14 de juny 2012

PS2012: VALORACIONS


Després d'haver ressenyat el gruix que humanament varem poder veure, toca la valoració general. Toca enfonsar-nos en el que pensem que és un festival nostrat; i, de tan habitual, ens veiem capaços de felicitar o tocar el crostó amb l'única ànsia de buscar, tal com busca el festival, una millora.
Genèricament, podem afirmar que organitzativament és la millor edició del Primavera Sound, però, així i tot, sempre hi ha alguna cosa a millorar, des de la polèmica de l'organització envers un periodista fins a la meravellosa comoditat del Fòrum en la present edició.


+ Escenaris
El més important del Primavera Sound és la música i per a això la disposició dels escenaris és molt important. Aquest any, amb la localització del Pichfork i del Vice podem dir que s'ha tocat sostre. Si la del gros (ara anomenat San Miguel) o la del de les grades (anomenat Ray-Ban) o la de l'ATP ja eren d'escàndol, amb la nova disposició d'aquest dos, el nivell dels escenaris ha estat insuperable. Un gran encert. Només falta millorar el Mini, ja que el so a partir de la taula de so era nefast. A més a més, la localització dels escenaris Pichfork i Vice ha mogut el centre del festival més a baix i això ha millorat la gran fluïdesa del festival. Però això ja és un altre punt.

+ Retirada d'entrades
És cert que algú em va comentar que va veure una cua de més d'una hora al Palau de la Virreina, però, en general, el fet de poder bescanviar l'entrada dies abans en horaris amplis i al centre de la ciutat ha provocat una agilitat que a més d'un li ha significat poder veure més música. Un altre encert. Sobretot si tenim en compte que allà mateix hi havia la Flatstock.

+ En metàl·lic
Després de l'enrenou de l'any passat amb la targeta moneder del Primavera, s'ha tornat a la moneda de curs legal (per ara), l'euro. Ni tiquets ni històries. No fer una cua per tiquets té el seu què, la veritat. Molta agilitat, sobretot perquè els cambrers portaven el canvi a sobre i no s'havien de desplaçar a la caixa registradora. Servir, cobrar, servir, cobrar, servir, cobrar. Molt fàcil i eficaç. Però, hi ha un però:

- Caixers
Quants diners et gastaràs a dins del Fòrum? En beguda tants, en menjar tants, en discs tants, en coses il·legals tants; sumes i et dóna… No pots saber quant et gastaràs, i com a mínim jo no estic disposat a portar 200 € en metàli·lic per si de cas.
Suposo que conscients d'això, els organitzadors varen posar cobrament amb targeta a les barres, però la majoria de vegades o no la sabien fer servir, o deien que estaven espatllades, o que no tenien cobertura. Tota una llàstima.

- Cambrers/eres
Potser en vista a l'Optimus Primavera Sound, el bessó portuguès, les barres eren dominades per cambrers portuguesos que,en la major part de casos, eren totalment inexperts i molt lents. D'acord, després de treure cues per tiquets i altres és una anècdota, però és millorable, fàcilment millorable.

- Cobertura
No de xocolata, no. De mòbil. Sé que possiblement és demanar massa, ja que això es deu escapar de les mans de l'organització. Tal com passa a les manifestacions de la ciutat comtal, en volums grans de gent les línies se saturen fins a ser inútils. La comunicació via 3G o estàndard són impracticables. Millorar aquest punt sí que seria un gran què per al festival. Qui sap, potser serien TT a Twitter durant tres dies…

+ Comoditat al Fòrum
Sembla mentida, però aquest any hi havia aproximadament la mateixa gent que l'any passat i la comoditat és un punt notablíssim. El més gran encert de la present edició. Sense quasi embussos, i amb una facilitat per moure's i fer el que es volgués que semblaven impossibles. Aquest any, a l'organització, se li ha de donar un 10 tan sols per aquest punt. Un gran encert.

- Llibre PS
Els habituals del Primavera guardem com una joia el llibre de cada edició, el tenim al pretatge i el fullegem amb melancolia de tant en tant. Aquest any, però, una gran quantitat de persones s'han quedat sense el preciat llibre, ja que es va esgotar ben d'hora. Tota una llàstima.

