31 d’oct. 2012

RECOMANACIÓ DIRECTA #4


Terror Danjah
1 de novembre
Razzmatazz 2

El grime va néixer a Londres a començaments dels 2000 com una mutació local derivada del UK Garage, però també del dancehall jamaicà i del hip-hop. Una expressió urbana d'energia i vitalitat que va tenir, en noms com Wiley o Dizzee Rascal, els seus exponents més coneguts. Terror Danjah no és precisament un nouvingut al grime, però potser és ara quan més està destacant. Seu és un dels hits més rotunds del que portem de 2012: "Dark Crawler".

The Ex
11 de novembre
C.A.T.

No sé per què els grups manifestament polítics (d'esquerres em refereixo, no Russian Red) sovint són vistos com grups creativament limitats. Justament és al contrari, i als exemples em remeto: Fugazi, Underground Resistance, Public Enemy, McCarthy, The Ex. Aquests últims ens tornen a visitar i, com les altres vegades, és obligat anar-los a veure i gaudir dels seus ritmes primitius i torbadors. We need poets, we need painters...i a ells també els necessitem.

Bustamante
10 de novembre
Heliogàbal

Juli Bustamante és un dels millors compositors pop de la mediterrània. Discs com Cambrers o Cargo de mí s'haurien d'estudiar als instituts per la seva naturalitat i el seu ganxo melòdic. Darrerament, el valencià torna a estar en forma, com es va poder veure en el concert que va fer en companyia dels catalans Fred i Son al Faraday, o en el disc Vivir para creer, sota el nom de Maderita. Si no l'heu vist mai, el concert de l'Heliogàbal pot ser una bona manera d'estrenar-se.

Festival MiRA (Actress, Lone, Hyetal...)
10 de novembre
Fabra i Coats

A la antiga fàbrica Fabra i Coats se celebra una nova edició del Festival MiRA de música i arts visuals. Entre l'extensa programació (amb molta presència de músics de tot l'Estat espanyol), destaca el nom d'Actress, un productor anglès especialista en deconstruir i experimentar amb ritmes techno sense caure en el preciosisme i l'empatx melancòlic. Altres propostes interessants poden ser les del també anglès Lone (en la seva primera actuació a Barcelona), la de Hyetal o la del català Wooky.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Marc Balfagón
Correcció: Joanaina Font