7 de juny 2012

L'ACOMODADOR #09 • CANNES CORRESPON L'AMOR DE HANEKE


Michael Haneke s'ha tornat a emportar la palma. Concretament la Palma d'Or del 65è Festival de Cinema de Cannes, que fa deu dies va tornar a coronar el director austríac gràcies a la seva nova pel·lícula, Amour. Haneke es converteix així en el primer director a emportar-se dos màxims guardons amb només tres anys de diferència, ja que el 2009 ja ho va aconseguir amb l’extraordinària La Cinta Blanca. El Gran Premi del Jurat va ser per a Matteo Garrone per Reality, mentre que Ken Loach va recollir el Premi Especial del Jurat per la seva nova comèdia The Angel's Share.

PALMA D'OR: AMOUR, DE MICHAEL HANEKE
El director austríac ja s'ha convertit en una tota una institució al festival francès. Aquest és el quart premi que Michael Haneke rep a Cannes, després d'emportar-se el Gran Premi del Jurat per La Pianista (2001), el premi a Millor Director per Caché (2005) i la Palma d'Or per La Cinta Blanca (2009). Aquesta vegada ho ha fet amb Amour, una pel·lícula de títol enganyós que torna a presentar la incomoditat a què ens té acostumats el director, però que fa un gir relatiu respecte a les seves últimes produccions. El film presenta la història d'una parella en els últims anys de la seva vida, en què, per inesperat que sembli, hauran de demostrar més que mai els seus veritables sentiments. Coneixent el particular optimisme de Haneke, és força improbable que la cosa acabi bé i que l’espectador en surti indemne.

Amour no té data d'estrena confirmada, però hauria d'arribar a les nostres sales cap a finals d'any.


GRAN PREMI DEL JURAT: REALITY, DE MATTEO GARRONE
Després de donar-se a conèixer internacionalment gràcies a Gomorra (2008), Matteo Garrone segueix entestat a fer-se un nom dins el cinema europeu. I sembla que ho està aconseguint. El director italià presentava un projecte arriscat que no va despertar excessiu entusiasme, però el jurat de Cannes, presidit pel també italià Nanni Moretti (malpensar és fàcil) va decidir atorgar-li el Gran Premi. Reality explica la història d'un pescador de Nàpols que s'obsessiona amb la possibilitat de poder participar a Gran Hermano i que acaba fent un gir absolut a la seva vida només per poder-hi entrar i complir el seu somni. Una mirada crítica i irònica sobre la cultura de masses en què vivim i la capacitat que aquesta té per condicionar la vida de les persones.

Reality s'estrenarà la propera tardor.


PREMI ESPECIAL DEL JURAT: THE ANGEL'S SHARE, DE KEN LOACH
Igual que Haneke, el veterà Ken Loach va sumar el seu quart premi a Cannes gràcies a The Angel’s Share, una pel·lícula amb què el director britànic no abandona el gènere social, però s’acosta molt més a la comèdia del que és habitual en ell. El protagonista és un jove pare de família de classe obrera que decideix fer un canvi radical a la seva vida després d’estar a punt d’entrar a la presó, i decideix muntar la seva pròpia destil·leria de whisky, juntament amb els seus amics. Tot i que la pel·lícula va generar crítiques de tota mena, sembla que, als seus 76 anys, Ken Loach busca sortir del cert encasellament en què havia caigut i està disposat a seguir donant molta guerra i no deixar ningú indiferent.

The Angel’s Share ja s’ha estrenat al Regne Unit i Irlanda. Esperem que aquí no trigui massa.


Palmarès complet del Festival de Cannes 2012:
- Palma d’Or: Amour, de Michael Haneke
- Gran Premi del Jurat: Reality, de Matteo Garrone
- Premi Especial del Jurat: The Angel’s Share, de Ken Loach
- Premi a la interpretació masculina: Mads Mikkelsen per Jagten
- Premi a la interpretació femenina: Cosmina Stratan i Cristina Flutur per Dupã Dealuri
- Premi a la millor direcció: Carlos Reygadas per Post Tenebras Lux
- Premi al millor guió: Cristian Mungiu per Dupã Delauri
- Càmera d’Or: Beasts of the Southern Wild, de Benh Zeitlin
- Palma d’Or al millor curtmetratge: Sessiz-be deng, de L. Rezan Yesilbas
- Premi "Un certain regard": Después de Lucía, de Michel Franco
- Premi especial del Jurat "Un certain regard": Le grand soir, de Gustav Kervern i Benoît Delépine