23 d’abr. 2012

CLIPS IMPERDIBLES: ESPECIAL SANT JORDI


Abans de començar, felicitar a tots els Jordis, Jordines i altres possibilitats vàries que hi pugui haver.
La secció d'avui deixa apartat el món del videoclip per parlar-vos d'un concepte menys comercial que també comença per vídeo, però acaba amb poesia. La videopoesia és tot un món d'experimentació audiovisual i literària, i que està relativament poc explorat. Vaig saber de la seva existència al festival Mira!, en el qual hi havia exposades tres obres de la jove catalana Mireia Calafell.


Mireia Calafell - "Pistes"


Recentment, Mireia Calafell ha presentat el projecte "Textures, Poètiques audiovisuals", que consisteix en un recital de poesies que ella mateixa escriu, acompanyat per la música de Miguel Marin i visuals de Nomade. En aquesta combinatòria, els tres participants -la poesia, la música i els visuals- estableixen una relació, un diàleg, en el qual es parla i s'evoca una idea. La posada en escena és realment una experiència perceptiva molt interessant.

2. Mireia Calafell - "Lascitate ogni speranza" (06/11/2011 a l'Espai Cultural de Caja Madrid)


Com ha acostumat  a passar al llarg de la història, sempre s'acaba escollint una persona per anomenar-la el pare de X. Doncs bé, en aquest cas, la videopoesia no pot ser menys, i si el que vull fer és presentar-vos aquest concepte, no em puc oblidar de fer una menció als seus inicis. Resulta que hi ha un poeta canadenc, Tom Konyves, que n'és tot un referent. Ell és l'autor del Manifest de la Videopoesia i del que segurament va ser un dels primers videopoemes, el titulat "Sympathies Of War" de 1978. Aquest és un exemple de com es pot anar una mica més enllà experimentant amb el suport videogràfic i amb la voluntat de reflexionar sobre la llengua mateixa i la seva poètica.

3. Tom Konyves - "Sympathies Of War"


Si us interessa el tema us animo a fer-ne recerca perquè, encara que costi una mica, es poden trobar vídeos molt treballats i aconseguits. Personalment i si us interessa la poesia, us recomano que doneu un cop d'ull als vídeos que penja relatiu al seu canal de Youtube.

Encara que per les nostres terres la videopoesia sigui una forma artística poc reconeguda, hi ha llocs on es treballa més. A Argentina, de fet, fins i tot existeix el Festival VideoBardo, un festival internacional de videopoesia que se celebra des de 2004. De totes maneres, el que sí que tenim aquí és el Festival Internacional de Poesia de Barcelona que, aprofito per recordar-vos, ja s'acosta, amb la seva vint-i-vuitena edició i que se celebrarà del 8 al 17 de maig.

1 comentari:

marien2 ha dit...

Mireia Calafell -Lascitate ogni speranza
M'Agrada