+ Arc de Triomf i Ciutadella
Érem escèptics en quant a l'escenari de l'Arc de Triomf, però va ser tot un triomf. Comoditat, bon so, perfecte. Per no dir dels dos escenaris del parc. Ben pròxims però sense molestar-se l'un a l'altre, a part d'estar a tocar de l'escenari de l'Arc de Triomf, és clar. Per si fos poc, tot estava sobre la mateixa línia de metro per poder anar directes al Fòrum. Perfecte.

- Polèmica Gabi Ruiz
Tenim la nostra opinió sobre el tema, però preferim parlar de música i del festival. A hores d'ara tothom sap el que ha passat i en té una opinió formada. També nosaltres. Que cadascú opini el que cregui, però esperem que no es repeteixin situacions on polèmiques estèrils roben línies i temps al que realment importa.


Fotografia portada de lainformacion.com

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, molt maca la crònica, tant aquesta com les tres anteriors. Ara bé, bastant trist que un bloc que sempre defensa això que alguns en diuen 'la reserva indie catalana', que la mima i que li dóna la cobertura que a vegades li falta, eludeixi posicionar-se en aquest darrer punt (Gabi Ruiz & Jordi Bianciotto).

L'error de concepció del Primavera Sound, aquest festival al que feu el joc, que de tant cosmopolita passa apàtrida i que de tant desarrelat arriba a renegar de qui demana una mica més de consideració pel que es fa aquí a la vora, no hauria de tenir un silenci còmplice i 'tal dia farà un any'.

Feu com qui sent ploure? Endavant. No perdreu les amiguitats i els tractes de favor que hi deveu tenirr, però perdreu una mica de coherència, i una mica del respecte pel que sí que ens estimem el que es fa aquí a casa.

Anònim ha dit...

Les opinions són com els culs: cadascú en té un, ben diferent dels de la resta i, he d'afegir, alguns només el fan servir per treure merda

Anònim ha dit...

Pilota i covard.
Huedo ets molt trist.
Només us interessa la música i parleu de cobertura, cambrers... Quina peça més hipòcrita. T'has guanyat una acreditació més al PS 13.

Lluís Huedo ha dit...

Em sap greu que penseu això. Opino que estem davant la millor edició en quan a organització. Puc?

Quan ha calgut he tocat el crostó, quan cal aplaudeixo.

Opineu diferent?
Em sembla 'estupendu'. És més no ho titllaré de trist o covard.
Se'n diu llibertat d'expressió... Oh Wait! És el que demanàveu per el periodista de El Periodico! No pot ser, segur que lo seu sí és llibertat d'expressió i lo meu és, no sé, algo dolent.

Sobre la polèmica entre en Gabi Ruiz i en Bianciotto, doncs no sé si tinc suficient informació. No sé si tenen un passat que els hagi enfrontat abans, i no sé si hi ha alguna cosa més enllà del que s'ha vist a twitter i passo d'opinar per que segur que haters com vosaltres em demanareu rigorositat i contrastació i demés, sí?
Com no la tinc, no n'opino. Suposo que vosaltres sí sabeu de sobres què hi ha darrera tot això, com demostreu a tants comentaris que signeu anònimament (i qui sap si tota aquesta merda és d'una sola persona fent-se passar per varies). Però escriure anònimament no és de covards, oi?

En fi, sense pretendre insultar us responc, i signo amb el meu nom, no sé que feu vosaltres.

Joanb_Palahí ha dit...

Home, que la crònica era millorable per no dir asèptica, hi estic d'acord. Titllar (quan ja no insultar) a algú dient-li covard mentre t'amagues darrere un "anònim" no em quadra tant. De fet, estàs dilapidant tot el crèdit que havies recollit en els últims dies, en el benentès que siguis una única i indivisible persona. Jo no només firmo aquí, ho acostumo a fer sempre, ja que em responsabilitzo de les meves opinions. Hi ha el meu nom, una foto que reprodueix fidelment la meva cara,i a més a més per internet, i contra la meva voluntat, també en circula una on faig un calvo.

Anònim ha dit...

Discrepo Huedo,

No tergiversis.

