19 d’oct. 2012

DEPROP 2012: THE NEW RAEMON + CINEMA EN CURS


A l’auditori de la Pedrera hi fan una cosa que es diu DeProp i consisteix en un cicle de concerts i videocreació que va començar el passat 3 d’Octubre amb concert de Guillamino + visuals de Xavi Bové. A més a més, en la programació d’enguany, s’hi troba: Seward + Cratercollective; Maria Coma; The New Raemon + Cinema en Curs; Maia Vidal + Joana Colomar; a més del concert familiar del Minimúsica.

Encara que m’hagués encantat poder anar a veure’n més (Seward sempre són brutals!), del que us parlaré avui és del concert de la banda encapçalada per Ramón Rodríguez, celebrat el passat dimecres, dia 17, i que va estar acompanyat d’alguns visuals resultat del projecte Cinema en Curs. Aquest  concert va formar part del programa de presentacions de les jornades QUAM, organitzades per l’ACVIC i celebrades els passats 4 i 5 d’octubre. Ve gestionat per a bao a qu i té per objectiu portar el cinema a les escoles per, amb una finalitat clarament pedagògica, acostar-lo a alumnes i professorat per treballar-lo col·lectivament dins del context escolar. Cinema en Curs, doncs, treballa en escoles i instituts, abasta alumnat des de parvulari fins a batxillerat i no es posiciona com un projecte tancat, sinó com una proposta de treball que s’adequa a les característiques de cada situació educativa en relació amb el centre, els alumnes i el professorat. Iniciat el 2005, compta amb la participació de professionals del cinema -entre els quals hi va haver Isaki Lacuesta el curs 2005/2006- per apuntar en aquelles direccions que marca el seu mètode de treball: els tallers, la formació de professorat i el foment d’un laboratori de recerca aplicada per generar recursos i materials pedagògics.

I tot plegat, en entrar dins les aules, es tradueix en forma de visionats de pel·lícules, aprenentatge del llenguatge i la tècnica cinematogràfica, redacció de textos, etc. De manera que els alumnes es converteixen en un equip de producció audiovisual que acaba rodant la seva pròpia pel·lícula.
La participació al festival DeProp es va presentar, per part d’aquest projecte, com un encàrrec per a tots aquells alumnes que van formar part de Cinema en Curs a la seva escola. D’aquesta manera, els joves que van voler, presentaren imatges gravades per ells mateixos i que s'inspiraven en els temes: “Lo bello y lo bestia”, “Consciente hiperconsciente” i “Kill Raemon”, del disc Libre Asociación de The New Raemon. Se’ls van demanar plans curts i que no fossin narratius, a fi que es poguessin muntar amb els dels altres participants.Així doncs, les imatges que van acompanyar The New Raemon en els tres primers temes del concert, van ser gravades per diferents alumnes. El que no tinc tant clar és que fossin també alumnes els que ho editessin, sinó que imagino que devia ser algú de Cinema en Curs que, en tenir tots els plans, va fer alguns muntatges ajuntant plans segons temàtiques: paisatges urbans, boscos, desplaçaments en tren i llums a la nit; van ser els que predominaren.
La coordinació d’imatge i música no va estar malament, especialment en el tercer tema -l’últim en el que també hi havia visuals-, “Kill Raemon”, i van acabar ben bé alhora. Ramón Rodríguez podia veure en una pantalla petita les imatges que es llançaven a la pantalla gran que hi havia situada al seu darrere, de manera que, segons va dir ell amb la seva sinceritat habitual, podia intentar controlar els ritmes per assegurar-se que tot quadrés. I va quadrar, i va anar bé, i el públic estàvem com mig hipnotitzats amb les imatges, i és que només cal que ens posin una pantalla al davant.
Vaig trobar positiva l’actitud de The New Raemon, qui semblaren considerar els visuals com a part del tot, que era l’espectacle, i no pas com un simple complement per amenitzar la vetllada. Així i tot, va ser decepcionant veure com després del tercer tema uns crèdits apareixien a la pantalla i acte seguit aquesta es recollia: visuals en només tres temes va ser poc.

Però The New Raemon continuaren tocant temes del nou disc, com “La ofensa”, “Galatea” i un gran “Risas enlatadas”, i també en tocaren de vells, com “A Propósito Del Asno”. Ramón Rodríguez es va mostrar proper, explicant anècdotes vinculades amb cançons. A més de dir-nos el perquè de “Némesis II”, també va mencionar Maria Rodés i Prats i anunciaren que el dia 3 de novembre al City Hall tocaran altre cop, aquesta vegada sense visuals de Cinema en Curs, però amb les cordes i els vents que tant omplen el seu nou disc.

Fotografia de portada: Extreta directament del web de Cinema en Curs
Text: Anna Dot
Correcció: Joanaina Font