30 de març 2012

L'ACOMODADOR #03Avui presentem el documental The Swell Season, que repassa la gira internacional que els dos músics de la pel·lícula Once van fer després del seu gran èxit, i que va tenir conseqüències agredolces per a la seva relació personal. El segon tràiler és el de l'apocalíptica 4:44 – Last Day on Earth, en què el prestigiós director Abel Ferrara donarà la seva particular visió de la fi del món.

En l'àmbit català, Bigas Luna es posarà post-apocalíptic en l'adaptació cinematogràfica que farà de la novel·la Mecanoscrit del segon origen, que es rodarà aquest any i promet ser un dels grans títols del 2013. Més enrere en el temps ens portaran els cinemes Verdi, que han programat un cicle d'Alfred Hitchcock per aquesta Setmana Santa.

La parelleta de Once torna a The Swell Season

Glen Hansard i Markéta Iglová són els protagonistes d’una de les grans sensacions del cinema independent dels últims anys. El fet de revelar que Once (John Carney, 2006) no t’havia tocat la fibra o que no havies quedat encisat per la humilitat i sinceritat de la parella era motiu d’acusacions no inferiors al fet d'estar buit per dins. Ara, els més nostàlgics podran retrobar-se amb ells al documental The Swell Season, que explica la gira mundial de dos anys que la parella va fer després de saltar inesperadament a la fama i emportar-se l’Oscar a la Millor Cançó l’any 2008.

The Swell Season, que també és el nom del seu grup, evidencia que aquest ascens a la popularitat no va ser gaire profitós per als dos protagonistes, els quals havien portat la seva relació amorosa a la vida real. Rodat en blanc i negre i mantenint l’esperit de Once, el documental mostra el contrast entre l’èxit musical i les complicacions personals de la parella, i queda clar que no tot van ser flors i violes. El film s’estrenarà a l’Atlantida Film Fest, el festival online de cinema independent, que es celebra del 4 d’abril al 4 de maig.Bigas Luna adaptarà Mecanoscrit del segon origen

Si fa prop d’un mes parlàvem de The Last Days, ara ja podem preparar-nos per a la que serà una de les altres grans produccions cinematogràfiques catalanes d’aquesta dècada. El director barceloní Bigas Luna serà l’encarregat de traslladar a la gran pantalla Mecanoscrit del segon origen, la popular novel·la de ciència-ficció escrita per Manuel de Pedrolo el 1974. Encara es desconeixen els detalls del repartiment, però el rodatge es celebrarà aquest mateix any a Barcelona i Lleida. L’estrena està prevista pel 2013.

La pel·lícula, que podria portar el títol de Segon origen, adapta la història post-apocalíptica de Pedrolo, on es planteja una segona creació de la humanitat després d’una invasió alienígena. Luna ja ha anunciat que el rodatge serà en 3D i que no escatimarà en efectes especials. Així doncs, la cosa promet. Després de títols com Eva (Kike Maíllo, 2011) o Bruc (Daniel Benmayor, 2010), sembla que l’ambició del cinema català no decau.

Abel Ferrara acaba el món a les 4:44

Sigui per influència dels maies o no, el cert és que la fi del món s’ha convertit en un tema més que recorrent en l’oferta cinematogràfica més recent. Després de la recent Melancolía (2011) de Lars von Trier, el pròxim a presentar-nos la seva versió és el novaiorquès Abel Ferrara. A la pel·lícula 4:44 – Last Day on Earth, Ferrara exposa la història d’una parella que espera inexorablement la fi de la seva existència, prevista precisament per aquesta hora exacta de la matinada.

No ens enganyem, és Abel Ferrara, així que no esperem una gran espectacularitat visual ni una mescla de foc i destrucció. La pel·lícula es basarà en les reaccions dels dos personatges, encarnats per Willem Dafoe i Shanyn Leigh, però també donarà gran protagonisme a les xarxes socials, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies. Veient el tràiler, el film pinta realment bé.Els cinemes Verdi inicien un cicle dedicat a Alfred Hitchcock
El fet de poder veure els grans clàssics del cinema en pantalla gran és un luxe cada cop més abastable. L’estiu passat, els cinemes Verdi de Barcelona ja van programar un cicle de grans pel·lícules de directors com Francis Ford Coppola, Charles Chaplin, Roman Polanski o Sergio Leone, que va fer les delícies dels més cinèfils. Ara, els emblemàtics cinemes de Gràcia fan un homenatge al mestre del suspens, Alfred Hitchcock, amb la programació de quatre de les seves millors pel·lícules.

Vértigo (1958), Con la muerte en los talones (1959), Psicosis (1960) i Los pájaros (1963) es projectaran en alta definició i de forma totalment “remasteritzada” –aquesta paraula que tant els agrada utilitzar– a partir d’aquest dimecres, 4 d’abril. Una altra gran iniciativa dels Verdi que suposa tot un premi per als aficionats al cinema que optin per quedar-se a Barcelona durant les sempre curtes vacances de Setmana Santa.

Martí Aragonès

1 comentari:

Anna ha dit...

Molt bé tot! i que guai això dels Verdi!