19 de set. 2012

REVOLUTION: LA VIDA A LES FOSQUES


Si hi ha una religió estesa entre els fanàtics de la televisió, aquesta és l’església de J. J. Abrams. Cada cop que aquest senyor amb pinta de ser el més nerd de la classe estrena una nova producció, mig món comença a salivejar com si fossin el gos de Pavlov. Abrams és per a molts el geni que va aconseguir tenir-los enganxats a la pantalla durant sis temporades esperant el final de Lost, per altres (entre les que m’incloc) és el malvat que va aconseguir esgotar la nostra paciència amb els interminables discursos de Felicity amorrada a una gravadora.

Siguem del primer equip o del segon, hem de reconèixer que Abrams és capaç de crear rebombori i expectatives amb cada nova aventura. Després d’Alcatraz, ara és el torn de Revolution (NBC), sèrie de la qual és productor i que des del 19 de setembre es podrà veure a través SyFy España. Malgrat que molts puristes diran que no se la pot considerar un producte 100% Abrams, ja que ell no és el responsable de la idea, la veritat és que des que es va anunciar l’estrena de la sèrie, aquesta ha anat irremeiablement unida al seu nom.

La nova sèrie presenta un panorama apocalíptic, un món futur que es troba a les fosques després d’una apagada massiva. El planeta s’ha quedat sense electricitat i els humans han d'adaptar-se a les noves circumstàncies. En el capítol pilot, dirigit per Jon Favreau, director de la franquÍcia Iron Man, hi intuïm una crítica a la excessiva dependència de l’electricitat: nens que no responen perquè estan hipnotitzats per la televisió, amics que s’envien whatsapps contínuament, llargues converses telefòniques entre familiars allunyats físicament... Seríem capaços de sobreviure si un dia, de sobte, perdéssim tots aquests privilegis? Saber com i perquè es va produir la gran apagada serà la pregunta sense resposta que anirà teixint l’acció de la sèrie.


La premissa de la sèrie s’acompanya i es reforça amb un immens treball de direcció artística que es tradueix en paisatges urbans mig salvatges vençuts per la força de la natura. El sentiment postapocalíptic troba la seva traducció en les poètiques estampes dels gratacels de Chicago devorats per la vegetació i, de fet, fins i tot la pàgina web oficial de la sèrie inclou una galeria d’imatges de llocs abandonats però sorprenentment bells.

Revolution és, de moment, una sèrie força convencional d’aventures, malgrat partir d’una idea inicial força original i interessant. Aconseguir que la producció es converteixi en un fenomen de culte dependrà en bona part de l’evolució dels guions i del ganxo d’uns protagonistes interpretats majoritàriament per actors desconeguts per al gran públic, a excepció de Giancarlo Esposito i Billy Burke (famós per la seva participació a Crepúsculo). Dins del repartiment destaca de forma òbvia la jove protagonista, destinada a convertir-se en heroïna d’acció i pròxima sex-symbol catòdica. Tracy Spiridakos interpreta Charlie, la filla de Ben Matheson, l'home que sembla tenir la resposta als dubtes que envolten la desaparició de l’electricitat. Charlie, que vesteix amb un estil que sembla copiat al de la protagonista de The Hunger Games, acabarà convertint-se en el pilar principal de la família.

En el seu capítol pilot, Revolution supera els prejudicis dels espectadors que l’esperaven amb ganivets a la boca, ansiosos de poder assenyalar Abrams i tirar-li en cara que s’havia tornat a equivocar. El debut va mostrar una sèrie entretinguda que potser no és una meravella però sí pot satisfer als que els agradin els relats a mig camí de la ciència ficció i les aventures de tota la vida.

Fotografia de portada: Arxiu NBC
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font