23 de nov. 2012

RADIOGRAFIA INDIE D'UNES ELECCIONS


Fa poc llegia a Manolo Martínez d'Astrud explicar com intentava que les seves idees polítiques fossin coherents amb la seva professió de músic, malgrat les contradiccions que es trobava dia a dia. A més, denotava certa tristor al considerar que possiblement els seus textos no reflectissin la ideologia comunista a la que ell milita. A Gent Normal no acostumem a tocar massa bandes que facin bandera de la seva ideologia però òbviament en tenen. Tothom en té. A un dia de la jornada de reflexió donem veu a persones properes al nostre webzine que ens parlen sobre política i les eleccions al Principat. I que coi, que si en aquesta campanya ha parlat fins i tot la Duquesa d'Alba, a l'ABC, aquest no és un lloc menys legítim per a que ho facin ells.Jan Bosch
Cantant a The Free Fall Band, estudiant de medicina i cara de no haver trencat mai un plat. Faria la revolució escoltant “Love Vigilantes” de New Order

Penses votar el dia 25?
Per descomptat. Es voti el què es voti, parlem d'un deure ciutadà.

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com afirmen els mitjans de comunicació de masses?
Sí, sí i sí. Òbviament, totes les eleccions han tingut el seu pes; la prova és que encara paguem conseqüències d'anteriors, com també en pagarem d'aquestes. Però l'innegable és que estem en un moment històric amb grans titulars, tant per la pronunciació de gran part del poble català, com per uns vergonyosos i desesperants mínims socials. Desperate times call for desperate measures, i urgeix un canvi.

T’informes dels programes electorals de cada partit? Dones un interès especial a l’apartat de cultura?
Tinc per costum intentar llegir diferents diaris cada dia, i en període electoral sempre intensifico el seguiment a tots els partits per a decidir-me, malgrat alguns ja els tingui descartats per idiosincràsia.
I com a músic, és inevitable donar-li molta prioritat al tracte a la cultura. Francament, és d'estúpids pensar que retallar-la pugui ser una solució a llarg termini. Cito el meu mestre de violoncel: "el país que camina sense cultura és el país que camina cec".

Creus que la teva música reflecteix la teva ideologia política? Creus que ho hauria de fer?
En el nostre cas, no fem referències directes a motius o debats polítics concrets. Ara bé, està clar que una cançó porta penjat un cartell de personalitat inherent a la nostra ideologia. Se'ns fa molt difícil dissimular les nostres orientacions.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions?
I tant que ho espero. El canvi és urgent, necessari i obligatori. El xàfec econòmic ha caigut amb massa força al nostre entorn; tots tenim masses familiars i amics en patiment absolutament immerescut. Jo tinc la "sort" de encara ser estudiant, però la percepció dels meus companys i jo segueix sent la d'un condemnat que fa el compte enrere. Per això, penso que el canvi no tan sols passa per les urnes, sinó també per un inconformisme radical i pacífic.


Pau Vallvé
Músic multistrumentista i agitador 2.0. Acaba de treure un disc de bosc però si hagués de cremar la ciutat ho faria escoltant “The triumph of our tired eyes” de Silver Mount Zion.

Penses votar el dia 25 ?
Sí.

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com afirmen els mitjans de comunicació de masses?
Totes les eleccions són importants, i més quan estem com estem. Però no crec que siguin importants pels motius que TV3-GrupGodó s'entesten a difondre. Crec que són importants per la vessant dels drets socials i laborals, que són els drets que ens han mutilat i seguiran fent-ho si guanya la dreta (CiU, PP, etc) com tot sembla indicar.

T’informes dels programes electorals de cada partit? Dones un interès especial a l’apartat de cultura?
M'informo dels programes electorals i dono importància a la part de cultura, però no més que a altres apartats, tan o més importants que aquest. Però només mirant els programes electorals no n'hi ha prou, s'ha de mirar el que ha fet cada partit en el passat i veure quins han fet el que posava en el seu programa i quins s'ho han passat pel forro.

