29 de juny 2012

THIS IS UNDERGROUND


Això és underground, això és el primer festival de This is Underground. La productora de concerts, després d'un any de programar a Barcelona i a Madrid, s'atreveix amb el seu primer festival.

La seva marca de la casa és el risc, fet comprovable a les nombroses nits que han programat fins a la data. Tant és així que ara ens sorprenen amb aquest festival que tindrà lloc a la Fabra i Coats de Barcelona el 20 d'octubre amb un cartell ja envejable. No està ni molt menys tancat, tant sols són els primers noms, però tot fa presagiar una molt bona edició i, qui saps si a la llarga, un festival que cal tenir molt en compte.

Beach Beach són presents a la majoria dels cartells dels festivals d'aquest estiu i no és per fortuna. Són una de les bandes que cal tenir més presents del panorama actual, la ressenya del seu disc debut que en Quique va fer per aquesta casa ja el descrivia com un disc de polles dures. Dulce Pájara de Juventud també ens tenen bocabadats, una entrevista en vídeo i una ressenya del disc en són testimonis. D'Ocellot en parlem des de la seva demo al Bandcamp. La seva psicodèlia inhòspita a aquestes terres els fa molt remarcables. Tot i que pensàvem que no ens quedaven adjectius, hem anat demostrant que per L'Hereu Escampa sempre en pots trobar un més. Avui podríem catalogar-los de flipantes, com ho és l'entrevista que els vàrem fer al seu primer concert a la ciutat comtal. De Wind Atlas potser encara no n'hem parlat (ara mateix desconec si ho hem fet o no), però apunten maneres. Slow, dolçor amargor, textures paisatgístiques... En definitiva: per prestar-hi l'atenció deguda.Però si l'organització i el festival es diu This Is Underground no és per veure si l'H&M en fa samarretes, sinó perquè n'és la filosofia. No tenen entrades anticipades, sinó que el seu model és totalment diferent: t'has de fer part de la moguda i recolzar-los, i amb això aconsegueixes l'entrada. Per això han obert un mecenatge en línia on se'ls pot recolzar econòmicament (i també no econòmicament) en diferents varietats monetàries. Des dels 15€ (entrada anticipada early-bird més reconeixement web) als 750 € (reconeixement de l'empresa o patrocinador amb logotip i mencions més accés Pro, 10 consumicions i reconeixement al web).
Muntat així pot ser fàcil pensar que tan sols és una forma de vendre un producte que actualment satura la oferta, i ben potser, però mirant el cartell, un pot valorar l'esforç i com de certes són les intencions.

Així doncs, només ens podem alegrar del naixement d'una nova proposta musical i més si és sota aquest preàmbul.