8 de nov. 2012

ESTRENEM EL TEASER DE "ERES EL MEJOR, CIENFUEGOS" DE KIKO AMATKiko Amat és un dels nostres herois. Millor començar així i estalviar-vos la feina de buscar un rastre -encara que sigui llunyà- d'objectivitat en aquest text. El proper 15 de novembre -en una setmana, vaja- surt a la venda la quarta novel·la de Kiko Amat, una esperada tornada al genere després de l'assaig pop de Mil Violines (Mondadori, 11) i del diga-l'hi crònica, diga-l'hi recull de relats estiuencs de L'Home Intranquil (Columna, 10). Amb Eres el mejor, Cienfuegos l'escriptor de Sant Boi ens presenta un nou personatge per a la seva col·lecció d'entranyables protagonistes: si Julián, Pànic i Normal tancaven el cercle adolescent i postadolescent, Cienfuegos és l'entrada d'Amat a la novel·la adulta, a la dels problemes putes de debò.

Nosaltres celebrem amb devoció aquest llançament per alguns dels motius que detallarem a continuació:


1- Els seus llibres ens han acompanyat els darrers 10 anys com a part intrínseca del nostre creixement. Sona molt profund, ho sé, però el cert és que Amat ha sabut descriure històries que érem nosaltres. Fets que hem viscut, tu, jo i el veí del cinquè. Això sí, nosaltres, tant com ell, necessitàvem aquest canvi d'etapa, la que per generació ja ens va tocar als qui fem aquest webzine i l'hem seguit des del principi.


2- Amb les seves novel·les hem aprés el nom de desenes de grups que ara mateix ja són favorits per sempre. Cosas que hacen BUM! va ser la culminació de les referències pop de les novel·les de Kiko Amat, que després ha anat amagant amb més o menys dissimul. És igual, et pot sorprendre a qualsevol pàgina del llibre citant un grup de Northen Soul que no havies escoltat mai o una cançó de Mose Allison que et canviarà la vida. Òbviament, Mil Violines és la bíblia particular dels fans de l'Amat en aquest sentit.


3- Perquè és absolutament antiacadèmic en la manera d'escriure i passional en descriure. I aquesta, amics i amigues, és l'única manera que val la pena a l'hora d'afrontar un full en blanc. Tot el que surt d'aquí acostuma a ser com una cadena de muntatge: avorrida i monòtona.


4- Fa un parell de setmanes en Kiko va ser el que més va cridar, ballar i cantar a pulmó les cançons d'uns marrecs de 18 anys que tocaven a l'Heliogàbal. Eren els The Free Fall Band, tot i que podrien ser qualsevol altre. I això demostra que escriu com viu. La sinceritat, per sobre de tot, quan fa crítica musical o quan es dedica a altres històries com organitzar el cicle Primera Persona amb Miqui Otero o a punxar amb el col·lectiu Hungry Beat.


5- I finalment, perquè una setmana abans que Eres el mejor, Cienfuegos estigui a totes les llibreries del país estrenem aquest teaser d'avançament que han realitzat el propi Kiko Amat, amb en Lluís Huedo (the man behind gentnormal). I perquè ha estat un honor per un servidor compartir quintos i cadenes de Gmail amb aquest parell mentre li donaven forma. A més, podem veure-hi les genials il·lustracions de Sergi Puyol i escoltar la pontentíssima veu de Miquel Cabal.


Eres el mejor, Cienfuegos, la nova novel·la de Kiko Amat veurà la llum el 15 de novembre sota el segell de l'editorial Anagrama. Podeu descarregar el primer capítol del llibre en aquest enllaç.

Perdonin, oblidava un motiu: La meravellosa guia de botigues de discos i restaurants top com el Beigel Bake de Brick Lane que va passar-me abans d'anar a Londres.


Imatge: Teaser de Eres el mejor, Cienfuegos.
Text: Jordi Garrigós.
Correcció: Joanaina Font