Fas una peça de valoració del festival parlant de quina pena no tenir cobertura i no poder twittejar, que si els cambrers, que si no vaig poder aconseguir el llibre gratis sense pagar... només t'ha faltat comparar com de nets estaven els lavabos en comparació amb altres anys o si hi havia molts gots per terra. I quan arribes a un dels temes més controvertits, polèmics i lamentables del festival dius que només t'interessa la música. Au vinga. Això sí, signes el bloc als Països Catalans i ets incapaç d'emetre un judici sobre la qüestió estrictament musical de l'escena local i el festival (m'és igual si és blanc o negre la teva opinió, és el silenci calculat el que et treu credibilitat) i com a (suposo) periodista sobre un veritable atac a la llibertat d'expressió. Et felicito fill, t'has tret la careta.

A sobre mandrós quan dius que tampoc saps molt bé que ha passat i dius que no tens una opinió: doncs informa't, truca, parla amb la gent. Que per parlar de cambrers i fer-ho com un racista no tens problemes: "cambrers portuguesos que,en la major part de casos, eren totalment inexperts i molt lents". ¿No hi ha cambrers espanyols i catalans lents e inexperts? ¿Vas examinar a tots els cambrers o per dos que vas veure ja generalitzes? Quines ximpleries dius amo senyor. Frivolitats. Aquests cambrers treballaven hores i hores, segurament per un sou miserable i aguantat tota una fauna gens difícil, i tu no vas pagar senyoret per entrar, així que millor fes crítica musical i no carreguis contra els més dèbils per no tenir els nassos de fer-ho contra la gent que t'obre la porta de bat a bat per escriure articles com aquest.

Tu segueix fent bandera dels Països Catalans a veure si cau alguna injecció pública. Això és molt de CIU. Més catalans que ningú excepte quan s'ha de donar un pas endavant que s'amaguen.

Si parles d'organització pots parlar també de les cancel·lacions i anar més enllà de la versió oficial, pots parlar del preu de les begudes, pots parlar de les cues de més d'una hora per recollir acreditacions, pots parlar de com als fosos dels mitjans gràfics hi havia més "periodistes" dels teòricament permesos per la capacitat dels aforaments i els perillosos embussos que hi havia, pots parlar de com aquest any van augmentar les baralles dins el recinte, la terrible gestió de premsa de l'affair Bianciotto, de les distàncies entre escenaris, dels horaris, etc. Pots comentar moltes coses (si vols). De debò vas anar al festival? Si la resposta es sí i veus un èxit organitzatiu tan rodó estàs manipulant als teus lectors.

Covard o trist, no em semblen insults greus. I t'estàs comparant amb en Bianciotto? Res a veure. A ell li van retirar l'acreditació dos cops, van demanar al director del diari que enviessin a un altre persona... i tu tens la poca decència de comparar-te? Mira noi, aquí ningú et priva de la llibertat d'expressió. És el teu bloc, tu escrius, tu esborres els missatges que no t'agraden, tu respons als missatges, tu pots moderar els missatges... Aquí simplement hi ha gent que pensa diferent que tu i t'ho diu, però no et priva a tu de dir res, no et nega l'entrada a un recinte per tenir una opinió diferent fent que, com a freelance en el cas del Bianciotto, deixis de cobrar uns diners i perdis una feina. No et facis el màrtir oportunista.


Joan, ets un poeta.

Lluís Huedo ha dit...

Em fas mandra.
Discuteixes per discutir, per què no deus tenir res millor a fer, ok, però jo sí.
Ja t'he contestat a tot, i ara ja busques les tres potes al gat per seguir. Em fas mandra.
No em paguen per escriure aquí, i per fer d'educador social menys.

Agafes uns valors diferents segons et convé, i n'ets del tot conscient. Saps que no vas enlloc, que és pur plaer de portar la contraria. Internet no ho varen inventar ahir, els trolls i haters els tenim superats, a partir d'ara ja no contesto més, tot el que dius aquí ja t'ho he anat contestat tant bonament com he pogut, ja està aquí acabo.

Si vols, envia a som@gentnormal.com la teva crítica/crònica/el què sigui, i te la publiquem et sembla? Així t'exposes tu i fem (la resta de món) de haters una estona. Però signant, eh, aquí tot va signat. A veure què.
Va, t'animo, o et reto, o el que sigui, va, escriu.

Poll ha dit...

Hòstia Anònim, vas fort, eh?

Quedem a l'Acampada Jove?

Anònim ha dit...

M'ha fet molt riure les dues primeres frases del meu homònim (anònim) en l'anterior comentari:

"Discrepo Huedo

No tergiversis"

Quin crack!

