18 de maig 2012

PIRATE PAY. PIRATERIA DE PAGAMENT?S'ajunten tres russos amb un ordinador i una connexió a Internet i formen una startup antipirateria. No, no és el principi de cap acudit. És una realitat que comença a tenir més importància després de rebre una forta subvenció per part del gegant Microsoft perquè ha trobat que és un projecte molt interessant per defensar-se dels pirates. Que de què estem parlant? Doncs t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Fa uns tres anys, a Rússia va aparèixer una petita empresa (o startup, com diuen els entesos) de tres joves emprenedors que van crear un programa per gestionar el tràfic dels proveïdors d'Internet. De seguida es van adonar que aquest mateix programa també podia servir per inundar connexions peer-to-peer (com les que fan servir els programes de descarregues amb torrents) amb informació falsa i d'aquesta manera protegir els continguts contra el seu pirateig i, per què no, treure uns bons calerons.


Els pares de la criatura


Aquest canvi en la filosofia del seu producte els va portar a guanyar-se la simpatia d'algunes de les companyies de software o productores de cinema, ja que es va provar amb èxit amb una pel·lícula de Walt Disney Studios i es va evitar que es descarregués de manera il·legal fins a quasi 45 mil vegades. Arribats en aquest punt, Microsoft ha volgut recolzar la iniciativa i ha aportat 100 mil dòlars a la causa, diners que serviran per fer una inversió d'infraestructura més gran i per poder convèncer els principals proveïdors d'Internet que és fàcil amb aquest programa.

Però el software, que de fet actua con si fos un policia treballant de manera encoberta i que ha guanyat importància després del tancament de pàgines com Megaupload, no és una font d'èxit a llarg termini, ja que, segons alguns experts, si omples la xarxa amb informació falsa, només trobaràs informació falsa i llavors ja sabràs què és el que has de descartar.


De qualsevol esdeveniment fan un show


Amb tot això es demostra que, una vegada més, s'intenta posar fre a la pirateria en comptes de voler canviar el sistema totalment obsolet de distribució dels mitjans protegits amb drets d'autor. Encara que aquesta vegada s'intenti combatre des del punt de vista de l'usuari (no ha estat creat per una gran companyia), està clar que no sembla que sigui la millor manera de tenir un èxit definitiu.