1 de març 2012

30 MINUTS MUSICALS AMB QUIQUE RAMOS


Si no el coneixeu és per casualitat, però això es resol ràpidament: gent aquest és en Quique Ramos; Quique, aquí tens la gent. Sí no el coneixíeu ja, com dic, és per casualitat, ja que en Quique és un dels actius musicals més interessants de Barcelona, promotor, il·lustrador, editor i partícip d'un sens fi d'activitats més relacionades amb la música, que fan, d'aquesta ciutat, un millor lloc per viure-hi. El podeu trobar al programa de radio Días de Rubias (Radio Ciutat Vella); darrere la discogràfica Doble Vida; s'amaga també sota els traços del logotip del Tanned Tin i entre les caixes de cervesa del backstage del concert de Thee Oh Sees a Barcelona; entre mil fanzines i blogs, i a tots o quasi tots els festivals del país el podeu veure treballant prop del que més li agrada: la música.

Tal és el seu amor per la música, tal és l'embriagament que sofreix habitualment, que no ens ha d'estranyar que cada dia tingui una banda preferida de tots els temps, que cada dia tingui revelacions de què X o Y banda són les millors del món, com el protagonista de la il·lustració d'aquests 30 minuts musicals; il·lustració que, òbviament, l'ha feta el Quique mateix.


Són pel·liculons, per Quique Ramos

Ho deien els amics del fanzine Rosa Parks (responsables també d’aquella obra mestra de la televisió que va ser el Croatan), i abans ho deien un altres: els vídeos domèstics són peliculons. Peliculons sense travellings, sense postproducció, peliculons de cor. Moltes de les cançons que més m’agraden les van fer notes a peu de pàgina de totes les èpoques. Per mi són molt més importants que els Beatles o els Rolling Stones. I en qualsevol cas, els seus noms s’han de cridar sempre més fort perquè la gent se n’assabenti, i a mi no m’importa cridar.
Quan els amics de Gent Normal em van demanar un recopilatori, de seguida vaig començar a pensar en possibilitats temàtiques, però finalment vaig preferir quedar-me amb la seva proposta (la dècada dels 90), en part per centrar-me una mica, i en part perquè és una dècada que demana noms petits. He intentat trobar alguna de les meves cançons i obsessions semiamagades però, com tot el que realment val la pena, no les he pogudes trobar a cap suport digital. Tampoc no m’ha sabut greu fer trampes amb els anys, i hi ha un parell del 2000 i un altre parell dels 80.
Per si voleu buscar algunes que es van quedar fora: Sleepy Head, Nikki McClure, Crowsdell, els primers de Patrullero Macuso, Henry’s Dress… Però, és igual, al final totes són favorites.
A la llista hi ha varis dels millors grups gairebé tribut de Pavement (algunes de les meves cançons favorites de l’època les van fer copions de Pavement, gairebé un gènere en si mateix), hi ha alguna preferida menys coneguda de grups famosos ('Stove' és cançó de la vida) i hi ha fins i tot una cançó que sona bé (The Sneetches, una debilitat).
Espero que us agradi i que hi descobriu alguna cosa que no coneixíeu, el recopilatori està fet amb la millor de les intencions. En cas contrari, tampoc no passa res: no serem mai amics.


Slumber Party: 'Trouble of my own' (Slumber Party, 2000)
Guv'ner: 'Break a promise' (The Hunt, 1996)
Butterglory: 'Jinxed' (Rumble, 1994)
Mecca Normal: 'Not with you' (The first LP, 1995-reedició)
Milky Wimpshake: 'Too much, too drunk' (Lovers not fighters, 2002)
Jad Fair: 'Hillbillies' (Greater expectations, 1991)
The Sneetches: 'Don't turn back' (Sometimes that's all we have, 1988)
Tall Dwarfs: 'Mr. Broccoli' (Weeville, 1990)
The Mad Scene: 'Transatlantic telephone conversation' (Sealight, 1995)
Unrest: 'Yes she is my skinhead girl' (Imperial F.F.R.R., 1992)
Fuck: 'Fuck motel' (Pardon my french, 1997)
The Lemonheads: 'Stove' (Lovey, 1990)

Rescatem, pels que vulguin aprofundir més el Croatan número 1, el dedicat a la persona de Quique Ramos. Posem-nos en situació. És 2007, l'any del porc segons el calendari xinès, l'any de la pel·lícula 300, l'any que Al Gore guanya el Nobel de la Pau. Aquell 2007 en què el Primavera encara es deia Estrella Damm i portaria grups com Battles, Wilco, Beirut o Slint al Fòrum.