Anònim ha dit...

És com si en Rodrigo Rato digués: "No robis"

Boníssim

Anònim ha dit...

Que cadascú valori els arguments exposats i de forma no partidista. Crec que a tu et queden pocs. Sempre pots cridar als teus amics o signar com un anònim més com has fet abans, no?

Crec que la teva crònica està escrita des de la mandra. És més fàcil criticar als pobres cambrers portuguesos i la manca d'habilitat per servir-te un còctel o una cervesa que a una organització que treu i dóna acreditacions en funció de si li agraden o no les opinions dels periodistes.

Escriure de forma anònima no equival a ser un hater. Hi ha diferència entre ser crític o un hater. No sóc cap hater, només opino. No es pot ser tan fonamentalista: estàs amb mi o contra mi. Parlar de trolls fa mandra com a tècnica per desacreditar algú, pel simple fet de no signar per un nom perquè no té compte de google. Em dic Victor. Vols una foto meva i el meu DNI? Jo no valoro les teves opinions pel teu nom, sinó per les teves idees. I m'és igual si signes com Lluís o Hellboy. Un troll no exposaria tants arguments com jo he fet. Només t'insultaria.

I opino que és ofensiu ofendre als pobres cambrers i amagar-se en els debats - més si t'omples la boca amb els Països Catalans- per por a tenir que comprar-te l'entrada el proper any. Vet aquí perquè no sereu mai independents.

Cadascú té els seus valors. En Bianciotto i tu. Cadascú té el seu valor. Hi ha els que callen i els que donen la cara.

Anònim ha dit...

Crítics musicals:

En Bianciotto creu que si donessin més protagonisme a l'escena local, sobretot amb els horaris, seria un festival perfecte. En Lluïs Huedo creu que si els cambrers no fossin uns tercermundistes portuguesos i si, per exemple, unes noies Coyote seria un festival perfecte.

Els dos es consideren crítics musicals.

Anònim ha dit...

Anònim dixit: "Hi ha els que callen i ELS QUE DONEN LA CARA"

Hilarant

Anònim ha dit...

"Hi ha els que callen i ELS QUE DONEN LA CARA per l'escena local".

Hilarant.

Com l'acudit: "Cobertura
No de xocolata, no. De mòbil".

Humor.

Anònim ha dit...

article de Bianciotto al Sónar ;)
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/sonar-bull-amb-una-fusio-ritmes-1925221

quique ha dit...

Com sabeu, aqui sota hi ha vàries opcions (4) per signar els comentaris:

amb un compte de google, Open ID, Nom/URL i anònim.

tampoc no és que un comentari anònim sigui totalment anònim, i només cal que un escrigui el nom que li doni la gana per embolicar més la troca, però l'elecció de comentar anònimament o sota un nom és totalment vostre.

Dit això, el Primavera Sound està molt lluny de ser un festival perfecte. Hi ha marques, hi ha pixades fora de test, hi ha cancelacions de concerts per raons X (això penso que és millor que donin les seves versions el grup i el festival abans de publicar com cert un "m'han dit que", penso que no se li pot demanar a ningú que tingui certa intenció periodística que publiqui un rumor del que no està segur), hi ha un munt de coses que cadascú és lliure de comentar o no.

Crec que hi ha un error de base en demanar a un periodista, professional o no (en aquest cas, Gent Normal, tractant-se d'un web-zine, tampoc no és de rebut -això és pot dir en català?- tractar-los com si fosin el mitjà oficial de res o ningú) que expliqui la veritat que un vol sentir.
És cert que hi ha moltes coses que el festival ha millorat aquest any. No hi ha engany en això. L'any passat va ser un festival incòmode i aquest any han pres mesures per arreglar-ho. També és cert que coses que problemes no previstos es van solucionar al dia següent, i que en general la organització va ser notablement millor.
Penso que al Lluis, com a la resta de la gent que escriu a aquest web-zine, un li pot demanar moltes coses, que siguem més rigurosos, però elq ue no pots demanar és que és posicioni enlloc si a ell no li ve de gust o creu que no cal. És el seu article, tu ets lliure de dir la teva, de dir-li marieta per no haber dit això o racista per haber dit allò altre.
I no necessitar que et donin la raó o que ningú entoni un mea culpa.

