20 de gen. 2012

NO VOLEM MÉS SOPAEncara que ho pugui semblar, no estem en contra ni de Sopa de Cabra, ni volem fer cap referència al còmic de Mafalda, ni és cap expressió hype que mola. La llei SOPA (que prové de l'acrònim Stop Online Piracy Act) pretén bàsicament controlar el contingut d'Internet i poder actuar en contra dels suposats pirates de manera fulminant i, a priori, desproporcionada, tal i com va fer ahir amb el gegant de les descàrregues Megaupload. Si vols saber una mica més, nosaltres et convidem a indignar-te amb nosaltres i llegir-ho després de l'hipersalt.

Podríem pensar que d'un país tan suposadament desenvolupat i democràtic com els Estats Units, que sempre estan sota la lupa de tothom, no pot sorgir cap llei que reguli obertament tot el trànsit d'informació que hi circula a Internet. Però les coses han canviat, i molt. Tot i que el projecte de llei SOPA no és vigent encara, imagineu-vos què pot arribar a passar si sense aquesta llei ja ha caigut Megaupload, que ahir dijous va ser tancat per l'FBI i han ficat a la presó a tots els seus empleats per suposades il·legalitats.


Esperem no haver de veure això mai


El propòsit inicial d'aquesta llei és la de protegir la propietat intel·lectual i els drets d'autor dels continguts hostejats a la xarxa, i evitar la seva lliure circulació. Però el que realment tipifica aquesta llei comporta implícitament una sèrie de punts molt importants:

- Les xarxes anònimes ja no ho podrien ser perquè passarien a ser il·legals, i això suposa un greuge per milions de persones que viuen en situacions de perill per règims totalitaris.
- Les nostres comunicacions passarien a estar controlades i monitoritzades per veure si estem infringint la llei o no.
- La llei no distingeix entre proveïdors i usuaris finals, així que tots estaríem sota perill, i la por a infringir la llei seria tan gran que les aportacions a Internet es farien amb molta més mesura.
- El fet d'enllaçar qualsevol lloc podria considerar-se un acte de pirateria si aquest lloc és sospitós, amb la qual cosa podríem també estar infringit la llei.

Totes aquestes mesures que semblen més aviat de èpoques medievals que dels temps que vivim, surten del mateix "col·lectiu" a favor de la propietat intel·lectual, sempre sota el paraigües dels governs més poderosos del món. Així que qualsevol semblança amb la "nostra" llei Sinde no és ni molt ni menys cap coincidència, ja que el patró és el mateix. I encara ens podem sentir afortunats de no patir tanta severitat en els càstigs!

Wikipedia ja va protestar dimecres "apagant" el seu portal com a senyal de protesta, i altres llocs importants el van recolzar, inclós Google de manera indirecta (van evitar que perdessin rellevància en les cerques, entre d'altres coses). El dia 23 de gener es tornarà a protestar i, aquesta vegada, es preveu que llocs més importants hi formaran part com ara Facebook, Twitter, Amazon, Ebay o Yahoo, apart de Wikipedia i Google que repetiran però amb més força.


Això mostrava Wikipedia dimecres


La resposta al tancament de Megaupload no s'ha fet esperar, i els hacktivistes d'Anonymous han llençat atacs contra Universal Music i el Departament de Justícia dels EUA i es preveuen més atacs en les pròximes hores. També, des de Twitter s'està invocant a l'esperit del també desaparegut Napster, que va obrir les possibilitats molt més en un clar exemple de que Internet no és ni controlable ni volem que així ho sigui. I des d'aquí et convidem a lluitar contra el domini i per un Internet lliure, regulat sí, però amb lleis més adients pel nostre segle i per la nostra generació. #StopSOPA