4 d’oct. 2012

CINC PROPOSTES CULTURALS PER A TOTES LES BUTXAQUES BARCELONINESPobra cultura, només li faltava la pujada de l'IVA i les darreres retallades! Si, com nosaltres, sou un ionquis de cultura, aquest post a mode de narcosala us anirà la mar de bé. A Gent Normal sempre intentem mirar les coses pel costat més positiu, així que us hem preparat tot un seguit de propostes culturals aptes per a totes les butxaques que visquin a Barcelona, fins i tot en aquests temps tan salvatges.

1. Cinema
La Filmoteca de Catalunya és un clàssic renovat. La Filmoteca de tota la vida s'ha traslladat al Raval i s'ha transformat en dues sales de projeccions, una biblioteca i una llibreteria especialitzada en cinema. Unes instal·lacions que segurament no són el que més necessitava aquest barri, però que estan molt bé. Com sempre, s'hi projecten pel·lis clàssiques i s'hi fan cicles temàtics. El millor de tot són els preus, l'entrada normal val 4€ i la reduïda 2€.
Els Cinemes Mèlies també ofereixen una entrada a preu força reduït i, a més a més, han decidit no apujar l'IVA. Els dilluns s'hi poden veure pel·lícules per 4€ i la resta de dies per 6€.
Una altra opció per veure cinema a bon preu són els Cinemes Girona, que fan descompte permanent amb alguns carnets i si fas la compra per Internet.

2. Música
Durant l'estiu, època daurada de les festes majors, és més fàcil que mai trobar concerts gratuïts. A la tardor i a l'hivern la cosa es complica, però no hem de defallir. Potser totalment gratuïts no ho són, però sí que tenen un preu més raonable els concerts organitzats pel col·lectiu A Viva Veu en diferents punts de Barcelona.
El cicle Deprop, organitzat per la Fundació Catalunya Caixa a La Pedrera, és una altra proposta interessant i econòmica. Durant el mes d'octubre podreu veure en aquest mític edifici modernista artistes i bandes com Guillamino, Maria Coma, The New Raemon, Maia Vidal o Seward acompanyats de projeccions. L'entrada oscil·la entre els 5€ i els 8€.3. Teatre
Les obres teatrals no són aptes per totes les butxaques i ara més que mai. No obstant això, existeixen alternatives. Una d'elles és la Sala Flyhard del barri de Sants on es representen obres de joves dramaturgs catalans. El preu l'escull l'espectador en funció del seu pressupost o de si li ha agradat l'obra o no. Pot pagar com a mínim 10€ i com a màxim 15€, els dijous el preu mínim baixa fins als 5€.
La Nau Ivanow és un espai dedicat generalment a l'assaig, no obstant això, de vegades, s'hi fan també representacions a un preu molt raonable, cal estar atent a la seva pàgina web. Altres sales igualment assequibles i més cèntriques són el Teatre Llantiol o l'Antic Teatre.

4. Art
A Barcelona hi ha unes quantes sales d'exposicions amb entrada gratuïta i no per això menys interessants. L'Arts Santa Mònica, el Caixa Forum són de franc tots els dies de la setmana i el CCCB tots els diumenges per la tarda. També cal tenir present que el primer diumenge de cada mes l'entrada als museus municipals és de franc. Hi ha altres galeries com Mitte, Miscelanea o el MOB que mai cobren entrada per veure les seves exposicions.
5. Llibres
Algunes biblioteques municipals, al marge del préstec, disposen de prestatgeries "passallibres" o Bookcrossing, és a dir, que permeten a l'usuari deixar un llibre i emportar-se'n un altre. Només us hi heu de fixar bé, normalment les lleixes "passallibres" es troben a l'entrada de l'edifici.
Si disposeu de tauleta tàctil o d'ebook existeixen nombroses pàgines on es poden descarregar llibres complets en format PDF o EPUB, en català i castellà. Us deixem un parell d'exemples com la secció de llibres en català de Quedelibros o aquesta plana de descàrrega d'arxius EPUB de franc. Si grateu una mica la xarxa en trobareu molts més!

Si no en teniu prou amb tot això que us hem proposat, podeu buscar altres opcions al blog Barcelona gratis del periodista de La Vanguardia Josep Maria Serra; al web For Free, un lloc web que classifica per categoria activitats que es poden fer a Barcelona de manera totalment gratuïta, o bé al Facebook Barcelona por cuatro euros.


Fotografia de portada: Arxiu // Facebook de la Sala Flyhard
Text: Montse Casas
Correcció: Joanaina Font