Creus que la teva música reflecteix la teva ideologia política? Creus que ho hauria de fer?
Crec el que faig si que reflecteix la meva posició, tan la música com el que opino públicament. Crec que és important comprometre's si es té una opinió i una posició. El problema és que molts no la tenen o no la volen tenir. Potser és que no els afecta tota aquesta situació, ni a ells ni a ningú que coneguin. Potser inclús és per això que es dediquen a la música sense haver de treballar de res més. Qui sap. Crec que això ho hem de salvar entre tots i que tots tenim algú que ens escolta, sigui un públic, una família o uns amics, això si no ho fem entre tots implicant-nos i prenent partit no ho tirarem endavant. Cadascú en el seu radi d'acció, sigui quin sigui. El seny no ho arreglarà, això segur.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a nivell personal com col•lectiu)
Ja es veu a venir que CiU (la dreta catòlica retrògrada catalana) guanyarà aquestes eleccions i de molt. El que espero que canviï després de les eleccions és que ens n'adonem com a col•lectiu que aquesta gent són un dels nostres grans mals, que ens retallen la sanitat, l'educació, la cultura, roben i manipulen per tot arreu i després ens passen l'estelada per la cara perquè callem i, com a conjunt, hem picat. Que un partit que no és independentista i no vol la independència (CiU) hagi usat i ningunejat aquest tema per guanyar vots i despistar les retallades, hauria d'enfadar i molt a tots els Independentistes i no és el que ha passat. I em sobta molt. Que no tots els mals venen de fora com ens volen fer creure, que el Millet, que el tema de l'ITV, que la corrupció a la sanitat catalana, els xanxullos amb La Caixa, etc tot això són coses que tenim a casa nostra, merda de casa, que cal solucionar d'una puta vegada. Espero que els 4 anys més que ens esperen de CiU siguin, com seran, un infern de retallades socials, de privatitzacions i de saquejos fraudulents i quedin tan retratats que tothom se n'adoni que aquests mai més. Esperar alguna cosa més que això seria descabellat, irreal i utòpic. Però crec que cal intentar-ho.


Pol Hortal
Creador de First Clap. Malgrat estar tan a la última amb les noves tecnologies segueix encenent l'ànima amb un clàssic del 77: “God Save The Queen” dels Sex Pistols

Penses votar el dia 25 ?
Òbviament...

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com
afirmen els mitjans de comunicació de masses?

Crec que ho són i ho són molt: per la càrrega sentimental i la il•lusió bolcada en el procés d'autodeterminació i pel debat social entorn de les retallades, el dèficit i les polítiques de creixement.

De totes maneres, crec que el debat electoral està sent molt pobre. Els grans partits han polaritzat la campanya portant-la a la confrontació pel fet nacional. Penso que estem perdent l'oportunitat de practicar la política com a exercici de contraposició de propostes.

Creus que la teva feina cultural és coherent amb la teva ideologia
política? Creus que ho hauria de fer?

Ho crec. De fet apostem pel finançament dels projectes culturals a través del crowdfunding i el fundraising. Penso que l'estat ha de donar suport i promoure la cultura, però també hem d'aconseguir apropar més al ciutadà i a les empreses a la cultura. No només com a espectadors, oients, etc sinó també fer-los partícips al finançament i a la pressa de decisió.

Crec que hem de crear ponts d'unió més estrets entre el ciutadà i les entitats culturals. Ara que les subvencions i les ajudes cada cop són més escasses, aquesta ha de ser una via a explorar per ambdues bandes.

Creus que la teva ideologia reflecteix la teva activitat
cultural/professional? Creus que ho hauria de fer?

La voluntat hi és, però el dia a dia fa que sigui més complicat. Crec que em mouen els ideals per a realitzar la meva activitat professional, però molts cops et veus amb l'obligació de ser més pragmàtic. Realment crec que és bo fer un exercici d'introspecció per tal de tenir clares les prioritats a la vida, però no pots pretendre estar fent aquesta avaluació en cada detall del dia a dia. Penso però, que a nivell global és un exercici que hauríem de fer tots més sovint.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a
nivell personal com col•lectiu)

Independentment del que passi amb les eleccions crec que el focus d'atenció seguirà sent el fet soberanista en detriment del problema de les retallades, el dèficit fiscal i les polítiques de creixement.


