10 de maig 2012

PS 2012: PRIMAVERA A LA CIUTAT, PRIMERA PARTEl Primavera Sound arriba a Barcelona com un monumental ruixat d’aigua que descarrega i inunda els carrers, les sales, els parcs i els bars de la ciutat, i transforma completament el so i el ritme del dia a dia dels qui el gaudeixen.

Si la música tingués l'estranya propietat de transformar-se en estat líquid, del 30 de maig al 3 de juny, a Barcelona, podríem canviar els busos per les góndoles.


San Miguel Primavera als Bars

La possibilitat de comptar amb música en directe en una localització i en un format, si més no, poc habituals -que és el que succeeix durant el San Miguel Primavera als Bars com a preescalfament del moment àlgid del festival que són els concerts del Fòrum- es manté un any més després que s'inclogués a la programació de l’any passat, amb un total de 15 actuacions de grups nacionals distribuïts en 12 bars i restaurants del centre de Barcelona durant els dies 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24 i 26 de maig. Tots són d’accés gratuït i el so semi-acústic serà el protagonista comú de tots els dies.

De tots els grups que faran acte de presència sota aquest cartell, us en destaquem alguns que val la pena no perdre’s:

The Lions Constellation
Així com diuen que les grans balades les firmen els millors grups de rock, podem afirmar que a l’hora d’activar el mode unplugged, els grups més punk s’enduen la doma, i aquests són ben bruts i sorollosos (amb el bon sentit). Pot ser curiós veure quina forma prenen les cançons d’ambient tenebrós, místic i shoegazer de The Lion Constellation sense la potència dels amplificadors a la seva esquena. Un dels primers imperdibles.Her Only Presence
Veure el nom d’aquest trident barcelonès entre el llistat dels grups inclosos en la programació del festival ha estat una grata notícia, amb l'extra del factor sorpresa que aquest fet suposa, ja que van anunciar la seva dissolució com a formació fa poc més d’un mes. Habituats a empunyar la guitarra acústica i donats al lo-fi i a l'emo dels noranta, tenen la capacitat de transmetre els seus sentiments a través dels instruments com pocs són capaços de fer-ho a casa nostra. Així doncs, sembla que tindrem a Her Only Presence en directe com a mínim un cop més, una bona oportunitat per donar-los l’últim adéu o un fins aviat.

Eliah Smith
Tot i que el seu primer LP, titulat Present (Autoeditat 12), conté fórmules pop directes, arranjaments electrònics i una producció ben curada de la mà de Marc Barraxina (Facto), Eliah Smith són un grup pop-folk acústic per naturalesa, tal com demostren les anteriors etapes del duet que el forma, amb la seductora veu de Monica Klamburg i l’acompanyament d’Edu Hernández a la guitarra. Un dels grups que es sentirà més a gust en l’hàbitat del San Miguel Primavera als Bars.

Si algun dia l’Eliah va al cel, que algú faci el favor de presentar-li aquell cantautor de Nova York que cantava allò de “I’m in love with the world, through the eyes of a girl...”. Elliott, li diuen.

Dulce Pájara de Juventud
Sí, com l’obra de Tennessee Williams, Dulce Pájara de Juventud és un grup novell del Baix Llobregat que acaba d’editar el seu primer LP de la mà de BCrore i que compta amb Bruno Banani (Fuckin’ Bollocks) a les sis cordes de la formació. El so d’aquest disc debut es podria classificar com “inclassificable”: sonen elèctrics, energètics, descarats, emocionals, reparteixen riffs enganxifosos a tort i a dret, juguen amb la psicodèlia i es passen les formes i estructures habituals de les cançons per l’entrecuix. Sensacionals.

Horari dels concerts:
08/05 - 20:00 Xavier Baró - Ryans Bar
09/05 - 20:00 Renaldo & Clara - Polaroid Bar
10/05 - 20:00 Steven Munar & The Miracle Band - Sifó Bar
11/05 - 20:00 Grushenka - Café Royale
12/05 - 20:00 Eh! - Psycho Rock 'n' Roll Club
15/05 - 20:00 GRTS + The Lions Constellation - Antic Teatre
16/05 - 20:00 Her Only Presence - Foxy Lady Bar
17/05 - 20:00 Gudar - Mau Mau Underground
18/05 - 20:00 Eliah Smith - 33:45 Bar
22/05 - 20:00 Partido - Absenta Bar
23/05 - 20:00 Elvira - Psycho Rock 'n' Roll Club
24/05 - 20:00 Edith Crash - Fantástico Club
26/05 - tbc Celestial Bums + Dulce Pájara de Juventud - Bar Estació de França

El Showcase
Si hem dit que El Primavera als Bars és el preescalfament del festival, el Showcase és el dia en què l’entorxa olímpica arriba a l’estadi -tranquils, de moment no hi ha programada cap actuació de Montserrat Caballé-. Els que sí que actuaran durant els dies 28 i 29 de maig són: James Hunter, Lissa & The Lips, Dutch Uncles, Elephant, Hooray for Earth, Ohios, The Go! Team Djs i els nostres destacats:L’Hereu Escampa
Ja han aparegut al web en més d’una ocasió, però és possible que algú encara no els conegui. Carles Genero i Guillem Colomer, dos noms amb la presència suficient com per ocupar l’espai del nombre de components d’un grup habitual, acompanyats simplement per una bateria i una guitarra, i esgarrant-se la veu al més pur estil dels Against Me! d’antany a cada cançó, han aconseguit crear un estil personal dins el punk-rock que practiquen. Si al disc us sonen potents, prepareu-vos perquè en directe són demolidors.

Mates Mates
Varen publicar el seu disc debut, Vida Animal (Famèlic, 12), a principis d’any i la sensació després d’escoltar els 12 talls que dura el treball deu ser similar a la que et queda després de menjar un plat del Bulli, quan has experimentat mil sabors diferents, tot estava ben bo i t’has quedat amb ganes de més. Així doncs, es fa difícil descriure el seu so. Es podria dir que fan música sense pretensions i canten en català. Citen com a influències a El último de la fila i a Yo La Tengo; vaja, que són capaços de qualsevol cosa. I dit així podria semblar que els Mates Mates han quedat tocats per la boira de la Plana. Si és així, però, no hi ha dubte que els afecta de forma positiva; només ens queda comprovar si el dia 29 a La [2] funcionen tan sorprenentment bé en directe.
Els concerts del Showcase tenen lloc a la Sala Apolo i a La [2]. Podeu consultar les distribucions en aquest enllaç.

Primavera a Viva Veu
Finalment i per tancar aquesta primera part del Primavera a la ciutat, el dilluns 28 i el dimarts 29 de maig hi ha una altra cita pels qui prefereixen els concerts més íntims i càlids. El Primavera a Viva Veu es celebrarà a la sala Fantástico i comptarà amb la presència de Joan Colomo, Aliment, Univers i Sictor Valdaña & The Check This Outs, per oferir un concert en rigorós so acústic.

Joel Panadés