27 de març 2012

LES JOIES TOVES DE MUJERES


Mujeres
Soft Gems
Any: 2012
Discografica: Sones/Warner

Els barcelonins (i barcelonistes!) Mujeres publiquen nou treball discogràfic per desmentir el que tots ja sabíem: que no van ser un hype, vaja. Tornen amb més força, més cohesionats i en definitiva més sòlids. Si d’alguna cosa els va servir l’explosió del primer disc va ser, per exemple, per aprendre a tocar plegats. A Soft Gems (Sones/Warner, 2012) es nota molt la compenetració del quartet i la feina de composició. El resultat és potser menys hedonista del que havíem escoltat fins ara, però la veritat és que no han deixat la ràbia pel camí.

Bona feina la de Cristian Pallejà (encarregat d’enregistrar i produir l’àlbum) que ha aconseguit el so que Mujeres necessitava. Embrutar les guitarres, allargar les reverbs, tractar les veus i apagar la brillantor general són bones decisions per a un disc que sense tot això potser pecaria de clàssic. Però la mescla entre els anys 60 americans i britànics quadra perfectament amb un so actualitzat, treballat i detallista.

Els disc comença amb "Soft Gems pt1", la cançó més modern-player de totes, amb el baix cavalcant des del principi. Me l’imagino sonant en una persecució, d’aquelles en les quals el conductor fugitiu va tranquil i somrient. El segon tir no ens deixa ni respirar, "Salvaje" és adrenalínica i breu, marca de la casa. La segueix "Far Away", que de lluny res, perquè és una rèplica (en sentit sísmic) de l’anterior. Una de les guitarres simula una ona trencant-se després que la melodia de veu pugi de to per tornar a baixar. Això té un nom: surf.

El quart tema és la renovada "How I Am", homentage rítmic a "I’m Waiting for the Man" i tornada a l’estil anglès. La següent cançó, encara que porti per títol "Seatle Waves", arrenca amb els mateixos aires. És potser un dels hits del disc, dels més accessibles si més no, amb solo de guitarra de gairebé un minut inclòs (la peça en dura tres i mig). L’àlbum continua amb "Ride a River", que fa la funció de separador i d’oxigenador. Amb un ritme més tranquil i desenfadat enceta la cara més variada i interessant de Soft Gems.

"Heat and Shame", pur rock’n’roll, afegeix un altre punt melòdic al disc. És una cançó rodona i asolellada. La diferència la marca, però, "I’m Over With You", una balada èpica de quatre minuts que deixa tot el protagonisme a les guitarres solistes i la melodia de veu, més Wilson que mai. Ruptura amb "Calabrese Fingers", rápida i desconcertant. A destacar, el riff de guitarra, el ritme desordenat de la intro i els coros sing along. Continua amb la insistent "See The Light", de gairebé una sola nota, molt de carretera. Per acabar, "Soft Gems pt2", un mig temps amb abundant reverberació i veus difuminades. Bona cançó per tancar l’àlbum i la dosi necessària de relaxació per compensar els ritmes més anfetamínics.

En resum, Soft Gems és un disc prou equilibrat, bastant treballat i que suposa una passa endavant per a Mujeres. Després de passejar el nou material per Amèrica del Nord, tornen per presentar-lo a la Península, tot i que, de moment, no els podrem veure a Barcelona fins el juny, al festival Primavera Sound.


Pau Riutort