6 de jul. 2012

LA PARTÍCULA DE DÉU?Una de les notícies de més abast dels últims tres dies ha sigut el descobriment del Bosó de Higgs, també coneguda com la partícula de Déu. Però què és realment? Què ens aportarà? Serem més rics? Veurem la selecció estatal guanyar més títols? Ens ajudarà a imputar més banquers i a fer justícia? Portarà el Petit de Cal Eril al top 1 dels 40 Principales? Si vols, nosaltres et responem unes quantes d'aquestes preguntes, però després de l'hipersalt.

Si algú no ho recorda, fa més d'un any vam parlar de la teoria de les supercordes i vam fer cinc cèntims del que suposaria l'aparició del Bosó de Higgs, també anomenada "partícula divina" o "de Déu". Però en aquell moment encara no s'havia fet cap descobriment que portés a poder fer cap teoria en ferm.


Un dels primers descobridors de la Partícula de Déu


I en aquest aspecte, la història ha canviat. El darrer dimecres, al CERN (situat a Suïssa), és a dir, el lloc on tenen el col·lisionador d'Hadrons, que és l'estri amb el qual han estat intentant trobar el Bosó de Higgs, van anunciar en roda de premsa que finalment havien aconseguit una de les més grans fites de la física moderna: havien trobat la "partícula de Déu" després de quasi quatre anys de cerca.

Peter Higgs, amb un paper i un boli, va escriure a l'any 1964 les equacions que han portat a aquest descobriment i que poden canviar la física moderna tal com es coneixia fins ara. Aquesta partícula està associada a la massa de les partícules més elementals que, fins aquests dies, no tenien cap demostració científica, només teoria.


Pels qui no vulguin llegir el Fricòleg d'avui


Però la pregunta que es fan milions de persones és: què ens aporta l'aparició del Bosó de Higgs? De fet, les respostes serien d'una quantitat ara mateix innumerable a causa del fet que les aplicacions poden ser diverses i en diversos camps. Cotxes voladors, viatjar a la velocitat de la llum, nous materials amb més resistència i durabilitat, creació de forats negres... Tot un nou món se'ns està obrint.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sempre amb l'anècdota:

"Allá por los años 90, Leo Lederman, un Premio Nobel, decidió escribir un libro de divulgación sobre la física de partículas. En el texto, Lederman se refería al bosón de Higgs como "The Goddamn Particle" ("La Partícula Puñetera") por lo difícil que resultaba detectarla.

El editor del libro, en un desastroso arranque de originalidad, decididió cambiar el término "The Goddamn Particle" por "The God Particle" y así "La Partícula Puñetera" se convirtió en "La Partícula de Dios"