. Set temes que no arriben a la mitja hora per poc. La sensació de que hi cabia alguna cosa més es fa notar. Però potser això és la prova més que han fet el que els hi demanava el cos.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Joan Palahí
Correcció: Joanaina Font