19 d’oct. 2012

RED BULL, BAUMGARTNER I L'ÈXIT AMB EL MÀRQUETINGAquesta darrera setmana hem sigut testimonis d'un bombardeig constant de l'heroica gesta d'en Felix Baumgartner i el seu salt des de l'estratosfera per batre diferents rècords Guinness. Tota aquesta campanya ha estat organitzada per una de les empreses que més inverteix en màrqueting: Red Bull. Una marca que ha sabut com i en què apostar durant tots els anys de la seva breu vida. Vols saber a què ens referim? Després de l'hipersalt (però aquest no serà des de l'estratosfera) t'ho expliquem.


Red Bull té el seu origen en una beguda creada a Tailàndia (sota el nom de Krating Daeng) que va ser descoberta i importada per l'empresari austríac Dietrich Mateschitz, considerat, a dia d'avui, un visionari en matèries de màrqueting. Aquest bon home la va adaptar al gust occidental i, des de llavors, no només ha convertit aquesta beguda en la més important dintre de les begudes energètiques (que, de fet, van posar ells de moda) sinó que també l'ha convertida en un nou fenomen social només a l'abast de les grans marques comercials.


No és cap xarop, és allò que prens quan surts de festa

Sota l'eslògan "Give you wings", Red Bull ha creat una marca que ha arribat al consum de qualsevol tipus de client (qui no ha pres mai aquesta beguda fora dels bars i discoteques?) i àmbit. Perquè darrere d'aquesta marca hi ha una de les més estudiades campanyes de màrqueting que va acompanyada d'una fortíssima inversió. Segons la BBC, Red Bull reinverteix el 25% dels seus guanys en màrqueting, i no només això, sinó que la seva inversió ha estat molt ben estudiada per desenvolupar l'associació d'aquesta marca al risc, l'extrem o l'aventura.

Per aconseguir aquesta identitat de marca, la companyia va decidir apostar pel multipatrocini dels esports minoritaris o menys populars, on la inversió comportava risc, però no havia de ser tan forta com en els més populars (futbol, bàsquet, beisbol, etc). També va decidir invertir en els esports extrems i de risc, i aquesta és una de les seves jugades mestres, com hem vist amb el salt estratosfèric que es va produir aquest darrer dilluns i que no ha fet res més que reforçar amb molta més força encara la marca. Esports com el windsurf, l'escalada, la Fórmula 1 (un dels seus més grans èxits), el mountain bike o l'esquí extrem, entre molts altres.


Apostes segures

No sabem què hagués passat si en Fèlix Baumgartner no hagués aconseguit sortir il·lès o si l'hagués dinyat, però està clar que va ser una forta però molt estudiada aposta de Red Bull, els quals diuen que van invertir desenes de milions de dòlars en el seu projecte Red Bull Stratos. Un altre èxit per afegir a la seva ja llarga llista.


Fotografia de portada: Red Bull Stratos
Text: Christian Peña
Correcció: Joanaina Font