18 de març 2012

KONY I LOEWE. ELS VIRALS I LA PROPAGANDADes de sempre, amb la publicitat, hem caigut en farses i diferents paranys de tot tipus. Però des que existeix internet, la situació s'ha multiplicat de manera exponencial. I tot a causa de la proliferació d'un dels fenòmens dels quals més es parla últimament: el màrqueting viral. És per això que campanyes com les de Joseph Kony o la dels "pijos" de Loewe han estat en boca de tothom en els últims dies (i segurament encara durarà l'efecte uns dies més). Com ho han fet? Nosaltres t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Pels (pocs, esperem) que encara no coneguin el terme màrqueting viral, per fer-vos-en cinc cèntims, són aquelles campanyes normalment publicitàries en les quals una marca (ja sigui comercial o no) aconsegueix fer arribar un missatge/anunci/producte a molta gent en poc temps i mitjançant tots els medis socials possibles per aconseguir una gran i extensa difusió.


Merchandising de Kony. Més proves de que és màrqueting viral?


Un dels millors exemples d'aquest tipus de màrqueting ha sorgit aquests últims dies: el vídeo de la suposada ONG Invisible Children per denunciar a Joseph Kony. Si encara no has vist Kony 2012, et recomanem que el vegis. El vídeo ha superat tots els rècords de visualització més ràpidament, i ha arrribat als 70 milions de visites en menys de 4 dies, i ha superat ja a dia d'avui els 100 milions. Com no podria ser d'una altra manera, el curt compta amb una àmplia gama d'elements de manipulació del màrqueting viral, amb un impacte visual molt aconseguit, una crida a l'acció, llenguatge electoral o un estil molt personal que arriba directament a l'espectador, entre d'altres característiques.

I més, a nivell local, un altre vídeo que ha estat motiu d'excitació general ha estat el dels joves madrilenys de l'espot de la luxosa marca Loewe. En aquest cas, l'estratègia de màrqueting ha estat la polèmica, ja que els acomodats joves fan servir expressions que, segons els comentaris a les xarxes socials, poden arribar a denigrar al jovent en general de l'Estat que creuen que no estan representats per aquest petit col·lectiu. La pregunta que molta gent s'ha fet aquests dies és: s'ha equivocat Loewe? Ni molt menys, tot el contrari, ja que tothom n'ha parlat, sobre aquesta marca. Èxit rotund.


Loewe tróspido. La propera campanya?


Campanyes com aquestes, ja sigui per fer propaganda, per lucrar-se o per altres fins, existeixen i seguiran existint. El poder dels mitjans socials és cada vegada més gran i més poderós. I nosaltres ens ho hem cregut tot, que és l'objectiu final de tot això. El gran debat de si aquestes estratègies cauen (si no ho han fet ja) en mans de qui busquen objectius més foscos o negatius està obert. I fa una mica de por tot plegat.