3 d’oct. 2012

MÚSIQUES DISPERSES: CONCENTRACIÓ AL ROXANNE


És de justícia reconèixer que, si un hagués de condicionar el que organitza en funció del que organitzen els altres, no faria mai res (excepte a l'agost), però no deixa de ser curiós que Overlook Hotel i Usted Es Un Colectivo reprenguin la programació Músiques Disperses coincidint de ple amb el LEM, festival amb el qual, sens dubte, comparteixen públic potencial. Bombers trepitjant-se les mànegues? Casualitat? Hàbit (l'any passat ja es va donar aquest solapament)? Més enllà de les raons, és un fet, aquesta situació.

Però com que aquest no és un article de safareig, passarem directament a comentar el que s'ha preparat per a aquesta rentrée, de la qual destaca el canvi d'ubicació física dels concerts, que substitueix l'habitual Heliogàbal pel bar Roxanne (on ja es van realitzar dos concerts 'dispersos' al juliol), al mateix barri de Gràcia.

Anem tard amb la programació, ja que divendres passat Anki Toner (Ankitoner Metamars) va, suposadament, presentar el seu nou disc. I dic "suposadament" perquè la curiosa actuació consistia en fer portar un CD (no CD-R!, ben remarcat el detall) als assistents, i convertir en concert la mescla improvisada dels seus continguts (i compte amb el post-concert. Cito literalment: "Al final del concierto el artista se quedará con un CD, el que más le plazca de entre todos los que haya utilizado. La persona que haya llevado este CD elegirá entre los CDs restantes aquel que prefiera. El que haya llevado este segundo CD elegirá entre los que queden, y así sucesivamente, hasta que el penúltimo espectador se quede con el último CD. Es decir, que los espectadores se llevarán a casa un CD distinto de aquel que han traído, y su capacidad de elegir el CD que se llevan depende del interés que los demás espectadores hayan otorgado al CD que ha llevado. El espectador que haya llevado el CD que haya causado menos interés se irá a casa con las manos vacías").

Amb un desenvolupament en viu molt més clàssic, el duo Pablo Selnik i Marco Mezquida actuaran aquest divendres, dia 5, fent anar la flauta i el piano per un paratge de so exquisit (sense sacrificar l'energia en certs moments) en el qual conviuen el jazz, el pop, la bossa nova i les músiques d'avantguardes. Lucrecia Dalt, de qui fa res vam ressenyar per aquí el seu notable nou àlbum, i la violinista Sara Fontán (Árbol, La Orquesta del Caballo Ganador, Manos de Topo, The New Raemon, i ocasionalment en directe amb Abraham Boba) ho faran divendres 12, en una col·laboració inèdita on, s'opti pel tall o per l'embolcall, ben probablement tot sonarà nocturnament fosc.

Divendres 19 tindrem el veterà Panotxa i els seus Cap Parlants, deixant de banda, en aquesta ocasió, l'electricitat per reproduir en format acústic (percussions, xilòfon, teclat, contrabaix i violí) temes nous i antics del psicodèlic i experimental repertori de l'artista barceloní. Finalment, Pablo Rega (a la foto. Banda d'Improvisadors de Barcelona, Bruitage) aparcarà els aparells electrònics que ha anat manipulant (en sentit literal) en els seus concerts improvisadors dels darrers anys per deixar-se anar amb la guitarra elèctrica.

Fotografies: Usted Es Un Colectivo
Text: Arnau Espinach
Correcció: Joanaina Font