12 de set. 2012

L'ART DE FER RIURE

La tardor està a punt d’arribar i amb ella un bon grapat de noves comèdies, com The Mindy Project (FOX), The New Normal i Go On, ambdues de la NBC. Tot i que l’estrena oficial d’aquestes tres produccions està programada per a mitjans-finals de setembre, els espectadors ja han pogut fer un primer tast de les sèries via pre-estrena online o avançaments televisiu.

A banda del to humorístic, les tres produccions comparteixen altres característiques, entre elles comptar amb noms potents tan darrera com davant de la càmera. En el cas de The Mindy Project, això és evident ja en el títol de la sèrie. L’esmentada “Mindy” és, per una banda, el nom de la protagonista, però també el de la seva creadora i actriu principal, Mindy Kaling, coneguda pel paper de Kelly Kapoor de The Office. La sèrie, ideada d’una forma molt obvia per al lluïment de l’actriu, no és cap prodigi d’originalitat però pot aconseguir enganxar fàcilment als fans de la comèdia romàntica.

La sit-com, que s’estrenarà oficialment el 25 de setembre, no vol enganyar a ningú i és honesta des de la primera escena, en la qual la protagonista explica com tota la seva vida s’ha empassat qualsevol pel·lícula romàntica que caigués a la seves mans, des de When Harry Met Sally fins a Notting Hill. Sí, The Mindy Project és una comèdia romàntica en format sèrie amb una protagonista, Mindy Lahiri (Mindy Kaling), que busca desesperadament l’amor mentre intenta desenvolupar la seva carrera com a ginecòloga. El personatge principal recorda força a Bridget Jones, això sí una mica més hàbil professionalment.

Malgrat que el primer episodi no va ser especialment brillant, sí que comptava amb alguns bons gags i no podem descartar que, amb una mica més de rodatge, acabi sent una peça destacada de la programació de la FOX. Aquest seria el somni de la cadena, que segurament espera que de The Mindy Project formi amb The New Girl, la seva sèrie estrella, la parella invencible de l’humor femení.


Go on parteix d’una estratègia força similar a la de la sèrie de FOX. La comèdia de la NBC està totalment construïda al voltant del seu actor principal, Mathhew Perry, potser l’únic element realment atractiu de la sèrie. L’actor de Friends acumula dos fracassos televisius consecutius (Studio 60 i Mr. Sunshine) en la seva croada per tornar a gaudir d'un personatge protagonista a la petita pantalla.

El seu darrer intent s’emmarca en el gènere de la tragicomèdia, doncs mostra com un locutor de ràdio comença a assistir a teràpia de grup per superar la mort recent de la seva dona i així recuperar la seva feina. Com no podia ser d’una altre manera, els companys de teràpia i la mateixa terapeuta són éssers curiosos, que busquen commoure a l’espectador amb uns caràcters que intenten ser entranyables i es mouen perillosament entre la debilitat i la excentricitat. La llàstima és que aquest recurs ja l’hem vist abans en altres produccions com Community, sèrie que es fonamenta amb un grup similar que, a més, compta amb uns guions més treballats. Així doncs, Go On té dos perills, en primer lloc la temàtica, que es pot decantar fàcilment cap al dramatisme, i en segon lloc, que l’únic personatge que ens interessi sigui el de Matthew Perry. Podrà ell sol aguantar la sèrie?


The New Normal, producció amb la qual tanquem aquesta triada de comèdies, és obra del totpoderós Ryan Murphy, el productor i guionista de, entre altres, Nip/Tuck, Glee o American Horror Story. En aquesta ocasió, Murphy torna a un dels seus temes preferits: la normalització i visibilitat del món gay, en aquest cas a través de la història d’una parella homosexual que contacten amb una mare de lloguer per tal de tenir un fill.

Murphy es caracteritza per crear trames en les quals es dona rellevància a personatges que en el dia a dia estan marginats o no gaudeixen del respecte que es mereixen. Aquest noble propòsit no és compartit per tothom i un bon exemple és la negativa d’un canal de Utah, afilitat a la NBC, a emetre The New Normal per considerar la seva temàtica “inapropiada”.

Per interpretar la parella protagonista i conquistar a l’audiència, Murphy ha confiat en Justin Bartha i Andrew Rannells, aquest últim en ple auge de popularitat gràcies a la seva magnífica intervenció a Girls com l’ex-nòvio homosexual de Lena Dunham. L’altra gran estrella de la producció és la veterana Ellen Barkin, que interpreta a l’àvia del ventre escollit, una dona d’Ohio homòfoba i racista que, evidentment, no accepta la decisió de la seva néta d’ajudar a la parella. Després de veure el pilot, sembla clar que la clau de la producció la tenen Barkin i Rannells i que la bona marxa de la sèrie depèn en gran part de que els guionistes siguin capaços d’escriure guions que permetin explotar la vis còmica dels dos actors.

Després de repassar les tres sèries queda clar que cap d’elles arrisca massa en quant a argument i que en el rànquing de novetat, de moment, ens quedem amb la sèrie de Mindy Kaling per apostar per un humor més corrosiu y incorrecte.