29 de nov. 2012

L'ÚLTIM PRIMAVERA CLUB? NOVETATS I POLÈMICA


Aquest post, com la resta de l'Especial Primavera Club 2012 que estem fent a GN, està programat de fa setmanes. La idea d'aquesta entrada era posar al dia la informació i polèmiques i afegir el cicle de concerts anomenat Primavera a les Botigues, així com un molt interessant cicle de conferències organitzat pel IMO. Però els esdeveniments recents han alterat substancialment la idea inicial i han torçat la balança cap a la polèmica en la qual es troba el festival. Tant és així que, com veieu a la imatge, un dels directors del Primavera aquest dimarts avisava al seu twitter personal: Gaudiu d'aquest d'aquest Primavera Club. Em temo que serà l'últim.


Hi ha dues grans novetats en aquesta edició del Primavera Club. Per una banda tenim un cicle de concerts que es realitzaran dins de diferents botigues de música de Barcelona i, per l'altra, tenim un cicle de conferències gratuïtes i obertes al públic.

Les xerrades que són el resultat de la unió del festival amb IMO (International Music Observatori) analitzaran l'estat actual de la música en directe dins l'escena local de Barcelona. A través del debat es buscarà oferir solucions a alguns dels desafiaments que viu el negoci musical avui en dia. Si seguiu llegint, trobareu un bon desafiament.
Aquestes jornades seran el dia 5 de desembre al CCCB, a les 18.30h sota el títol "L'estat de la música en directe a Barcelona" i a les 19.45h amb "Circuits musicals internacionals de música en viu". Ja podem avançar que, pel que hem sentit i escoltat, poden ser de gran rellevància.

El dissabte 8 de desembre, a part del gruix del festival, també hi haurà un circuit de concerts gratuïts a diferents botigues de discos, i el dimecres següent, el 12, un concert més. Els amics d'A Viva Veu s'han currat un cartell amb noms com els Fuckin' Bollocks, T E J E R O o Autodestrucció:A més a més, com s'indica al cartell, es sortejaran 16 abonaments (dos dobles per establiment) del proper Primavera Sound. Per entrar al sorteig cal fer alguna compra el dia de les actuacions.

Ara comencem amb el desafiament del qual parlàvem:

No sé si molts ho saben, però una de les afirmacions que cada any diu l'organització del Primavera és que l'edició d'hivern, el Primavera Club, és deficitària, a l'igual que la resta de concerts que fan durant l'any. Les despeses les sufraguen amb els beneficis del Sound, però, així i tot, no deixa de ser curiós que any rere any segueixin repetint i millorant el Primavera Club.
El germà petit del festival és el que més m'agrada. Té collons la cosa. Això de moure't per la ciutat com una gimcana, veure cada grup en una sala (en una sala!), canviar d'amics i utilitzar el mòbil -no per indicar "davant a la dreta de la taula de so de l'ATP", sinó per dir "a la barra del Leonés"- em dóna bon rollo.
La idea de festival intraurbà, com el del Primavera Club, m'agrada i molt. Després podem discutir cartells i grups, però la idea em mola. Surts del concepte de festival típic. Poca gent va al Club a deixar-se veure i anar de festa com sí que ho fan al Fòrum. Aquí predomina la música en el seu màxim esplendor. Una bona sala, un bon públic i una bona banda -joder, se'm cauen els collons de recordar el concert de Zs al PC2009, no pel concertàs, sinó pel fet d'haver-los pogut veure i d'aquella manera. Estic segur que si no hagués estat d'aquella manera no s'hauria pogut fer.