Xavi Garcia
Ha tocat amb tantes bandes que omplirien una llista electoral, entre ells Els Surfing Sirles, Zeidun o Lianna Llull. Tot i això, l'esperit XXX el pot amb “Vegan Revolution” dels Said I Was

Penses votar el dia 25?
Doncs mira, igual aquesta vegada sí que votaré, però per pura casualitat. Em vaig trobar a un col•lega del que em fio completament i que està molt més motivat que jo en el tema electoral. Li vaig regalar el meu vot i votaré a qui ell em va demanar.

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com afirmen els mitjans de comunicació de masses?
Crec que igual que totes, ben poc importants. Les trobo fins hi tot ridícules mentre que el que realment governi sigui el mal i el capital. Però si pensés el contrari en cap cas ho faria pel que puguin dir els mitjans de comunicació, que ja passen de fer rabia a fer vergonya.

T’informes dels programes electorals de cada partit? Dones un interès especial a l’apartat de cultura?
No, no m'interesso pels tan desprestigiats programes electorals. Abans en sentia alguna cosa a Carne Cruda, però ara ja ni això.

Creus que la teva música reflecteix la teva ideologia política? Creus que ho hauria de fer?
Espero que sí tot i que no tens perquè cantar els teus ideals. Encara que d'una manera o altre, tothom queda retratat ja que no existeix el ser apolític.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a nivell personal com col•lectiu)
Home... jo espero canviar i evolucionar molt com a persona després d'aquestes eleccions, però dubto que ho faci gràcies a elles. No sé si deu ser perquè sóc virgo, però no espero res, de res ni de ningú.


Marc Balfagón
La Fundación Robo és la seva plataforma de protesta ara que ja no toca amb Nisei. Això sí, cada dia quan es lleva cridaria allò de Zu Burgues madarikatua que cantaven els Kortatu a “Zu atrapa tu arte”.

Penses votar el dia 25?
Sí.

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com
afirmen els mitjans de comunicació de masses?

No crec que siguin especialment importants, sobretot tenint en compte que no tinc gaire fe en la representativitat dels parlaments com a mètode de canvi polític. Per mi, com s'ha demostrat en el cas de les injustícies associades als desnonaments, el canvi social s'exerceix d'abaix cap a dalt. El parlament és un teatre on s'escenifica l'exercici d'una sobirania que en veritat recau, gairebé en exclusivitat, en el BCE, les elits financeres i la UE.

En tot cas, aquesta vegada degut a la urgència social del moment em permetré el luxe d'experimentar amb el meu vot i recolzar una formació que es presenta per primera vegada.

Creus que la teva feina cultural és coherent amb la teva ideologia
política? Creus que ho hauria de fer?

No sempre és possible perquè hi ha moltes experiències que són col·lectives i no sempre pots fer prevaldre la teva visió. En tot cas, sempre procuro no amagar les meves idees i trobar una coherència en tot allò que faig.
En el cas de Fundanción Robo, que es un projecte de clara naturalesa política, crec que les meves inquietuds polítiques i culturals queden ben reflectides.

Creus que la teva ideologia reflecteix la teva activitat cultural/professional? Creus que ho hauria de fer?
A nivell professional el tema és molt més complex. Vivim en un sistema de gran precarietat social on no és fàcil accedir a coses tan bàsiques com l'habitatge. Això sí, el capitalisme es presenta a si mateix com un sistema on tu pots escollir en tot moment el que vols fer. Això és una fal·làcia: vivim abocats a una extorsió. Estem sotmesos als designis del mercat laboral i les empreses. Així que, em sembla perillós entrar a evaluar les possibles incoherències entre la activitat professional d'una persona i la seva ideologia (sempre dintre d'uns mínims, es clar). Per posar un exemple, jo mateix he hagut de treballar, directe o indirectament, per corporacions del mal com Telefònica o Vocento.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a nivell personal com col·lectiu)
No. Com a màxim, aspiro a que cada cop més s'afianci un contra-poder popular que s'oposi al discurs de la obediència al deute i la austeritat, i que aposti per un impagament democràtic i una auditoria ciutadana del deute.


