10 d’ag. 2012

GURÚ TECNOLÒGIC I BON EMPRESARI, INCOMPATIBLE?Fa uns dos mesos, Facebook va decidir que sortir a borsa era una de les seves millors opcions per seguir creixent i veure, així, com el seu valor es capitalitzava. Aquesta va ser la decisió del seu ideòleg i director general, Mark Zuckerberg. A dia d'avui, les accions tenen la meitat del seu valor inicial. És compatible ser un geni tecnològic amb ser un geni en les finances? Fem una petita reflexió després de l'hipersalt.

Zucked és un dels termes de moda al parquet de Wall Street. És un joc de paraules amb el qual es denomina els accionistes que van pensar que era una bona idea comprar les accions de Facebook el dia del seu llançament a la borsa, però que a dia d'avui han vist com han perdut ja la meitat de la seva inversió. I si Facebook estava tenint tant d'èxit a Internet, com és que fracassen tant econòmicament? Nosaltres no tenim la resposta, però la revista Time (entre d'altres medis) comencen a dubtar que en Zuckerberg hagi pres bones decisions per a la seva companyia.


El marxandatge ha trigat poc en arribar


Hi ha precedents semblants, però amb diferents finals, com és el cas del gegant Google: Larry Page, que era cofundador de Google, va deixar la companyia en mans d'Eric Schmidt tres anys després de la seva creació. L'any passat, Page, que va tornar a dirigir la seva empresa, va tenir un amb uns ingressos anuals de quasi 40 mil milions de dòlars. Els creadors de Twitter van fer una operació semblant, amb el resultat d'haver quasi triplicat el seu nombre d'usuaris.

Però també existeixen casos (pocs) contraris. L'ideòleg del gegant de la venda per la xarxa Amazon, Jeff Bezos, en va ser el creador i també l'administrador des que va aparèixer, i tot i que els seus nombres a la borsa no són sempre els millors, manté una regularitat empresarial molt envejable entre altres grans companyies tecnològiques del NASDAQ. Això sí, en Bezos va treballar abans a d'altres empreses de Wall Street i a una companyia de comerç internacional, experiència que no té en Zuckerberg.


Els creadors i administrador de Google. Un trio d'èxit


El dubte existeix i és molt gran, perquè una companyia amb el nom de Facebook no hauria d'estar fracassant de manera tan estrepitosa com ho està fent, i veurem què passa a partir del 15 d'agost, data a partir de la qual els accionistes podran començar a vendre les seves accions.