17 d’ag. 2012

LAS RUINAS: ELLS SÓN ADDICCIÓ


La temporada 2011/12 (o no segueixen un calendari esportiu, els grups musicals, tant pel que fa a la molt menor quantitat d'actuacions que s'organitzen a les sales de la ciutat aquests mesos -les més humils, fent unes merescudes vacances-, com per les comptadíssimes estrenes discogràfiques estiuenques que hi ha?) va ser de les que reforcen la confiança de l'equip per a Las Ruinas.

Van ser programats al Primavera Club de Barcelona (a sota trobareu un vídeo d'aquell concert); el segell barceloní El Genio Equivocado els va reeditar conjuntament Butano!(autoeditat, 2010) i Disco de autoayuda para mutantes (Siete señoritas gritando, 2011), els dos discos que tenen com a banda (Eduardo Chirinos, cantant, guitarrista, i compositor del grup, s'havia autoeditat prèviament una joia lo-fi a reivindicar anomenada Lecciones de submarinismo(2008)); van protagonitzar, juntament amb Triángulo de Amor Bizarro i El Columpio Asesino, la jornada inaugural del Let's Festival, i van tel·lonejar a Jonathan Richman a Madrid. A més a més, se'ls va poder veure un parell de cops al Sidecar, al FiM de Vila-Seca, al PalmFest...

L'exercici 2012/13 encara promet anar a més (objectiu Europa League?) per a aquest grup sorgit al barri de La Sagrera, ja que a principis de la tardor podrem escoltar el seu nou disc, que durà l'onomatopeic títol Groarrr!.

Aquest tercer treball de l'ara ja estable (al primer àlbum, Jordi Espinach -Liannallull- tocava el baix) trio format pel mencionat Chirinos, Toni López -bateria-, i Jaime Bertrán -baix, segones veus- sortirà al mes d'octubre. i estarà format per 14 temes, molts d'ells, com ara "Insecto", "Rosita", "Estatua humana", o "Se remata un corazón", ja interpretats en directe des de finals de l'any passat -de fet, només tres dels temes del nou disc són totalment inèdits-, i que servidor, que les ha escoltat i parla amb coneixement de causa, tenen potencial de hit al nivell de peces memorables seves com "Cubata de Fairy", "Secundarios del mundo, uníos!", "Ella es adicción", o, evidentment, aquell contra-himne generacional barceloní catallanglish anomenat "Cerveza beer" (trigarà molt algun realitzador audiovisual una mica viu a filmar-los tocant la cançó i rodejats de llauners paquis? La idea és gratuïta).

A més de la dotzena llarga de cançons, tenen a la recambra tres cares b que publicaran posteriorment.

El so del disc variarà respecte als seus precedents (abrasiu i granític el de Butano!, i més pop i fins i tot dark-wave el de Disco de autoayuda...), i ens trobarem, segons paraules de Chirinos, amb un treball "más garagero y directo (...) más cañero (...), es lo que le venía mejor a las nuevas canciones". També sorprendran amb l'estructura d'alguns temes com "Ovni" ("tiene mucha improvisación"), "Club de fans" ("dura menos de un minuto y tiene dos acordes"), o la instrumental "Ayahuasca", i, tot i que el format del grup no ha variat ("trío a muerte"), en aquesta ocasió, Marco Morgione (Linn Youki), als estudis del qual -Micromaltese- han gravat tots els seus àlbums, col·laborarà amb la banda a la citada "Ovni".

El proper dissabte 25 d'agost hi haurà l'oportunitat de sentir algunes d'aquestes cançons en viu a EK Corralito (Sant Esteve de Palautordera), on Las Ruinas formaran part d'un triple cartell completat pel grup del Montseny Liannallull (dels quals parlarem la propera setmana, perquè també estaran d'estrena discogràfica properament) i els psychobillies barcelonins Tres Cabezas. Al setembre i a l'octubre ja els esperen a Oviedo (+ Chiquita y Chatarra, Dolores, i Morenas) i Madrid (+ Juanita y los Feos), respectivament.(segona foto: Violeta Hernando)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

oh, sí... lecciones de submarinismo es una auténtica joya :)

Anònim ha dit...

Joder quin directe no? No els coneixia, haurem d'anar a veure'ls!!