2 de des. 2011

ELS PARANYS A LES XARXES SOCIALSUn dels més importants invents del nostre segle, les xarxes socials, també poden convertir-se en un arma de doble fil, un generador de fum, un parany. El que ha passat aquests dies a Facebook no és ben bé un parany, però aconseguir donar difusió d'una notícia de fa 6 anys com si fos actual, pot portar a engany. Si vols saber de què estem parlant només has de seguir el nostre hipersalt.

Els hoax existeixen des de fa molts anys a internet. Antigament es feien servir per difondre virus als ordinadors a través de mails amb informació enganyosa. Avui en dia segueixen existint, però no és només per contagiar amb virus, a vegades també pel simple fet d'emprenyar, per fer spam o per guanyar notorietat.


Alessio Rastani? Yes Men? Hoax?


Però les xarxes socials han donat més força a aquests paranys. Fa unes setmanes, una entrevista a la BBC va donar la volta al món gràcies a Facebook i Twitter bàsicament,
on un presumpte broker americà parlava d'una manera totalment freda sobre la situació de la crisi econòmica i com s'aprofitava tot el col·lectiu financer sense cap càrrec de conciència.

I tot just fa un parell de dies, gràcies a la força de difusió de Facebook, molts usuaris de la xarxa es feien resó d'una notícia del 2005 on es parlava de que el Partit Popular va portar a un expert (?¿) al Senat que afirmava que l'homosexualitat era una enfermetat. Òbviament, la gent no s'adonava que la notícia era antiga i no actual com es pensaven quan ho compartien i ho escampaven com la pólvora. Des del propi mitjà admeten que no han estat ells els que han començat a redifondre la notícia. I que no és la única que es tornava a treure a la llum.


Si ens creiem tot el que surt a Internet...


Internet i les xarxes socials, com ja hem vist en els últims grans esdeveniments, té un poder de convocatòria mai abans somniat per ningú, i pel que hem vist no cal gaire per donar notorietat a les coses que ja no la tenen o que, inclús, no la mereixen. Només cal saber quins fils moure, a qui difondre i com fer-ho per poder treure'n profit encara que sigui amb objectius maliciosos. I aquí és on entra el sentit comú de cadascú. Perquè sense això, seguirem com al passat...


1 comentari:

Anònim ha dit...

the yes men mòl·len