13 de gen. 2012

CONSUM COL·LABORATIUTotes les tendències estan canviant degut a la crisi amb la que ens estem enfrontant. I un dels canvis més grans i significatius és el del consum. Gràcies a Internet i a les xarxes socials, la comunicació ha canviat de tal manera que cada dia sorgeixen noves formes de col·laborar entre tots nosaltres, siguem d'on siguem. Conceptes com el carsharing, el coworking o el crowdfunding comencen a semblar-nos termes familiars. Així que si vols saber una mica més de tot això, et fem cinc cèntims, com sempre, després de l'hipersalt.

Quan un any nou comença, tot s'omple de bons propòsits i de bones intencions. Però aquesta vegada intentarem anar més enllà. Es tracta de concienciar-nos i habituar-nos a canviar la nostra forma de consumir, una activitat que sembla que s'hagi tornat imprescindible a la nostra naturalesa, però que portada a l'extrem com sembla abocar-se ràpidament, ens pot enfonsar encara més en aquests moments de crisi.


Sense saber-ho ja estem consumint de manera col·laborativa


Cada dia trobem nous exemples o versions, nous portals o xarxes socials, que potencien el consum col·laboratiu, que no és més que aprofitar en grup el que fins ara es venia aprofitant individualment. Alguns exemples són:

Coworking: Espais multiús, com sales de reunió, treball en equip, equipament informàtic, que es lloguen per hores, dies o col·laborant amb altres aportacions. Existeixen xarxes internacionals per la gent que viatja. Molt millor que pagar lloguers.

Couchsurfing: Una millor forma de viatjar. Ofereixes la teva casa a algú, i aquesta altra persona o persones t'ofereix la seva perquè hi vagis tu al seu país. Així de senzill i econòmic.

Carsharing: Aquest és més conegut sobretot perquè mantenir un cotxe avui en dia té un cost molt i molt elevat. Però amb aquest sistema, només pagues el que necessites del cotxe, ni més ni menys.

Landsharing: Un concepte més rural, i originat al Regne Unit, que permet compartir terrenys per l'agricultura, per cultivar o per altres fins, a canvi de compartir el que s'obté de la terra.


Un concepte molt original de col·laborar


El canvi és més necessari ara que mai. I tot just és un bon moment ja que cada vegada hi ha més oportunitats de convertir-nos en col·laboradors i millorar els nostres hàbits de consum. Perquè en realitat amb molt poc tots ens podem ajudar, no només a millorar la nostra economia i ecologia, sinó també a tenir una vida millor. Neohipisme? Pot ser, però benvingut sigui.

Aquest interessant video ens apropa encara més a tota aquesta idea. Val la pena veure'l ja que qui parla és Rachel Botsman, una de les grans impulsores del consum col·laboratiu.