Pau Llonch
Mc d'AtVersaris, la política és una part intrínsica de la seva música. I de la seva vida. Cita a la banda rap old-school Manifesto i al seu disc “De la Resistencia a la Revolución” com a bíblia ideològica

Penses votar el dia 25 ?
Sí, penso votar per primera vegada en unes eleccions autonòmiques. I votaré per la Candidatura d'Unitat Popular - Alternativa d'Esquerres per molts motius difícils de sintetitzar. Podria dir que essencialment perquè és un projecte que aposta per una ruptura democràtica i un canvi de règim (no només nacional o territorial sinó també social i econòmic) i no per reformar o gestionar més un sistema de dominació -el capitalisme- que ha demostrat ser irreformable. La socialdemocràcia ha estat una anomalia històrica producte de múltiples factors conjunturals, però l'alternativa honesta, sensata i racional passa per construir un sistema on no es relegui als interessos privats i a la mà invisible del mercat la gestió de les nostres condicions de vida material i de les nostres vides mateixes. Cal seguir assajant nous models no capitalistes que posin el valor d'ús per sobre del valor de canvi i Amèrica Llatina és un bon horitzó on emmirallar-se.

Creus que aquestes son unes eleccions realment importants tal i com afirmen els mitjans de comunicació de masses?
Crec que són unes eleccions importants però per motius totalment oposats als que s'esgrimeixen als grans mitjans i des dels principals partits del règim: tornem a ser -per tercera vegada al darrer segle- en una de les cícliques i profundes crisis econòmiques a les que arriba el capitalisme per les seves pròpies contradiccions i la seva irracionalitat com a sistema de econòmic el motor del qual és únicament l'obtenció de benefici per part d'una minoria social que controla els mitjans de producció material i de vida natural i social. La suposada aposta de CiU és una cortina de fum, negra, fastigosa i alienant, que parla de sobirania quan només suposa un canvi de DNI. En el capitalisme -sense control ni raó com a guia del què produïm i distribuïm i amb l'explotació intrínseca a la relació capital/treball com a fonament principal de discriminació i violència- no hi ha sobirania possible.

T’informes dels programes electorals de cada partit? Dones un interès especial a l’apartat de cultural?
Per conèixer quin serà l'ús que cada partit polític farà del nostre vot no cal llegir en profunditat els programes electorals. Almenys si, com en el meu cas i el de molta gent, segueixes intensament l'actualitat institucional, política i social. El de la CUP-AE sí que l'he llegit tot perquè, com molta altra gent dels moviments socials i l'esquerra revolucionària, he ajudat a construir-lo amb anys de debats i auto-construcció política i ideològica.

Creus que la teva música reflecteix la teva ideologia política? Creus que ho hauria de fer?
Em sembla que en el meu cas aquesta pregunta està de més. Sí i sí. I crec que qui diu que no la reflecteix menteix. Mishima pot considerar que no fa política amb les seves lletres, però apareixent a l'anunci d'una gran estructura mafiosa d'acumulació i explotació i responsable de la misèria de molts companys nostres a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca com el Banc de Sabadell, n'està fent. Al servei de les classes posseïdores i de la legitimitat del capital en un moment que el fins el més benintencionat socialdemòcrata i "progre" d'estar per casa veu que aquesta legitimitat ha de ser qüestionada d'alguna manera.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a nivell personal com col•lectiu)
Espero que després de les eleccions, entrem o no al Parlament de la CAC, seguim aprofundint en la construcció del procés d'unitat popular i seguim construint alternatives des de la base amb abnegació, solidaritat i constància. Que sumem a molta més gents, especialment a sectors revolucionaris i/o transformadors no independentistes o no vinculats orgànicament a l'Esquerra Independentista però que han de ser i seran fonamentals perquè el procés no pateixi derives fonamentalment identitàries.


