12 de jul. 2012

L'ACOMODADOR #12 · NEIX IN-EDIT TV


Els amants del documental musical poden anar acomiadant-se de les llargues esperes entre tardor i tardor. El Festival Beefeater In-Edit, amb la col·laboració de la plataforma de cinema en línia Filmin, ha creat IN-EDIT TV, el primer portal de VOD (vídeo a la carta) dedicat exclusivament a aquest gènere. A més de recollir el bo i millor que s’ha pogut veure en les nou edicions celebrades fins ara del Festival Beefeater In-Edit, el portal oferirà estrenes de nous títols, molts d’ells inèdits, de forma continua durant tot l’any. D’aquesta forma, buscarà compensar l’escassa distribució de produccions d’aquest gènere a les sales de cinema.
IN-EDIT TV es podria considerar una espècie d’independització derivada del Filmin Music Festival, del qual ja us en vam parlar fa tres setmanes. De moment, el web ha inaugurat el seu catàleg amb vora d'una quarantena de documentals, quasi tots estrenats durant l'última dècada, però la llista anirà creixent de forma progressiva. L’accés als diferents títols és ràpid i efectiu, ja que els podem trobar classificats segons diferents criteris, com la temàtica (biografia, context social, indústria musical, gira en directe, etc.) o el gènere musical al qual fan referència (rock, folk, electrònica, pop, etc.).
Entre els documentals ja disponibles, podem trobar-hi perles com Let’s Get Lost (Bruce Weber, 1988), que ens explica la tortuosa vida de Chet Baker, un dels músics de jazz més genials dels anys cinquanta, o Anvil! The Story of Anvil (Sacha Gervasi, 2009), que repassa les desventures d’una peculiar i carismàtica banda canadenca de heavy-metal. Tampoc podien faltar-hi títols bàsics com Kurt Cobain About a Son (A.J. Schnack, 2006), Joy Division (Grant Gee, 2007), When You’re Strange: A Film about The Doors (Tom DiCillo, 2009) o All Tomorrow’s Parties (Jonathan Caouette, 2009).

Dins de l’oferta d’IN-EDIT TV, destaca també la presència d’un bon nombre de produccions espanyoles, que, paradoxalment, solen ser les que més dificultats troben en qüestions de difusió. Destaquen dos títols que van triomfar en l’edició de 2010 del Festival In-Edit: Venid a las cloacas: Historia de la Banda Trapera del Río (Daniel Arasanz, 2010), que explora el moviment punk dels anys setanta al nostre país, i Barcelona era una fiesta (Morrosko Vila-San-Juan, 2010), un retrat social sobre les figures que van liderar el corrent underground barceloní a les acaballes del franquisme, com Javier Mariscal o Pau Riba, entre altres.

La història de la discogràfica que va portar a la fama “grupets” com Primal Scream, My Bloody Valentine o Oasis, entre d'altres, queda recollida a Upside Down: The Story of Creation Records (Danny O’Connor, 2010), mentre que Trip to Asia. La búsqueda de la armonía (Thomas Grube, 2009) ens convida a viure la gira asiàtica de l’Orquestra Filarmònica de Berlín, profunditzant no només en qüestions musicals, sinó en detalls tan o més importants com la no sempre fàcil convivència dels seus membres. Dos propostes més que posen en evidència la gran riquesa i varietat del menú d’IN-EDIT TV.

El Festival Beefeater In-Edit, que aquest any celebra la seva 10ª edició del 25 d’octubre al 4 de novembre, demostra així que els seus objectius van més enllà dels deu dies de certamen de cada tardor i reivindica la seva funció divulgativa del documental musical a través de totes les plataformes disponibles. Una evolució que celebrem i que esperem que proliferi amb èxit.