6 de nov. 2012

LA PRÒXIMA PARADA D'ANTÒNIA FONT


Antònia Font
Vostè és aquí
Any: 2012
Discografica: Autoeditat

Amb Vostè és aquí, els mallorquins Antònia Font es tornen a desafiar per, de pas, sorprendre'ns una vegada més. Poden estar tranquils, la ment privilegiada de Joan Miquel Oliver no mostra símptomes d’esgotament creatiu. Ni molt menys. Això són quaranta cançons per sota dels dos minuts, que es reparteixen en més d’una hora i tres línies de metro imaginàries.

Un disc si no conceptual sí molt marcat per aquestes pautes. Autoeditat i autoproduït, Vostè és aquí és una mena de llarg viatge en metro (una parada, una cançó), on el geni mallorquí fila prim i ofereix una bona dosi de quotidianitat gal·làctica. La veu de Pau Debón (immens durant tot el disc) fa la resta com a perfecte fil conductor. “Per jo i tots es ciclistes” és una de les cançons de l’any. Un bell xiuxiueig i un text planetari la fan diferent de la resta d'allò que un servidor hagi escoltat aquest any. Un cop l’escoltin, es trobaran sovint taral·lejant-la pel carrer. Queden avisats.

La del·liciosa “Nous partons pour la France”, amb tornada en francès, hauria de sonar als súpers del país veí, tot hipnotitzant el personal amb la seva percussió d’ànima dub. “N’Angelina” comença amb un arpegi de guitarra no sabem si dolç o fosc (potser tot alhora) i dóna pas al recitat de Pau Debón: tres frases ben plantades, suggeridores, canvi de ritme inesperat i adéu, a una altra cosa. I així, successivament, el metratge de Vostè és aquí desenvolupa un cabal creatiu ple de sabors, colors, estats d’ànim i humanitat, molta humanitat. Una obra ambiciosa on els petits detalls i el culte a l’objecte manen (“una Marie Claire de mil nou-cents cinquanta-cinc…”). Aplaudiments.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Danigon
Correcció: Joanaina Font