22 de maig 2012

COMENÇA LA GUERRA DEL TIGRE I LA ZEBRA


Tiger Menja Zebra
Com començar una guerra
Any: 2012
Discogràfica: Music or nothing records

No fa pas massa, el grup Camping s'acomiadava amb un concert a Sidecar. Ara, tres d'ells han ressorgit de les ombres amb un nou projecte: Tiger Menja Zebra, i es presenten amb la seva primera referència, Com començar una guerra, sota el braç. Un disc sorollós, provocador i rítmic a parts iguals.

Com començar una guerra o com començar un projecte. No sé qui era que deia que el que més li agradava de les dissolucions de bandes era el futur de cada membre, la quantitat de projectes que podien sorgir del bressol. Com en la vida, com més anys més experiència. Josep Amán, Xavier Font i Eduard Novoa varen parir 4 discs amb Camping i ara, per iniciar Tiger Menja Zebra, escupen tota aquesta evolució i aprenentatge per treure un disc debut amb una solidesa que manifesta com de clares tenen les idees i com de clar tenen el que volen fer.

Com començar una guerra també és un manifest, només cal escoltar les lletres o fer una ullada al primer videoclip: Tres energúmens a contrallum amb una pantalla clara i lluminosa on es projecten noms de grups com ara Els Amics de les Arts, Nueva Vulcano, Quimi Portet o Delafé y las Flores Azules, etc. Cada cop que algun d'aquests noms es projecta a la pantalla, cada membre del grup mostra la reacció que li provoca la idea del grup projectat. Segons quina sigui, tira ous amb més o menys violència a la lona o ho celebra aixecant les mans, com llençant confeti cap amunt. És com sortir en un vídeo i dir què t'agrada i què no, però no fer-ho a nivell de grup, amb una línia clara segons els interessos, els gustos o les amistats. No, cada un d'ells, individualment, es manifesta com li rota i importa ben poc què significa que tirin ous a X grup o Y.
Una meravella de la honestedat que ben segur els portarà enemistats… I qui sap si una guerra oberta i declarada contra cap legió de fans.
Com començar una guerra i assegurar-te'n el resultat? Al full de premsa, expliquen què és Tiger Menja Zebra. Diuen, textualment: Això es tracta d'un suïcidi musical en tota regla i no hi ha banda amb les suficients agalles (sic) per començar una guerra. Si vas de kamikaze t'assegures el resultat, sense dubte. En referència amb les "agalles"... Ha ha ha ha. Esperem ansiosos que algú reculli el guant i ens proporcioni una batalla suficientment èpica com per omplir el buit que quedarà després d'aquests anys de Mourinho vs.Guardiola.


Com començar una guerra és un disc difícil, és un disc ple de soroll, tal com eren els darrers de Camping. Drone fosc i dens amb bateries, melodies indie, crits de guerra, electrònica afable i rock gruixut. A estones poden semblar uns Fuck Buttons més melòdics o uns Holy Fuck menys aguts i més droners, o fins i tot alguna cosa semblant als Health del primer disc, o uns Oneida més modernus i de cara al hit. Així i tot, podem trobar aproximacions al trip hop (a "Moure les estrelles amb els dits"), a la pista de ball (com a l'esbojarrada "Pot una espurna plantar cara al foc?") o al pop (sí sí, al pop) més contemporani (a "Que et follin"). Així i tot, malgrat la disparitat de gèneres i sons, aconsegueixen tenir un fil lúcid i coherent.


Com començar una guerra de Tiger Menja Zebra és la primera aposta des de Granollers, això vol dir de fora de Barcelona, això vol dir de fora del circuit ja establert. Però el potencial que es desprèn d'aquest debut fa presagiar que el directe serà demolidor i que seran capaços de posar potes enlaire qualsevol escenari de qualsevol festival del nostre país. Veurem si tenen la mateixa sort que amb Camping o si és real aquesta obertura de la capital catalana cap a la resta del país.3 comentaris:

Sus ha dit...

Sorprendente. El video me enganchó hasta el final.

Marc ha dit...

Diga-li "agalles" i honestadat, diga-li el clàssic cridar l'atenció perquè et fagin més cas.

Anònim ha dit...

AMB DOS OUS!!