19 de nov. 2012

CLIPS IMPERDIBLES #69


Ja fa una bona temporada que Sigur Ros van posar en marxa el seu Valtari Mystery Film Experiment i, de tant en tant, hem parat atenció a alguns dels que s’hi presentaven, però he de reconèixer que crec que cap dels anteriors era com el que us trobareu avui en aquesta llista. Dirigit per Christian Larson, situa una parella de ballarins en el que semblaria una fàbrica abandonada i mig en runes. La coreografia que representen ha estat dirigida pel reconegut coreògraf Sidi Larbi Cherkaoui. Tot el clip té unes tonalitats blavoses que encaixen a la perfecció amb les cançons de caire tan nostàlgic de la banda islandesa.

Entre el repertori de vídeos realitzats per Melina Matsoukas es troben noms com: Beyonce, Jennifer López, Lady Gaga, Katy Perry o Rihanna, entre molts altres de l’estil, i he de reconèixer que, quan vaig veure que havia dirigit un clip per a Wild Belle, vaig estar a punt de passar del tema i perdre el temps d’alguna manera millor. Però per algun motiu estrany -la curiositat segurament-, vaig mirar-lo i realment no me’n penedeixo, i per això el teniu aquí.
El que ara diré pot sonar molt malament i potser algú s’indignarà molt si ho llegeix, però he de dir que aquest videoclip de Matsoukas em fa pensar molt en un vídeo d’Omer Fast. Aquest senyor és un videoartista que va estar exposat (ell no, la seva obra) al CaixaFòrum i que també ha tingut el seu lloc al dOCUMENTA (13). El vídeo que us dic de Fast anava sobre una societat en la qual els rols s’havien invertit, és a dir, que els blancs eren els immigrants, els que estaven en una situació precària i que havien de patir humiliacions i acceptar unes males condicions de vida per poder sobreviure; mentre que els negres eren la classe benestant, els que imposaven la seva justícia a qualsevol altre tipus de societat i els que castigaven els blancs per no tenir els papers en regla. Ah, sí, i a més, les dones negres eren les que tenien més poder i remenaven les cireres.

El vídeo en si es deia “Nostalgia” i us el deixaria però no l’he trobat enlloc. Bé, ara mateix, després de tota aquesta explicació, el videoclip de Matsoukas és poca cosa en comparació a les produccions de Fast, però tampoc està malament si tenim en compte el que aquesta realitzadora ha estat fent fins ara.

I ja està, ja acabo. Només dir que sobretot, sobretot, sobretot no us perdeu el clip de Purity Ring, el número 4!
1. Sigur Ros - “Valtari” (by Christian Larson)

Sigur Rós: Valtari on Nowness.com.


2. Wild Belle - “Keep You” (by Melina Matsoukas)


3.Larry Gus - “Contours Sway" (by Vasilis Katsoupis)


4. Purity Ring - “Lofticries” (by AG Rojas)


5. The Suicide of Western Culture - “Love Your Friends, Hate Politicians” (by Actop)


Fotografia de portada: Pertany al videoclip de Sigur Ros, "Valtari", de Christian Larson.
Text: Anna Dot
Correcció: Joanaina Font