30 de nov. 2011

KAFCA (Coneixement contra el capitalisme financer) al MACBA. LA PRÈVIA


La crisi és el tema del moment.
Ens omplen el cap amb notícies del tot depriments que anuncien que el sistema no va bé. Tot i així, els que estan a dalt de tot segueixen experimentant i especulant amb les nostres vides com fa temps que fan i al final tot queda justificat per polítiques de filosofia neoliberal aplicades amb un dogmatisme propi d'una altra època. És com si juguessin eternament a un joc mal pensat i no se'ls hi acudís que poden canviar de joc. I quan els escolto no sé si sóc jo o són ells els que viuen en un altre món, molt diferent del que a mi m'envolta.

En resum, hi ha una sospita general de canvi. Potser estaria bé deixar el tema de la crisis i començar a parlar d'aquest canvi, perquè si hem d'esperar a que ho facin ells, ho portem clar. I tot plegat per dir-vos que demà comença al MACBA un seminari de 3 dies, anomenat KAFCA (Knowledge Against Financial Capitalism) en el que ens conviden a imaginar un futur lliure del dogma de l'època obscurantista de l'especulació financera.

El programa que ens proposen és el següent:

Dijous 1 de desembre:
17 h Presentació
17.30 h Franco Berardi: Dret a la insolvència: com desentranyar l'actual potencial del "general intellect" del dogma del capitalisme financer?
18.00 h Mark Fisher & Alexandra Odette Kipriotaki: Una zona de l'ésser amb diferent "timestate"
19.00 h Francesco Salvini: Coneixement en comú: notes per a un projecte de recerca col·lectiu sobre coneixement, conflicte i crisi a Europa
19.30 h Federico Campagna: Somnis recurrents: deute i feixisme

Divendres 2 de desembre:
17.45 h Valentina Monteiro: Xile: De la privatització del sistema educatiu a l'onada actual de mobilitzacions
18 h Francesca Martínez Tagliavia: Imatge corporal i intel·ligència col·lectiva
19 h Andrew McGettigan: El procés de de-financiarització de l'educació superior
20 h Pedro Leitão: Jugar amb el futur. Crisi i oportunitats canviants per a l'Homo sapiens panlusità
21 h Projecció del vídeo: Rock the Cradle, de Ernie Larsen & Sherry Millner, Occupy Wall Street New York city

Dissabte 3 de desembre:
10.30 h Valerio Monteventi: La catàstrofe política italiana en el marc de la crisi europea, i l'aparició d'un nou moviment
11.30 h Amador Fernandez Savater: 15-M: una política del qualsevol
12:30 Conclusió: Què passa si el capitalisme és mort?
L'autonomia del coneixement i l'autogestió del general intellect. L'Escola Europea per a la Imaginació Social (Scepsi): la política en l'era de post-governabilitat democràtica i la creació de la institució de coneixement en comú.

L'aforament és limitat (200 places) i ara per ara no queden places per apuntar-se. De totes maneres, en una sala del costat es projectarà en streaming el vídeo a temps real dels seminaris.
Per més informació, podeu consultar la web del MACBA o directament la de KAFCA.