21 de juny 2012

DUES NITS AMB PORTISHEAD: REVETLLA BRISTOLIANA


A Barcelona, des de fa quatre anys, tenim una dita per a segons quins esdeveniments musicals que fan pudor perquè aprofiten l'avinentesa de tenir contractada l'actuació d'un grup massiu per afegir un grapat més de bandes i, així, doblar (o més) el que hauria de ser el preu de l'entrada: fer un Daydream.

Tot ve, és clar, del Daydream Festival, un esdeveniment d'un sol dia (que, precisament, va tenir lloc per aquestes dates, però a l'any 2008), que tenia Radiohead com a cap de cartell, acompanyats d'una desena de bandes (entre elles -compte- Faust, Liars, i Low) i alguns DJ. I si a algú només li interessava pagar per veure Radiohead, doncs ajo y agua. De fet, des de llavors, ningú ha tingut gaire recança a l'hora d'anunciar com a "festival" activitats musicals de menys de vint-i-quatre hores amb un grapat de grups. Probablement, vesteix millor.

Però aquestes "Dues nits amb Portishead" que Miles Away sembla que s'ha tret de la màniga són una altra cosa. Per començar, el trio de Bristol ja va organitzar una doble vetllada semblant l'any passat, a Londres, a finals de juliol, sota l'auspici de l'organització de concerts i festivals All Tomorrow Parties, i amb un cartell d'aquells que et tira d'esquena. En segon lloc, els mateixos components del grup anglès s'han encarregat de decidir els artistes que completarien aquestes dues jornades i, amb un melòman amb tant bon gust com Geoff Barrow pel mig, això sempre és garantia que es podrà veure quelcom interessant. Finalment, ambdues jornades duraran des de mitja tarda fins a altes hores de la matinada, per la qual cosa se'l podria anomenar tranquil·lament "festival", tot i que no s'autodenomini així.

Mal ens pesi, però, Barcelona no és Londres, i resultava utòpic pensar que aquí també es formaria un cartell amb noms de l'alçada de Swans, PJ Harvey, Grinderman -que ja no existeixen-, o The Passion of Joan of Arc, i més si tenim en compte el preu dels abonaments (99 €, despeses de "gestió" incloses). Però el resultat final és notable, molt curiós i variat (tot i que un servidor s'esperava més noms guitarrers), i no fa l'efecte que ens hagin donat gat per llebre (fins i tot dos grups locals com Cuchillo i Anímic, que és evident que no han estat demanats expressament per Beth Gibbons i companyia, casen a la perfecció amb l'esperit dels de Bristol).

Així, segons Portishead, una festa al seu gust comença abans del capvespre amb folk psicodèlic (la primera banda catalana mencionada) o amb afegitons electrònics (la segona banda catalana mencionada, i King Creosote & Jon Hopkins), rock narcòtic per dens i sorollós (Thought Forms -tots dos dies! Això sí que fa pudor de gat per llebre-), i rap de bases fosques (MF Doom), continua passada la mitjanit amb krautrock (Beak>>), ambient còsmic (Blanck Mass -projecte en solitari d'un dels components de Fuck Buttons-), electrònica experimental (Clark), sons analògics (Roll The Dice), pop psicodèlic i rock progressiu (Bear In Heaven) barreges d'electrònica amb estils negroides (Prefuse 73 feat. Teebs), i més rap (Edan & Paten Locke -i dissabte punxaran per separat-), arribant al seu punt culminant a base de techno (Nathan Fake), dubstep (Ikonika), l'electrònica sintètica i colorista (Kahn), garage i bass britànics (Seams), beats funk-rapers i greus (el barceloní DJ2D2) i una selecció de soul i rock (Soulsavers en format DJ).
També hi haurà un invitat especial -divendres, a les 3 h, a la sala gran del Razz- que encara s'ha de descobrir.
Els horaris de les actuacions seran els següents:

--DIVENDRES 22--

POBLE ESPANYOL

18:45 CUCHILLO
19:30 THOUGHT FORMS
20:30 KING CREOSOTE & JON HOPKINS
22:00 PORTISHEAD

RAZZ CLUB

1:00 BEAK>>
2:00 SIDECHAINS
3:00 SPECIAL GUEST THE LOFT
0:30 MOUSEUP
2:00 PREFUSE 73 feat. TEEBS
3:00 NATHAN FAKE

POP BAR

0:30 PFFFF
3:30 KAHN

LOLITA

0:30 DJ2D2
2:30 EDAN AND PATEN LOCKE Live!
3:30 DJ2D2

REX ROOM

0:30 BALDO
3:30 SEAMS


--DISSABTE 23--

POBLE ESPANYOL

18:45 ANÍMIC
19:30 THOUGHT FORMS
20:30 MF DOOM
22:00 PORTISHEAD

RAZZ CLUB

0:30 MAADRAASSOO
2:30 BEAR IN HEAVEN
3:30 AMABLE

POP BAR

0:30 DR. DROP
2:00 BLANCK MASS Live!
3:00 SOULSAVERS DjSet

THE LOFT

0:30 UNDO
1:30 CLARK Live!
2:30 UNDO
3:30 IKONIKA

LOLITA

0:30 DJ LUI
2:30 ROLL THE DICE
3:30 DJ LUI

REX ROOM

0:30 NEHUEN
2:30 PATEN LOCKE DjSet
3:30 EDAN DjSet
4:30 NEHUEN

Les portes del Poble Espanyol s'obriran a les 18.30 h, mentre que a Razzmatazz ho faran a les 0.30 h. Encara s'ha de veure, però, la resposta que tindrà el públic en dates no tan sols tan delicades com ho són sempre Sant Joan i la vigília, sinó tan properes a esdeveniments com el Primavera Sound i el Sónar, on qui hi ha anat i s'ho podia permetre segurament haurà fet una despesa important de calers. Precisament, per aquest costat pot arribar la polèmica si, per contra, la iniciativa és un èxit d'assistència. Razzmatazz obrirà les portes també al públic general i, per tant, algú que tingui abonament pot acabar quedant-se al carrer i amb l'entrada a la mà si no es cura en salut i arriba, com deia certa persona, ben d'hora, ben d'hora, ben d'hora.

Esperem, però, que tots puguem tenir la revetlla en pau.