1 d’oct. 2012

CLIPS IMPERDIBLES #62

  
Czlowiek Kamera vol dir alguna expressió similar a humà-càmera. En qualsevol cas, al que es refereixen aquestes dues paraules és a la fusió entre la subjectivitat de la mirada humana i l’objectivitat de les lents de la càmera. Encara que personalment no estigui molt d’acord amb aquesta suposada objectivitat de les lents, així és com ho explica el personatge de 25 anys que ha dirigit el primer clip d’avui i que s’amaga darrere d’aquest pseudònim inspirat en les teories fílmiques de Dziga Vertov, Czlowiek Kamera.


El clip presenta clares referències surrealistes: concretament el foc col·locat en punts estranys, com les girafes en flames tan particulars d’algunes obres de Dalí; o la superposició de les boques en el cel que fàcilment recorden al quadre Observatory Time -The Lovers, de Man Ray, així com la fragmentació del cos i la descontextualització d’alguns objectes. La protagonista podria ser tranquil·lament una Alícia al País de les Meravelles que juga amb ella mateixa enmig del bosc.
Tant en aquest clip com en el tercer, de Michael Fragstein per a Max and Laura Braun, es fa un ús molt poètic del surrealisme que acaba donant prou bon resultat.

D’una manera molt més ràpida i no gens fina -en comparació amb el clip per a Half Moon Run-, Chris Boyle ha convertit el tema “Wasps”, d’Emperor Yes, en una història de ciència ficció i l’amenaça d’unes abelles molt emprenyades, tot combinant imatges gravades amb una animació molt japonesa. El final és apoteòsic.

Ja per acabar: gossos diabòlics els ulls dels quals s'il·luminen d’una forma sospitosament molt similar a la dels nens dels clips d’M83, en el vídeo que Carlos López Estrada ha dirigit per a Reptar; i una patinadora solitària que no es treu els patins per res del món amb final també sorprenent i trencador amb tot el ritme del clip, per a Grizzly Bear.

1.Half Moon Run - “Call Me in the Afternoon”(by Człowiek Kamera)


2. Emperor Yes - “Wasps” (by Chris Boyle)


3. Max and Laura Braun - “Blindness” (by Michael Fragstein)


4. Reptar - “Houseboat Babies” (by Carlos López Estrada)


5. Grizzly Bear - “Yet Again” (by Emily Kay Bock)


Fotografia de portada: Pertany al videoclip de Half Moon Run, "Call Me in the Afternoon", de Człowiek Kamera.
Text: Anna Dot
Correcció: Joanaina Font