Problemes, sempre problemes.
Com bé dèiem al post de Cartell Complert i Polèmiques, aquest any, l'edició de Madrid l'han deixada en dos dies i dues sales. El mateix número d'artistes però en dos dies i dues sales. En Gabi Ruiz, un dels directors del festival, apuntava: "Hacer el Pclub en Madrid es terriblemente caro, mucho más que en Barcelona.... Si a eso le sumamos la subida del IVA ya lo hace totalmente inviable para el número de asistentes que hemos tenido hasta la fecha. Al irnos al Matadero podemos mantener el gasto en artistas (que será el mismo que el del año pasado) y reducir considerablemente el de producción al haber menos salas. En realidad el público sigue pagando un precio similar por un gasto en artistas similar, lo único es que se concentran los días y los espacios...". Però això no és tot. Després, parlant d'ambdós primaveres clubs afegia: "En realidad, lo pienso y me digo que no deberíamos hacer ni el Pclub ni ningún otro concierto y que es de majaderos no aceptar las muchas propuestas para llevarse el PS a otro país".

Aquest any el Primavera Club va començar amb mal peu i, a poc a poc (més aviat ràpidament), les coses han anat empitjorant, i de quina manera.
Fa una setmana saltava la notícia que l'ajuntament tancava l'Apolo, la [2] i l'Apolo Dinner per prevenció. Hi ha un problema als baixos que pertanyen al propietari de la finca i del qual cap dels establiments esmentats n'és el culpable. Dit i fet: el concert d'aquella nit a l'Apolo es passava a la sala Arteria Paral·lel, com tots els següents.

Per si fos poc va i resulta que El Mercat de les Flors, amb qui ja tenien signat el contracte, surt i diu que no té permisos per fer aquest tipus d'activitat. De debò? Estan dient que varen signar un contracte sabent o sense saber que no el podrien realitzar? Aquí hi ha alguna cosa fosca que no quadra.Recordem que mentre el Primavera Club de Madrid es focalitzava en les dues sales de El Matadero, a Barcelona la cosa quedava en quatre: L'Apolo, La [2], el St. Jordi Club i El Mercat de les Flors. Després d'aquest cop dur es van quedar amb tan sols el St. Jordi Club.

No sé vosaltres, però a mi em sembla un guió d'aquests fatalistes còmics: massa fort per ser veritat. Sembla mentida que al Primavera, amb la trajectòria que té, li passin/li facin aquestes coses.

Aquest dimarts 27 semblava que ja encaminaven la cosa. Deien que en breu dirien el nou recorregut de les sales, Semblava que tot anava a bon port i, de cop, un mira el Twitter personal d'en Gabi Ruiz i es troba amb això:Vinga, va. De veritat? Només els falta que Aena facin una vaga els dies del festival i ja ho tenim.

Ara ens podem imaginar una mica més què deuria pensar en Gabi Ruiz en dir "no deberíamos hacer ni el Pclub ni ningún otro concierto".

Ens va sorprendre, tot i que no es hauria, després de veure com està anant tot. El director del Primavera va tornar a utilitzar el seu Twitter per sentenciar el que més ens temíem:Però no acabarem aquest post de baixada. Ahir, l'organització del festival va anunciar les sales definitives (o això esperem) pel Primavera Club. Són el Sant Jordi Club (que, a més a més, passa a programar també el dijous els concerts de Swans i Sir Richard Bishop), l'Arteria Paral·lel, el Sidecar i la Monasterio.

A més a més es poden comprar entrades de dia pel St. Jordi Club. Aquests són els preus, dies i grups:

Divendres 6 - Sant Jordi Club: 20€
20.00 Sir Richard Bishop
21.15 Swans

Divendres 7 - Sant Jordi Club: 25€
19.30 Fernando Alfaro
20.30 La Bien Querida
21.35 Sr. Chinarro
22.45 Triángulo De Amor Bizarro
23.55 Los Planetas

Dissabte 8 - Sant Jordi Club: 25€
19.30 Stand Up Against Heart Crime
20.15 Toy
21.25 Deerhoof
22.50 Mark Lanegan Band
00.20 Ariel Pink's Haunted Graffiti
01.40 The Vaccines
02.55 The Field
03.55 James Holden


Fotografia de portada: Twitter d'en Gabi (que no del Primavera)
Text: Lluís Huedo
Correcció: Joanaina Font