També penso que fer critica musical en clau de país és una cosa molt lletja i paternalista. I que no fa cap favor a ningú. Si penseu que hi ha grups que son maltractats al cartell del Primavera o d'altres festivals per l'idoma que canten, penseu-ho d'una altre manera: potser és que senzillament no és el seu lloc i hem perdut el nord. Ni tots els grups poden tocar a les 10 de la nit (d'altres païssos tampoc), ni tots els grups bons tenen perque estar a un festival concret.
En aquest sentit es fa molta demagògia benintencionada però futil, fruit de la manca de referents (no vol ser una ofensa: ningú pot haber escoltat tots els discos del món, no parlem ja de fer-ho amb prou intensitat com per tenir un criteri raonat de tot: jo tinc opinió de tot però un criteri de poques coses, crec que ja m'enteneu)

Tornant a la signatura o no, als anònims que demaneu tanta serietat: als diaris, per que una carta al director sigui tinguda en compte, ha d'anar acompanyada de nom complet i dni del sotasignant.

Anònim ha dit...

ATENCIÓ!

https://www.facebook.com/pages/Senyor-Conseller/402497516460017

Cartes obertes al Conseller de Cultura

Anònim ha dit...

Molt fan del paio -Huedo, suposo- que porta el Twitter de GN i que presumeix de la quantitat de comentaris anònims quan la meitat són d'ell amb multinicks. Autobombo. El pobre és feliç.

Christian ha dit...

I això ho diu una persona que signa com "Anònim"? Però si el 75% dels comentaris estan signats sota un "Anònim". No entenc res :O

Però merci per fer-nos més entretingut el bloc, es necessita a gent com tu ;)

Roser ha dit...

I això ho diu algú que signa amb nom i url... com jo.

En aquest article-massatge hi ha més comentaris que en tota la història d'aquest bloc ¿català?


No esteu atents. En Huedo és molt culer. I quan va veure portuguesos com a cambrers al PS no ho va poder oblidar. Un trauma. És l'ombra de Mou. I jo estic amb ell. És intolerable que el PS doni feina als portuguesos. Gabi Ruiz dimissió.

Va, que entre tots li farem un nom a l'Huedo. Quants followers has guanyat a Twiiter ja?

marc ha dit...

A veure, quan va passar, la polèmica Biancciotto- Gabi Ruiz ja era una completa tonteria fruit d'aquesta falera de fer noticiable qualsevol conversa per tuits una mica pujada de to.

Que allò fos noticiable és absurd, però encara ho és més que encara n'estiguem parlant.

El senyor Bianciotto pot opinar el que vulgui als seus articles i el senyor Ruiz pot insultar i treure les acreditacions a qui li roti que per això és el seu festival. Que a alguns ens sembli una actitud prepotent i poc digne és una cosa, però ei, el PS es una empresa privada (per molt que rebi subvenció pública).

En serio, hem de seguir debatint sobre això? fem un Banda Ampla? Com que el PS rep subvenció ha de portar grups catalans i els ha de programar a les 22?

Sincerament crec que els grups catalans ja tenen altres festivals i que el fet de que els programin a primera hora els beneficia, ja que a aquella hora són els guiris els que van al festival, cosa que els suposa tenir una mica de ressò entre la gent "de fora". Els que som d'aquí a aquella hora estem treballant i tenim mil oportunitats a l'any de veure els grups d'aquí com per lamentar no haver-los vist al PS.

per acabar, no crec que en cap cas que el comentari referent als cambrers sigui insultant, simplement diu que eren inexperts i lents, i em sembla un comentari totalment objectiu, ho eren.

Anònim ha dit...

"el senyor Ruiz pot insultar i treure les acreditacions a qui li roti que per això és el seu festival".

T'has lluit Marc. No val la pena ni contestar-te.

Christian ha dit...

En canvi a tu sí sr. Anònim :)

marc ha dit...

no cal que em contestis anònim, tinc ben clar que si tu un dia organitzes un concert i hi ha algú que no et cau bé per qualsevol motiu, ni el convides ni li regales una entrada. És així de simple, que el concert es faci a casa teva o al fòrum es només una qüestió de localització.

Lluis Gavaldà ha dit...

Exacte! Què tenen els Black Lips que no tinguem nosaltres?