5 d’oct. 2012

BANDEED I LA SITUACIÓ ACTUAL DEL CROWDFUNDINGMolta gent ja coneix què és i per què serveix el crowdfunding. Pels que encara no ho saben, és una nova via de finançament pels artistes, un sector dels que més pateix la crisi per la qual estem passant. Però tot i que és una bona opció de mecenatge artístic i cultural, no té sempre èxit. Així i tot, avui es dóna a conèixer una nova plataforma que aposta per aquesta via: bandeed. Ho faran amb un concert de presentació. En vols saber més? Doncs t'ho expliquem després de l'hipersalt.


El micromecenatge o crowdfunding, com es coneix popularment, és una de les noves sortides de la crisi econòmica en la qual encara han enfonsat més el món de l'art i la cultura. El funcionament és mitjançant petites (o grans, en alguns casos) ajudes, normalment econòmiques o de col·laboració de qualsevol tipus, a través de portals web destinats a aquesta funció i publicitats a xarxes socials. Com a alternativa al mecenatge tradicional, ha sigut una bona idea, però no ho és sempre. El TIU (This Is Underground) Festival és un exemple d'això, del fet que no sempre la col·laboració popular és una opció en els temps que ens ha tocat viure.


TIU Festival: Fracàs? Precipitació? Crisi?

Però encara que hi hagi projectes que no arribin a aconseguir el que es proposen, afortunadament encara existeixen persones emprenedores que volen no només seguir portant-nos la cultura (en aquest cas musical), sinó també la manera de fer-la més democràtica, com han proposat la gent de bandeed. La plataforma neix per impulsar la música en directe, que ja ha començat a patir la brutal pujada de l'IVA (recordem-ho, del 8% al 21%), tant pels consumidors finals com pels artistes i, inclús, les sales organitzadores.

El funcionament que proposa bandeed és bastant senzill: Primer, els usuaris proposen el concert que vulguin. Després d'haver validat la viabilitat del concert (que sigui rentable realment), se sotmet a votació per saber si hi ha suficient gent interessada per poder organitzar-lo amb garanties i es posen a la venda les primeres entrades al 50% del preu final fins a arribar a la mínima quantitat de rendibilitat. Si s'arriba a aquesta xifra, es confirma i es venen entrades per anticipat al 80% del preu final. I si aquest procés no té èxit, es tornen els diners i així ningú perd res (econòmicament parlant).


Una de les bandes folk més actives de la nostra terra: OSO

Per celebrar aquesta bona proposta i començar amb bon peu, la plataforma organitza aquesta nit de divendres un concert a la sala Salamandra de l'Hospitalet que comença a les 21h amb Rubén Sierra (de La Pegatina), els OSO o La Legendaria Familia Stinson entre d'altres, per només 5€ comprant anticipadament a la seva pàgina web. Nosaltres seguirem molt de prop i recolzarem aquesta i d'altres propostes semblants que apostin tan fortament per la música i la cultura en general.


Fotografia de portada: (bandeed) Text: Christian Peña Correcció: Joanaina Font

1 comentari:

Anna ha dit...

El crowdfunding em sembla que pot arribar a ser una mica perillós, ja que podria acabar servint d'excusa per a les institucions que normalment són encarregades de subvencionar projectes, per no fer-ho, perquè "ja t'ho pot pagar la gent, si realment hi està interessada".
No sé si m'explico..
una part dels nostres diners ja se'n va per diner públic i, per tant, suposadament ja es destina a subvencions de tota mena de projectes. Clar que cadascú pot fer amb els seus diners el que vulgui, i per a molts projectes el micromecenatge ha estat un punt clau per poder tirar endavant. Però potser hauríem de pensar per què ens trobem davant la necessitat de recórrer a aquestes "alternatives".
Potser podríem fer un projecte finançat amb crowdfunding i que tingués l'objectiu de dir-li al nostre govern que no estem gens d'acord amb el què es subvenciona amb els nostres diners, que potser hauríem de tenir més llibertat per decidir quins projectes es financen.

I tot i que dic això entenc perfectament que amb l'obtús que és el poder en aquest país, acaba essent més fàcil pagar per partida doble però com a mínim poder tirar projectes endavant.