20 de març 2012

EL PAISATGE FOLK D'OSO


OSO
Sealand
Any: 2012
Discografica: BCore Disc

Que aquest país s'ha convertit en els últims anys en una font insaciable de grups emergents dins d’un ampli ventall d’estils, capaços de mirar cara a cara qualsevol artista internacional en quant a qualitat musical, ja sigui en català, castellà, anglès o de forma instrumental, no ve de nou. La música es un idioma universal en un món on les fronteres han desaparegut a cop de clic, i on les influències van i tornen conservant sempre part de l'essència original en el so de les sis cordes o en el ritme dels tambors i plats de bateria, així com la irrefutable i viva imatge del lloc on han sigut creades.

Sealand és el primer llarg d’OSO editat per BCore Disc, grup barcelonès que va començar com el projecte en solitari de Rafa Rodriguez (Her Only Presence) i que ha anat sumant integrants a la formació fins convertir-se en el sextet que ara el forma. Una proposta entre folk americà i country-rock, segregats en la dosi adequada en cada moment, amb l’intimisme particular del so semi-acústic i el contrast energètic en determinades ocasions i els subtils arranjaments elèctrics. Sealand proporciona l’escalfor necessària dins d’un paisatge fred i muntanyós com el que il·lustra la imatge de la portada del treball.

L’àlbum arranca amb “Hide & Seek”, una declaració d’intencions pel que fa a la primera part del disc, folk planer tractat amb pinces, bastant proper al so que practica el canadenc Dallas Green amb City and Colour. Aquest és un treball carregat de detalls, com l’acompanyament coral a “Superman’s Last Words”, rematat amb la melodia final del saxofon, com el ritme de bateria digne del millor emo dels noranta a “Mountains” o com la balada “The Walking Dead”, amb una agradable veu femenina de fons. Arribats fins aquest punt, la part elèctrica guanya terreny a la meitat del disc quan ens trobem possiblement amb la gran joia de Sealand, “Adrift”, capaç de moure’ns amunt i avall sobre la taula de les seves melodies, de forma subtil i captivadora tal com farien els Radiohead d’antany. Però si alguna peculiaritat té aquest disc és la capacitat a l’hora de sorprendre, i el següent tall és ni més ni menys que un autèntic tema de country rock campestre, tot un revés a la previsibilitat del oient. “The End Of Whales” tanca aquest gran debut d’OSO amb l’èpica proporcionada, una vegada més, per l’acompanyament del cor vocal.

Sealand és d’alguna manera un homenatge al format LP en el seu conjunt de nou cançons, amb la qualitat suficient com per fer moure de costat a costat del riu la balsa de l'oient, a la velocitat òptima per apreciar tots els detalls del paisatge.


Joel Panadés