11 de set. 2012

THE GUNDOWN, UN COP A LA NUCA

The Gundown
Pride
Any: 2012
Discografica:Sell Our Souls
Estocada al pit. Cop a la nuca. Contusió craniencefàlica. Maxil·lar inferior dislocat. Pòmul dret trencat. Tabic nasal lleugerament desplaçat. Traumatisme genital. Fetge inflamat. Somriure immutable.

Podria citar els dos o tres grups que s’esbossen en alguna part del cervell al primer contacte amb la música de The Gundown, grups com Descendents, Hot Water Music o Archers Of Loaf, sorgits de les costes dels Estats Units cap a principis de la dècada dels noranta amb l’escalada d’una nova onada de punk-rock i hardcore-punk. Aquells grups van créixer amb una mentalitat i un tarannà que va més enllà del que és estrictament musical i que es pot veure reflectit d’alguna forma en les seves composicions com una espècie de ràbia i agressivitat continguda. The Gundown no van créixer ni a Chapel Hill ni a Gainesville, ells tiren més cap al Mediterrani, a Tarragona concretament, però són capaços de transmetre amb la mateixa efectivitat aquesta actitud tan particular i tan absent en grups de nova fornada, donant forma i sentit al seu treball. Actitud és la paraula.

A finals de l’any passat el grup va publicar el seu primer LP, Endless Loads Of Rage, un disc editat de la mà de Sell Our Souls, amb un total de 14 cançons directes i àgils amb la capacitat d’agafar l’oient i no deixar-lo caure fins passats els 36 minuts de durada, gracies especialment als potents riffs de guitarra, el pistó accelerat de la bateria, la veu digna d’un Mark Lanegan un matí ressacós de mala llet, i a l’excel·lent treball de producció a l’estudi. Un més que notable debut.

Ara han tornat amb un EP de 5 talls titulat Pride, una petita dosi que segueix en la mateixa línea del que han fet fins ara, constatant la claredat de les seves idees des d’un principi. Un treball lleugerament més intens amb un so menys nítid que en la seva anterior referència. Autèntics himnes com “Need Our Pride Back” o “Young Gun”, d’un EP on cap cançó supera la línea dels 3 minuts de durada.

Són sens dubte la gran promesa del punk-rock de casa nostra.

El pròxim 15 de Setembre estaran actuant a la Sala Rocksound de Barcelona.