20 d’abr. 2012

POESIA ELECTRÒNICA

Parlar de Sant Jordi sempre implica parlar de llibres, però la major part de les vegades parlem de llibres escrits en prosa, i ens oblidem totalment de la poesia. Aquesta vegada, però, ens ha arribat a les mans la informació d'una empresa que s'encarrega de fer aplicacions per a mòbils per  a diferents artistes i, en particular, la primera aplicació de poesia il·lustrada interactiva del món. Si necessites inspiració per aquest Sant Jordi, nosaltres et donem un cop de mà després de l'hipersalt.

Ubicuo Studio és una jove empresa creada a la nostra terra (concretament a la Bisbal de l'Empordà), amb un passat i una experiència com a editorial (Atem Books) i que tenia una publicació tant a la xarxa com en versió en paper: Carpaccio Magazine. Ara, però, es dediquen al desenvolupament d'aplicacions per iPad, iPhone/iPod i dispositius amb Android, per difondre l'obra de diferents artistes.


Una de les il·lustracions interactives


Tot i que un dels seus projectes actuals és amb la col·laboració d'un dels nostres favorits, en Conrad Roset, aquesta vegada volem destacar Ubicuo Studio perquè han creat la primera aplicació de poesia il·lustrada interactiva, concretament amb l'obra del poeta Jaume C. Pons Alorda i les il·lustracions d'en Tòfol Pons. El pròleg en la versió d'iPad és a càrrec del prestigiós poeta Màrius Sampere.

Sota el nom Unlimited Sobrassada, aquesta aplicació ens permetrà: veure vídeos del poeta recitant els seus poemes a llocs emblemàtics de Barcelona, escoltar i llegir els poemes recitats en català i traduïts en fins a cinc idiomes diferents, o interactuar amb les diverses il·lustracions.


L'aspecte de l'aplicació per l'iPad


La presentació oficial de l'aplicació es farà aprofitant la Fira Arts Libris que té lloc des d'avui (dia 20) fins al dia de Sant Jordi al Centre d'Art Santa Mónica de Barcelona, on podreu comprovar el que, segons en Màrius Serra, suposarà un abans i un després dins del món de la poesia del segle XXI.