7 de nov. 2012

BASQUES A LA CUINA


Brutícia, greix i, fins i tot, rates mortes a dins del rentavaixelles. Aquestes desagradables sorpreses, i més que encara no coneixem, han convertit Pesadilla en la cocina en el programa revelació d’aquesta temporada a La Sexta. El docu-reality és la versió espanyola del popular programa britànic Ramsay's Kitchen Nightmare (Channel 4), presentat pel xef Ramsay, un mestre dels fogons i un crack davant les càmeres que també es va encarregar de la còpia americana.

En aquesta adaptació, el cuiner Alberto Chicote, premiat en diverses ocasions com a millor cuiner del país, pren el relleu al front del programa i es llança a recórrer el país amb la missió d’ajudar a cuiners i restaurants a la deriva. El resultat, com ja passava a l’original, deixa a l’espectador en un estat de xoc, a mig camí entre el fàstic i la fascinació malsana.

Com si es tractés d’un heroi justicier, Chicote acudeix a la trucada d’auxili de restauradors que han perdut el control del seu negoci i, per norma general, es sol trobar amb els mateixos problemes arreu: cuines deixades, cuiners desbordats que només saben cridar i uns plats que no es menjaria ni un mort de gana.

Potser per imprimir-li un toc més espanyol, la versió de La Sexta s’ha pres la llicencia d’explotar una mica més del que ho feia el programa original les misèries personals dels propietaris dels restaurants. Aquesta tendència ja es va poder veure en les dues primeres emissions, durant les quals les baralles entre els treballadors dels restaurants van ser una constant.

Potser per apaivagar la tensió acumulada i evitar ganivetades, el guardonat xef, tot i que inflexible, de tant en tant mostra algun punt d’empatia amb el personal del restaurant. Aquest fet era poc habitual en la versió anglesa o americana, ja que Ramsay era implacable, un Risto Mejide dels fogons que les deixava anar sense miraments. En la comparativa, guanya el xef britànic, tot i que hem de reconèixer que ens agraden molt més les camises de Chicote, tota una oda a la psicodèlia de la mà d’Agata Ruiz de la Prada.

La cadena ha tingut l’encert de buscar un presentador a l’altura del seu predecessor i copiar fil per randa el format del programa per assegura-se que els fans de les primeres versions no se sentissin decebuts amb la nova proposta. Els que gaudien veient com el xef Ramsay cantava la canya als propietaris dels bistros més absurds de l’Amèrica profunda es tornaran bojos d’emoció veient com Chicote és capaç de reflotar restaurants que naufraguen gràcies a propietaris mig alcohòlics amants del kitsch.

Pesadilla en la cocina és droga dura, d’aquella que fa mal mirar però t’encanta. Un plaer culpable amb el qual et tapes els ulls per no veure com el greix de la campana extractora cau dins d’una olla plena de caldo mentre penses “serà així el restaurant on he dinat avui?”. Una basca amenaçadora i, al cap de cinc minuts, esclafir de riure.
Fotografia de portada: La Sexta
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font