Ramon Mas
Home punk del reneixement i persona més incorruptible que coneixem. Dirigeix el fanzine -i ara editorial- Les Males Herbes i toca amb els FP, amb la que algun dia farà una versió d'"Against the Grain" dels Bad Religion, si es que no l'ha feta ja.

Penses votar el dia 25 ?
No. Em nego a legitimar aquest espectacle disfressat de democràcia amb el meu vot.

Creus que aquestes són unes eleccions realment importants tal i com afirmen els mitjans de comunicació de masses?
Teòricament totes les eleccions haurien de ser importants, però a la pràctica només són una manera de fer creure a la gent que pot incidir en el poder, una manera de neutralitzar el descontentament. Ara asseguren que han trobat una fórmula miraculosa que ha de solucionar tots els problemes socials, però això ja ho hem sentit abans. A més, el mateix que avui diu això ahir deia una altra cosa, i demà ves a saber què li tocarà dir. He après a desconfiar dels miratges.

T’informes dels programes electorals de cada partit? Dones un interès especial a l’apartat de cultural?
M’informo dels programes electorals per pura curiositat, sabent que cap d’ells dirà res que em pugui creure. A vegades fins i tot llegeixo els que em fan més ràbia “a veure què diuen aquesta colla d’imbècils…”.
No m’interessa la cultura oficial ni la que puguin promoure els governs, crec que en aquest país la vida cultural ha anat lligada massa temps a les institucions, potser per això mai no ha no ha florit una contracultura amb cara i ulls.

Creus que la teva feina cultural és coherent amb la teva ideologia
política? Creus que ho hauria de fer?

Cadascun dels tres integrants de les Males Herbes té unes idees polítiques pròpies que no tenen perquè coincidir amb les dels altres dos. Personalment crec que treballar per difondre obres no majoritàries, algunes amb un contingut de crítica política considerable (com en el cas de "Bressol de gat"), i donar prioritat a que els llibres tinguin un preu assequible més que no pas a un hipotètic benefici econòmic, és un posicionament polític. Això, lògicament, és coherent amb la meva manera de pensar: no puc concebre dedicar-me en cos i ànima a res que no ho sigui.

Creus que la teva ideologia es reflecteix en la teva activitat cultural/professional? Creus que ho hauria de fer?
Més que una ideologia articulada el que tinc són idees particulars sobre diferents qüestions, i com a escriptor és evident que es reflecteixen en el que escric. A més sovint ho fan d'una manera bastant explícita.
Pel que fa a la feina d'editor, reflecteix el meu ideari polític tan a l'hora d'escollir els títols que publiquem com en la nostra manera de funcionar. Som absolutament independents i ens agrada sentir-nos propers tan a l'autor com al lector.

Esperes que canviï alguna cosa després d’aquestes eleccions (tan a nivell personal com col•lectiu)?
Potser les poltrones canviaran de culs i els ajuntaments de bandera, però pel que fa a canvis en el meu entorn immediat, dels que pugui percebre en el meu dia a dia, sospito que n’hi haurà ben pocs.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Pendent de correcció

2 comentaris:

Claudi ha dit...

La gent pensa que la opinió dels músics sobre la política és més important que la d'altres col·lectius com ara els advocats, els metges, els fontaners, els guardes forestals o els jubilats. Però llegint els comentaris d'aquests músics es veu clarament que la seva opinió és tan vàlida o tan poc com la de qualsevol altre col·lectiu professional.
De la mateixa manera que no els hi preguntem als arquitectes que ens donguin la seva opinió sobre "l'ós bru del Pirineu català, futur de l'espècie i relacions amb l'ésser humà", no fem preguntes sobre política a músics perquè tenen una professió de cara al públic.

Per parlar de política tenim a molts politòlegs com els de "el pati al descobert" o "la concòrdia"

quique ha dit...

Claudi, aquesta web no parla de lleis, medicina, canyeríes ni boscos.
Així que es normal que se'ls demani a gent de la cultura, majoritàriament relacionats amb la música. No per que la seva opinió sigui més important que una altre.

Crec que el que estaría bé és que tu, sigui quina sigui la teva professió participessis opinant sobre això mateix. Sería més interessant que senyalar amb el dit