8 d’oct. 2012

VERSUS: DAMO SUZUKI & THE ECLECTIC TRIO VS. BILL KIRCHENDAMO SUZUKI & THE ECLECTIC TRIO. DIMECRES 17 DE SETEMBRE. LA [2]. 20 h

Es va donar a conèixer com a vocalista dels krautrockers seminals Can a principis dels anys setanta i, després d'estar nou anys -de 1974 a 1983- retirat de la música, va engegar el Damo Suzuki' Network, projecte consistent en el viatge i la col·laboració ininterrompuda, tant en directe com en estudi, amb bandes d'arreu del globus terraqüi i que encara segueix actiu avui en dia. Després d'haver comptat amb Mueran Humanos i Cuzo a les seves darreres visites a Barcelona, aquest cop el "magma" psicodèlic i còsmic (tot i que també ha fet actuacions d'electrònica fosca i abstracta) estarà generat pels formats per a l'ocasió The Eclectic Trio.

BILL KIRCHEN. DIMECRES 17 DE SETEMBRE. SIDECAR. 21.30 h

Anomenat el rei del dieselbilly a causa que la seva barreja de rockabilly, country, blues, swing, i boogie sol anar acompanyada de lletres relacionades amb el dia a dia dels transportistes nord-americans, i el tità de la Telecaster, va ser guitarrista i compositor dels Commander Cody and His Lost Planet Airmen des de finals dels anys seixanta fins a la meitat dels setanta. Posteriorment va formar The Moonlighters (on va sorgir una amistat amb Nick Lowe, productor del segon disc del grup) i, ja als anys vuitanta, Too Much Fun. Ara publica en solitari, amb els seus propis -i variants- músics.

Proposta escènica: empat

Formacions de circumstàncies en tots dos casos per a les seves actuacions espanyoles. Com ja hem dit, Suzuki tindrà els The Eclectic Trio (Oriol Roca a la bateria, Xavi Lloses al teclat, i Nico Roig a la guitarra), tres instrumentistes de conservatori. Decisió curiosa, doncs acostuma a ésser difícil veure músics amb estudis (musicals, s'entén) deixant-se portar salvatge i lliurement per la seva intuïció (el contingut de les actuacions del japonès és força improvisat, més enllà dels "xivatos" que s'incorporin per saber quan acaba un "tema"), però es mereixen el benefici del dubte. El guitar-hero ianqui, pel seu cantó, comptarà amb Antón Jarl a la bateria i Ivan Kovacevic al contrabaix (tots dos a Mambo Jambo, grup barceloní de rock'n'roll anys cinquanta, i el segon també als rockabillys The Nu Niles) com a base rítmica.

Assiduïtat: round per a Bill Kirchen

Qui ha volgut veure el músic nipó aquests darrers quatre anys a la Ciutat Comtal o a la resta de Catalunya però se l'ha perdut, no té excuses que valguin pel que fa a quantitat d'actuacions. Va actuar amb Mueran Humanos l'any 2008 a Monasterio, i amb Cuzo l'any 2009 a Sidecar (també a Torelló i Tarragona), al Primavera Sound 2011 i al festival Mirall Sonor (Tarragona) d'aquell mateix any. El guitarrista estatunidenc, en canvi, debutarà, ja no a la ciutat, sinó a la península sencera.

Sala: round per a Damo Suzuki

Condicions acústiques adients per a tots dos concerts. Tant La [2] com Sidecar estan més que bregades a acollir grups de gran potència sònica, i eminentment guitarrers, respectivament. Però si parlem de comoditat, és molt probable que el local de plaça Reial s'ompli a vessar per ser la primera visita d'un músic que atrau aficionats al country, al rock'n'roll i al rockabilly, o adeptes a completar la col·lecció de cromos d'artistes veterans i de culte, mentre que al del Paral·lel, si més o menys es compleix l'horari -posem que comença a les 20.30 h-, sent un dia entre setmana, s'hi estarà ample.

Repertori: empat

Setlist? Un concert improvisat de Damo Suzuki? En el cas de Kirchen, sol tocar un grapat de cançons del seu treball més recent, Word to the wise (2010), alguna peça solta de discos anteriors, uns quants temes de la seva etapa a Commander Cody (incloent sempre, peti qui peti, "Hot Rod Lincoln", on afegeix, variant-los cada cop que toca la cançó, diferents riffs de guitarra mítics, des de Muddy Waters o Link Wray fins als Sex Pistols), esporàdics estàndards country, i té certa predilecció per versionar "The times they're changin'" de Bob Dylan. Interpretarà una vintena de cançons, però, tenint en compte que Suzuki és capaç d'allargar un tema fins als 40 minuts, és fa impossible assegurar quin dels dos concerts durarà més.

Valor afegit: empat

Frec a frec, espatlla amb espatlla. Cap dels dos tindrà teloner, no hi haurà consumició gratis amb l'entrada, ni regalaran cd promocionals o res semblant. El preu de les entrades a taquilla serà de 15€ en totes dues actuacions, 12€ més despeses de distribució (14'20€ finals) en les anticipades.

CÒMPUT DE CONDICIONANTS: Com a "Gent Normal" no som tan pijos com per considerar que condicioni el mateix la vàlua de poder veure un artista inèdit a la ciutat que la possibilitat de veure un concert a una sala que no estigui plena de gom a gom, VICTÒRIA AJUSTADA PER A BILL KIRCHEN

Font fotografies: Scout Magazine / Action Packed Events
Text: Arnau Espinach
Correcció: Joanaina Font