29 de juny 2012

COMERÇ EN TEMPS DE CRISIQuan arriben els temps de crisi, tot canvia i tot s'ha d'adaptar a les noves circumstàncies que esdevenen d'una situació com la que estem vivint. Diuen que el nostre propi consumisme també ens ha portat a on estem ara, i és per això que, fins i tot, el consumisme està canviant. Ja no es tenen els recursos de fa uns anys, així que els mètodes tradicionals tornen a ressorgir com abans. Com? Després de l'hipersalt us ho expliquem.

Ara que les xarxes socials tenen més importància que mai a les nostres vides, i degut a la situació de crisi profunda que estem vivint, la imaginació corre més que mai per aconseguir buscar vies on la nostra economia pugui descansar. Fa poques setmanes parlàvem del consum col·laboratiu, i realment és una manera d'aconseguir estalviar o gastar pocs diners. Són mètodes que ens ajuden en aquests durs moments econòmics. Els conceptes de carsharing o crowdfunding són bons exemples.


Qui no ha fet servir may eBay?


Però n'hi ha d'altres, i aquesta vegada més enfocats al consum. Tots sempre tenim coses per vendre i aconseguir diners, i és per aquesta necessitat de fer-ho que van aparèixer els llocs com eBay, que avui en dia són una sortida més per aconseguir diners de productes que ja no necessitem. Però i si els intercanviem per uns altres que realment necessitem? D'això, fa molts anys, els nostres avis en deien permutes o trocs. Es tracta simplement d'això, d'intercanviar productes per d'altres sense necessitat d'aportar diners.

Amb aquest canvi conceptual del nostre sistema consumista, han hagut d'aparèixer diferents eines com la xarxa social etruekko o truequi, ideals per intercanviar no només productes, sinó també serveis o coneixement, o fins i tot a través de Facebook. Com a casos excepcionals, també hi ha pàgines on la gent, en comptes de llençar alguna cosa, les anuncien per regalar-les.


Hipsters everywhere


Encara que estem en moments difícils, sempre trobem la manera de sortir endavant, i amb la tecnologia i internet al nostre abast, aconseguir tornar als sistemes tradicionals però amb molta més difusió, no costa res.